Eat your Ramen!

Je kunt het eigenlijk wel als vaste regel stellen; wordt er gegeten in een anime dan komt er bijna altijd ramen voorbij. Deze “noedelsoep” is Naruto’s favoriete maaltje. En dan in het bijzonder een stomend hete kom Ichiraku Ramen. Schotel het hem voor en hij kan het niet vaak snel genoeg weg krijgen!

Ook in Inuyasha, Pokémon, Angel Beats, One Piece, Ponyo en vele andere anime films en series wordt dit heerlijke gerecht maar wat graag naar binnen geslurpt.

 

Sushi vs. Ramen

Maar waarom? Sushi is toch hét gerecht in Japan? Dat eten ze daar toch allemaal?! Nou niet helemaal! Sushi wordt wel degelijk veel gegeten in Japan maar is zeker geen alledaagse maaltijd. Goede sushi is meestal zelfs aardig aan de prijs en wordt door veel mensen dan ook alleen maar gegeten tijdens speciale gelegenheden (zoals verjaardagen) of wanneer je jezelf even wil trakteren. Natuurlijk heb je goedkopere sushi restaurants maar dan nog ben je al snel een euro of €25 kwijt voor je écht genoeg hebt gehad.

 

Gemakkelijk en goedkoop

Ramen daarentegen kun je al vanaf een euro of 3,- vinden en is vaak erg snel en gemakkelijk te krijgen. Ook zit je lekker vol wanneer je een hele kom naar binnen hebt gewerkt. Om die redenen is het een erg populair gerecht tijdens de lunch of als snelle maaltijd in de avond. Waar wij een blik soep open trekken of een makkelijke pasta maken grijpen ze in Japan naar de ramen. Want ramen vind je niet alleen in gespecialiseerd ramen restaurants maar ook in de supermarkt.

 

Gigantisch veel keuze

De keuze aan instant-ramen mixes is daar ongelooflijk groot! Letterlijk honderden soorten ramen staan voor je klaar en het enige wat je hoeft te doen is wat kokend water toe te voegen, eventjes te wachten en je eten is alweer klaar. Maar zo’n kant-en-klaar bakje ramen kan natuurlijk bij lange na niet opboksen tegen de échte ramen die je in vele gespecialiseerde restaurants kunt vinden.

Maar wat is nou echte ramen? Die vraag is niet 1-2-3 te beantwoorden want er komt een heleboel bij kijken! Er zijn tientallen, zo niet honderden verschillende soorten ramen en vaak heb je ook nog lokale specialiteiten.

 

Wat is ramen?

Over het algemeen zijn er drie dingen waar je op moet letten bij het kiezen (en eten) van je ramen: de bouillon, de noedels en de toppings.

Ten eerste kun je kijken naar het type ramen. Deze kun je op twee manieren indelen; op smaak of “zwaarte” van de bouillon. Bij “zwaarte” wordt er gekeken naar de dikte van de bouillon, dus of het een wat waterige bouillon of juist dikkere romige bouillon is. Maar dit is niet de meeste bekende manier. Over het algemeen wordt ramen namelijk ingedeeld op één van de volgende zeven smaken; Shio (zout), Shoyu (soja saus), Miso (soja boon), Tonkatsu (varken), Gyokai (zeevruchten), Tori (kip) en Ushi (rundvlees).

Dan zijn er de noedels zelf! Deze horen toch echt zelfgemaakt te worden door de chef, en een beetje goed ramen restaurant zal dit 9 van de 10 keer ook daadwerkelijk doen. Wat voor noedels je krijgt is afhankelijk van het type bouillon. Heb je een tonkatsu gebaseerde ramen? Dan is de kans groot dat je noedels vrij dun en helemaal recht zijn. Heb je een miso gebaseerde ramen? Dan zul je vaker een wat dikker soort noedels in je kom vinden.

Ten slotte zijn er nog de toppings. Varkensvlees, zeevruchten, ei (vaak erg belangrijk!), uien, eieren, mais, nori (zeewier),  paddenstoelen, knoflook en zelfs spinazie kun je terug vinden in je ramen!

 

Zorgvuldig samengesteld

Geen enkele kom ramen is zomaar bij elkaar gegooid maar uitvoerig getest, geproefd, veranderd en weer opnieuw, tot de chef helemaal tevreden is met het totaal pakket. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat elke kom op een speciale manier is samengesteld waarbij alle ingrediënten een speciale rol hebben en samen voor de smaak zorgen.

De beste manier om erachter te komen welke ramen jij het allerlekkerste vindt is dus gewoon een kwestie van zoveel mogelijk soorten proberen! Misschien hebben wij in het westen het dus gewoon helemaal verkeerd begrepen en moeten we de sushi maar even laten voor wat het is en ons gaan richten op het maken (en eten!) van ramen!

 

Bron: 1, 2, 3, 4.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X