15 okt Edo Tokyo Museum
Japan staat bekend om haar bijzondere historie en op veel plekken, overweldigende natuur. Het Edo Tokyo Open air Architectural Museum – meestal gewoon Edo Tokyo Museum genoemd – laat je kennis maken met deze geschiedenis. Het laat zien hoe mensen uit Japan, uit verschillende periodes leefden. Het museum right zich voornamelijk op gebouwen vanaf de Edo-periode en alles daarna. Als je bedenkt dat de Edo-periode vanaf 1603 is begonnen, kan je er dus vanuit gaan dat er veel moois staat opgesteld!
Voorheen ander museum
Voordat het huidige museum zijn deuren opende, behoorde dit gebied toe aan een ander museum. Het voormalige Musashino Folklore Museum. Dit museum gaf een beeld van de oude provincie Musashino, wat tegenwoordig een onderdeel is van het Tokyo metropool. Een aantal van de oude onderdelen van dit museum zijn overgedragen aan het nieuwe.
Het Edo Tokyo Open air Architectural Museum probeert zoveel mogelijk verschillende gebouwen, uit verschillende tijdsbestekken huis te laten houden op het terrein. Het gaat hier voornamelijk om gebouwen die in hun oorspronkelijke omgeving het niet meer zouden kunnen “overleven”. Dit kan zijn door verstedelijking, bestemmingplannen of gewoon wegens slecht onderhoud of verwering. Het museum zorgt voor de verhuizing en eventuele verbouwing of reconstructies van de gebouwen.
Verschillende thema’s
Er zijn 3 verschillende zones beschikbaar waarbij het lijkt alsof men rekening heeft geprobeerd te houden met een bepaalde indeling. Van gezins- en familie huizen van de normale arbeidersklasse en de middenklasse, tot de rijkere gezinshuizen en facilitaire gebouwen zoals een bloemenzaak of bijvoorbeeld een bar (Izakaya).
Naast de vele gebouwen zijn er ook een aantal hele mooie andere objecten te bezichtigen, zoals een stenen lantaarn van de Kan’eiji tempel. Deze tempel was de graftempel van één van de Tokugawas, de shogun (zeer hoogeplaatste krijgsheren, die met toestemming van de keizer heersten over een stuk land) uit de Edo-periode. Een ander leuk object is het kleine trammetje dat in de jaren ’60 van de vorige eeuw door de straten van Shibuya moet hebben gereden.
Vrij toegankelijk
Het mooie van dit museum is, dat je veel van de huizen ook kan betreden. Natuurlijk moet je wel even je schoenen uitdoen. Binnen lopen er mensen rond die je wat meer kunnen vertellen over de geschiedenis van het huis. Verbazingwekkend waren dit veelal oudere mensen die prima een woordje Engels konden praten! Minder verrassend, maar zeker net zo mooi, was het onderhoud van de omgeving om de huizen heen. Deze zijn veelal gemaakt in de stijl van het huis.
De oudere huizen hebben zelfs een kleine wandel-tuin, zodat je een volledige ervaring krijgt van hoe het zou zijn geweest als je zelf in zo’n huis zou hebben gewoond. Eén van mijn favoriete huizen, was het huis van Koide. De Japanse architect ontwierp deze met als thema een combinatie tussen de destijds aanwezige Nederlandse huizenstijl en een traditioneel, Japans ontwerp. Erg leuk om te zien!
Tentoonstellingen
Naast de bezichtigingen buiten, heeft het museum een kleine tentoonstelling binnen. Hierbij gaat het voornamelijk over de omgeving uit vroegere tijden, waarin het museum zich vandaag de dag bevind. Je kan denken aan schilderijen, foto’s en gedichten. Natuurlijk kan een leuk cafeetje en een souvenirwinkeltje niet ontbreken. Meestal ben ik niet echt onder de indruk van souvenirwinkeltjes, maar deze verkocht wel een aantal leuke producten met opdrukken van kimono’s uit de Edo-periode.
Bijzondere lente picknick
Om het museum heen ligt trouwens nog een heel mooi park waar op warmere dagen veel wordt gepicknickt. Mocht je (zoals ik het geluk had) in de bloesemen-periode komen, het hoofdpad naar de ingang van het museum heeft prachtige kersenbloesembomen. Ook is er een kersenbloesem-route in de omgeving. Het viel op dat het hier niet enorm druk was dus zeker een aanrader wanneer je in de lente naar Japan komt en in een wat rustigere omgeving wilt genieten van de kersenbloesem.
En dan als laatste nog een tip van mij: Mocht je aan stamp rally doen, vergeet dan niet je stempelboekjes me te nemen. Dit museum biedt namelijk elk seizoen een andere stempel. De mascotte op de stempel is trouwens ontworpen door niemand minder dan de Ghibli- veteraan Hayao Miyazaki zelf! Als dat niet een leuk, gratis aandenken is!
Edo Tokyo Museum bezoekinformatie
Het Edo Tokyo Museum is heel gemakkelijk te bereiken met de trein of metro. Het ligt op slechts een paar minuutjes lopen vanaf station Ryogoku. Een station dat vanuit het gros van de grote stations in Tokyo uitstekend te bereizen is.
Het museum is alle maandagen gesloten maar verder geopend van 9:30 tot 17:30 (op zaterdag tot 19:30). Let wel dat – mits er een nationale vrije dag op maandag is – het museum wél open is. Maar dan de daaropvolgende dag gesloten is. Voor de exacte openingstijden kun je het beste even kijken op hun (Engelstalige!) website.
Geen reactie's