Voorbeeld van een osechi ryori, een speciale bento box gegeten tijdens Oud & Nieuw. Common Creatives via WikiMedia.

De duurste osechi ryori van Japan

Osechi Ryori worden traditioneel gezien gegeten om het nieuwe jaar in te luiden. Het is een culinair hoogstandje uit de Japanse keuken en bevat enkele heerlijke gerechten, die schitterend worden gepresenteerd in Japanse bento boxes. Dit zijn echter niet de standaard bento boxes die je normaal met je lunch bij je hebt maar zogenaamde Jubako.

Speciale eisen

Deze worden speciaal voor deze gelegenheid gebruikt en gevuld met allerhande (seizoensgebonden) gerechten met een symbolische betekenis. Wat er precies in zit wisselt per regio, en zelfs per huishouden. Iedere osechi-ryori is dan ook net even anders.

Maar waar ze allemaal aan moeten voldoen is gomi goshoku, ofwel ‘vijf smaken (zoet, zuur, zout, bitter, pittig) en vijf kleuren (groen, rood, zwart, geel, wit) waarmee het de perfecte start is voor het nieuwe jaar en de kami (goden) weer tevreden kunnen zijn.

Flink prijskaartje

Vele gezinnen maken alle gerechten in de osechi ryori zelf, maar er zijn ook meer dan genoeg mensen die kant-en-klare varianten halen. Nu heb je de standaard supermarkt varianten, maar zoals wellicht te verwachten valt gaan bedrijven hier ook maar al te graag in mee, en worden ze overal aangeboden. Zo kwam ook Nintendo eerder al met een speciale uitvoering die je voor een “kleine” €200,- kon bemachtigen.

Afbeelding via Kotaku.

Maar met name de luxe restaurants en hotels zijn sterren in het aanbieden van bijzondere osechi ryori. En hier kan een flink prijskaartje aanhangen!

Duurste van het duurste

De Nintendo osechi ryori van €200,- valt echter in het niet bij enkele andere varianten die er geserveerd worden. Bijzonder genoeg komen deze niet bij een restaurant of hotel vandaan maar bij de luxueuze warenhuizen die je in Japan, en met name Tokyo kunt vinden.

Zo serveert het wereldberoemde Mitsukoshiu een osechi ryori van maar liefst €1500,- met gerechten waar o.a. kogelvis en yubeshi (een bijzondere soort wagashi) uit de Kaga-Noto regio in zitten.

Het kan echter nog veel gekker want de lekkernijen die Hankyu Department Store presenteert hebben een prijskaartje van zo’n €5000,-. Alles wordt bereid met alleen de beste en meest versie ingrediënten. En blijkbaar bevalt het want deze variant wordt al sinds 1908 verkocht!

Nog gekker

Niet duur genoeg? Ga dan naar de Tokyu Department Store want hier vind je een variant van bijna €6500,- die geserveerd wordt in een speciale Edo Kiriko-style jubako. Met extravagante decoratie en alleen de beste ingrediënten.

De absolute baas boven baas is echter de osechi ryori van Takashimaya welke alleen in 2011 beschikbaar was. Ter ere van de 180ste verjaardag van het bedrijf. Zij presenteerden dat jaar een 18-karaats gouden jubako met topklasse gerechten. Voor een luttele €20.000,- a €30.000,-, afhankelijk van welke gerechten je er precies in wilde hebben. Dit was slechts een eenmalige actie, en hun normale osechi ryori kosten “maar” zo’n €5000,- voor de duurste varianten.

Een nogal intens prijskaartje om het jaar mee te beginnen! En eigenlijk alleen toegankelijk voor de allerrijkste onder ons. Maar de meest belangrijke troost: zelfs de goedkope osechi ryori zijn in Japan overheerlijk, dus ook zonder het duurste van het duurste kun je het nieuwe jaar smakelijk beginnen!

Osechi Ryori proberen

Ook graag een osechi ryori proberen maar is een reisje Japan niet mogelijk? Dan kun je ook nog een poging doen er zelf eentje te maken! Lees hiervoor ons artikel “Japanse Nieuwjaarsgerechten (osechi ryori)“.

Bron: 1, 2, 3.
Dit artikel – De duurste osechi ryori van Japan – verscheen voor het eerst op 27 december 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 27 december 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie