Grote kom ramen, Japanse noedelsoep. Met varkensvlees, ei, en nori (gedroogd zeewier). Foto via Pixabay.

Wat is ramen?

Naast sushi is er de laatste jaren nog een Japans gerecht dat de westerse keuken (en horeca) op z’n kop zet. Je kunt inmiddels geen stad meer inlopen of je ziet niet ergens een ramen tentje opduiken. Deze Japanse noedelsoep is in Japan al jaren een daverend succes. Niet alleen is het een waar icoon voor de arbeidersklasse, het is simpelweg heel erg lekker!

Maar ramen heeft een behoorlijk interessante en veel bewogen geschiedenis in Japan. Zo had het hele gerecht – dankzij de tweede wereld oorlog – bijna niet meer bestaan! Daarna werd het veelal gezien als eten voor de armen, en ontweken veel mensen het. Maar toch heeft ramen het gered en is het inmiddels een trendy gerecht dat sinds 2017/2018 langzaamaan de rest van de wereld veroverd. Meer over het ontstaan van ramen kun je overigens lezen in het artikel “De Geschiedenis van Ramen“.

Gemakkelijk en goedkoop

Maar waarom is het zo populair? Sushi is toch hét gerecht in Japan? Dat eten ze daar toch allemaal?! Nou niet helemaal! Sushi wordt wel degelijk veel gegeten in Japan maar is zeker geen alledaagse maaltijd. Goede sushi is meestal zelfs aardig aan de prijs en wordt door veel mensen dan ook alleen maar gegeten tijdens speciale gelegenheden (zoals verjaardagen) of wanneer je jezelf even wil trakteren. Natuurlijk heb je goedkopere sushi restaurants maar dan nog ben je al snel een euro of €25 kwijt voor je écht genoeg hebt gehad.

Ramen daarentegen kun je al vanaf een euro of 3,- vinden en is vaak erg snel en gemakkelijk te krijgen. Ook zit je lekker vol wanneer je een hele kom naar binnen hebt gewerkt. Om die redenen is het een erg populair gerecht tijdens de lunch of als snelle maaltijd in de avond. Waar wij een blik soep open trekken of een makkelijke pasta maken grijpen ze in Japan naar de ramen. Want deze vind je niet alleen in gespecialiseerde restaurants maar ook in de supermarkt.

De keuze aan instant-ramen mixes is daar ongelooflijk groot! Letterlijk honderden soorten ramen staan voor je klaar en het enige wat je hoeft te doen is wat kokend water toe te voegen, eventjes te wachten en je eten is alweer klaar. Maar zo’n kant-en-klaar bakje ramen kan natuurlijk bij lange na niet opboksen tegen de échte ramen die je in vele gespecialiseerde restaurants kunt vinden.

Waar bestaat ramen uit?

Daarbij komt ook dat er ontelbaar veel soorten zijn, dus er is voor iedereen wat. Er is dan ook niet echt één soort ramen die als officieel bestempeld wordt. Er zijn tientallen, zo niet honderden verschillende soorten en vaak heb je ook nog lokale specialiteiten. Over het algemeen zijn er drie dingen waar je op moet letten bij het kiezen (en eten) van je ramen: de bouillon, de noedels en de toppings.

Ten eerste kun je kijken naar het type. Deze kun je op twee manieren indelen; op smaak of “zwaarte” van de bouillon. Bij “zwaarte” wordt er gekeken naar de dikte van de bouillon, dus of het een wat waterige bouillon of juist dikkere romige bouillon is. Maar dit is niet de meeste bekende manier. Over het algemeen wordt ramen ingedeeld op één van de volgende zeven smaken; Shio (zout), Shoyu (soja saus), Miso (soja boon), Tonkatsu (varken), Gyokai (zeevruchten), Tori (kip) en Ushi (rundvlees).

Ramen (Japanse noodle soep). Foto door avlxyz via wikicommons.
Ramen (Japanse noodle soep). Foto door avlxyz via wikicommons.

Dan zijn er de noedels zelf! Deze horen toch echt zelfgemaakt te worden door de chef, en een beetje goed restaurant zal dit 9 van de 10 keer ook daadwerkelijk doen. Wat voor noedels je krijgt is afhankelijk van het type bouillon. Heb je een tonkatsu gebaseerde ramen? Dan is de kans groot dat je noedels vrij dun en helemaal recht zijn. Heb je een miso gebaseerde ramen? Dan zul je vaker een wat dikker soort noedels in je kom vinden.

Ten slotte zijn er nog de toppings. Varkensvlees, zeevruchten, ei (vaak erg belangrijk!), uien, eieren, mais, nori (zeewier),  paddenstoelen, knoflook en zelfs spinazie kun je terug vinden in je kom met lekkers!

Zorgvuldig samengesteld

Geen enkele kom ramen is zomaar bij elkaar gegooid maar uitvoerig getest, geproefd, veranderd en weer opnieuw, tot de chef helemaal tevreden is met het totaal pakket. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat elke kom op een speciale manier is samengesteld waarbij alle ingrediënten een speciale rol hebben en samen voor de smaak zorgen.

De beste manier om erachter te komen welke jij het allerlekkerste vindt is dus gewoon een kwestie van zoveel mogelijk soorten proberen! Misschien hebben wij in het westen het dus gewoon helemaal verkeerd begrepen en moeten we de sushi maar even laten voor wat het is en ons gaan richten op het maken (en eten!) van ramen!

Bron: 1, 2, 3, 4.
Dit artikel – Eat your Ramen! – verscheen voor het eerst op 27 maart 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 8 juni 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie