Blog header Dragon Quest Netflix anime Review.

Film Review: Dragon Quest V: Your Story

Netflix is op dit moment een waar paradijs aan het worden voor fans van anime en Japanse games. Naast een steeds groter wordend aanbod series en de komst van een kleine 20 Studio Ghibli films, kunnen we sinds kort ook genieten van Dragon Quest V: Your Story. Een verfilming van één van de iconische Dragon Quest games.

Hoewel Dragon Quest in het westen nooit echt een succes geworden is, is het in Japan een enorm bekende en geliefde franchise. Zo is de liefde voor The Legend of Zelda daar niks vergeleken met de populariteit van Dragon Quest! Het nieuws dat er een verfilming zou komen werd daar dan ook met open armen ontvangen (al waren er wel wat zorgen over de animatiestijl).

Zelf ben ik vrij laat in de wereld van Dragon Quest gestapt. Mijn eerste game uit de reeks was Dragon Quest Heroes. Sindsdien heb ik tal van titels (oud en nieuw) versleten en staat Dragon Quest XI inmiddels in mijn top 5 allerbeste JRPG’s ooit. Een lang verhaal kort: ook ik was één van de razend enthousiaste fans die niet wist hoe snel ik de film moest kijken nadat deze uitkwam.

Klassiek heldenverhaal

Na een nogal unieke intro barst het verhaal direct los en maken we kennis met een jonge Luca en zijn vader. Zij zijn samen op een missie om Luca’s moeder (Mada) te redden uit de kwaadaardige handen van Ladja, een magiër die de wereld in duisternis wil hullen. Dit gaat niet zonder slag of stoot en al vroeg krijgen we te maken met flink wat drama.

De jonge Luca laat zich echter niet uit het veld slaan en wijdt zijn leven aan deze reddingsmissie. Dit ontpopt zich tot een enorm avontuur waarbij legendarische helden, mythische zwaarden, en een portie romantiek natuurlijk niet kunnen ontbreken!

Maar nog voordat de film goed en wel begonnen was zat ik al volledig aan de buis gekluisterd met een berg kippenvel op m’n armen. Toen het Tokyo Metropolitan orkest haar eerste tonen inzette was ik direct betoverd. De haast legendarische muziek van de franchise is net zo iconisch als haar personages en verhalen. Zeker voor mensen die één of meerdere games hebben gespeeld zal de muziek veel losmaken.

How to train your Dragon (Quest)?

Niet alleen de muziek weet direct te overtuigen. Dragon Quest V: Your Story is ongelooflijk goed geanimeerd. Elke scene zit bomvol kleur en spektakel en zelfs op de kleinste details is gelet. Gezichtsuitdrukkingen barsten van de emoties, elk haartje beweegt mee in de wind, en actie scenes lopen vloeiend in elkaar over. Wat mij betreft is het één van de betere geanimeerde animatie films van de afgelopen tijd. Het is simpelweg schitterend.

Helaas zit er een hele grote maar aan vast; de gekozen stijl voor menselijke personages. De originele Dragon Quest franchise is geïllustreerd door de legendarische Akira Toriyama (ook de man achter bijvoorbeeld Dragon Ball). Zijn stijl is onmiskenbaar eigen en ontzettend kenmerkend voor de Dragon Quest games en alles daaromheen.

En hoewel de monsters zo uit één van de games lijken te komen, zijn de mensen totaal onherkenbaar als Akira Toriyama personages. In plaats daarvan lijkt gekozen te zijn voor een stijl zoals we deze de laatste tijd vaker zien in de animatiefilms van Dreamworks, Pixar, en Disney.

Nera en Bianca zoals ze eruit zagen in de game Dragon Quest Heroes.
Originele illustraties vs. renders uit de film

Zelf kon ik bijvoorbeeld de vergelijking met How to Train your Dragon niet loslaten. Bij elke scene met Luca en Bianca zag ik telkens Hiccup en Astrid voor me. An sich niet slecht, want How to Train your Dragon was een fantastische film. Maar dit is niet het iconische Dragon Quest zoals we het al tientallen jaren kennen.

Als purist kan ik me voorstellen dat dit enorm storend is. En hoewel ik het persoonlijk wel jammer vond, kon ik me er na de eerste paar minuten eigenlijk prima overheen zetten. Simpelweg omdat alles zo ontzettend goed geanimeerd was.

Moordend tempo

Qua verhaal valt er nog wel een hoop winst te behalen. Er wordt zo ontzettend veel in één film gepropt, en met zo’n hoog tempo dat je gedurende de 1 uur en 43 minuten die deze film duurt, geen enkel beetje rust hebt. Dit lijkt wellicht niet op een minpunt, maar ik heb het wel als zodanig ervaren.

Je krijgt nauwelijks de kans om écht kennis te maken met de personages, de wereld, en alles wat er gebeurd. Belangrijke en emotionele gebeurtenissen worden in een razend tempo opgevolgd. En tussendoor worden iconische personages uit de game “even snel” in het verhaal gepropt.

Het voelt gewoon net wat te gehaast om echt goed te zijn. Je krijgt simpelweg niet de kans om van die momenten te genieten, of echt een band op te bouwen met de personages. Wat mij betreft was het verhaal beter tot z’n recht gekomen als een mini-serie, of wellicht een trilogie van films.

Al moet ik hier misschien ook niet al te kritisch zijn, want er valt nou eenmaal ontzettend veel te vertellen. De game waarop deze film gebaseerd is weet uren achtereen te boeien. En is goed voor makkelijk meer dan 40 uur aan vermaak.

Dat gezegd te hebben is het zeker niet saai en is het geheel erg vermakelijk. Er is een heerlijke mix van actie en humor en je hebt niet het idee dat de film bijna twee uur duurt. Ik heb dan ook met plezier naar alles gekeken. Wanneer je dan ook kijkt naar deze “samengevatte” variant hebben ze het eigenlijk heel erg goed gedaan.

Bitter einde

Tot aan de laatste minuten aan toe was ik erg positief over Dragon Quest V: Your Story. De schitterende animaties, de iconische muziek (die me telkens weer kippenvel wist te geven) en het vermakelijke verhaal leken echt te leiden naar een fantastische kijkervaring. Tot de laatste akte van de film werd ingezet.

Het einde liet me namelijk achter met een bittere nasmaak. Een totaal overbodige plottwist gooit op het laatst alles in een ander perspectief. Mogelijk om in te spelen op de trends van het moment, of om een knipoog te geven naar de moderne toekomst van deze oude klassieker. Maar mijn inziens was het volledig onnodig, en deed het heel erg af aan de rest van deze authentieke beleving.

Al moet ik wel vermelden dat de meningen over het einde sterk verdeeld zijn. Een deel van het gezelschap waarmee ik keek was namelijk wél erg enthousiast over deze opmerkelijke plottwist. Ik zal dan ook proberen niet te zwaar te tillen aan het slot van deze (verder) zeer degelijke animatiefilm.

Wanneer ik het einde even vergeet kan ik alleen maar zeggen dat Dragon Quest V een waardige film is om te kijken voor elke Dragon Quest fan. Maar ook mensen onbekend met de franchise zullen de film vanwege haar prachtige animaties, pakkende muziek, en vlotte vertelling vast kunnen waarderen. Een absolute Netflix aanrader dus!

Anime Review: Dragon Quest V: Your Story
8.3 / 10 Score
Verhaal7
Personages7
Animatie9
Soundtrack10
Plezierfactor0

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie