Een bezoek aan Hakone (reisverslag)

Hakone ligt in de Kanto regio van Japan, zo’n 100 km ten zuidwesten van Tokio. Het is een schitterend natuurgebied, met name bekend om haar uitzichten op Mt. Fuji en de prachtige meren die je er vindt. Daarnaast is het een geliefde bestemming voor dagjes mensen op zoek naar ontspanning. Verder vind je in Hakone divere interessante musea, de unieke  Hakone Tozan Railway, en verschillende kabelbanen. Waaronder lijnen die je rechtstreeks over de Owakudani zwavelvelden brengen. Er valt dus meer dan genoeg te beleven!

Ryokan en onsen

Je vindt er namelijk ontzettend veel onsen (natuurlijke heetwaterbaden) waarin je heerlijk kunt relaxen. Al helemaal wanneer je het combineert met een bezoekje aan een traditionele herberg, een ryokan. Hier krijg je niet alleen een heerlijke futon om op te slapen, maar wordt je ook nog eens getrakteerd op een overheerlijke, traditionele, Japanse maaltijd.

Deze maaltijden worden ook wel kaiseki ryori genoemd en zijn een hoogtepuntje binnen de Japanse keuken. Een kaiseki bestaat uit verschillende gangen en gerechten die de versheid en integriteit van ingrediënten naar voren brengen. Hierbij wordt er gekookt, gestoomd, gebakken, gefrituurd, gepekeld, en nog talloze andere vormen van bereiding.

Leuke touch is ook dat de maaltijd geserveerd wordt op je eigen kamer. Je kunt er dus in alle rust van genieten. En zoveel mogelijk (schaamteloze) foto’s maken van al het lekkers dat er voor je staat.

Onze ryokan had daarnaast ook een eigen onsen, alleen voor gebruik door gasten. Het was zelfs mogelijk om deze te reserveren zodat je er privé van kon genieten. Perfect voor ons gezien wij nogal wat tatoeages hebben, en daarmee kun je lang niet altijd een publiekelijke onsen in. Bijkomende voordeel was ook nog eens dat we ook gebruik mochten maken van de onsen bij andere ryokan in de buurt.

Maar zelfs als je niet verblijft in een ryokan kun je nog genieten van de vele onsen in de omgeving. Je zult echter wel wat entree moeten betalen. Afhankelijk van de onsen, tijdstip, en de duur van je bezoek varieëren prijzen tussen de €5 en €20,- Voor een echt bijzondere onsen ervaring raden we een bezoekje aan naar de Hakone Kowakien Yunessun. Dit is een special ‘onsen themepark’ met bijzondere baden.

Owakudani Zwavelvelden

Owakudani ligt op de route van Sounzan naar Togendai met de Hakone Ropeway (stap 3 van de Hakone Round Course). Dit gebied is ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting van Mt. Hakone, zo’n 3000 jaar geleden. Het is een ruw gebied vol zwaveldampen en bijzondere hotsprings. Je kunt er met een kabelbaan overheen, of een kleine wandeling tussen de baden maken. 

En als je een beetje geluk hebt kun je op een heldere dag ook nog Mt. Fuji bewonderen. Let wel dat het sleutelwoord hier ‘geluk’ is, want het komt niet vaak voor. Hier vind je overigens ook de kuro-tamago, de zwarte eieren, en enkele andere onsen-specialiteiten zoals onsen-manju (gestoomd broodje met rode bonenpasta).

De gebieden rondom de zwavelvelden hebben daarnaast enkele stevige wandelroutes, niet geschikt voor mensen zonder ervaring. De paden zijn glad, ruw, en het kan er behoorlijk hard waaien. Doe dit dus alleen met geschikte kleding en schoenen, én ervaring met wandelen in bergachtig gebied.

Hakone Checkpoint

Een andere leuke trekpleister is het Hakone checkpoint. Ten tijde van de Edo periode (1603-1868) was Hakone een belangrijk checkpunt langs de beroemde Tokaido Highway. Het was voornaamste handelsroute tussen Kyoto en Tokyo. Begin van de jaren 2000 is het oude checkpunt in ere hersteld en kun je een blik in het verleden werpen. De verblijfsruimtes, gevangenis, wachttoren en meer zijn volledig herbouwd.

Voor de wandelaars onder ons kun je ook nog een stuk van de Tokaido route lopen tussen Moto-Hakone en Hatajuku. De totale wandeling neemt zo’n anderhalf uur in beslag. Maar je kunt jezelf daarna wel belonen bij Amazake Chaya, een bijzonder theehuis dat zich specialiseert in amazake; een zoete, hete rijstwijn.

Hakone Round Course

De Owakudai zwavelvelden en het Hakone checkpunt zijn zeker niet de enige bezienswaardigheden. Sterker nog, ze zijn slechts twee van de velen die onderdeel uitmaken van de Hakone Round Course. Deze brengt je langs de meest bekende trekpleisters met behulp van de verschillende soorten OV die Hakone te bieden heeft zoals de trein, bus, maar ook kabelboon en boot.

Of je alles langs de route kunt bekijken is vaak afhankelijk van het weer. Ten tijde van ons bezoek was het ontzettend wisselvallig, en de eerste dag zelfs extreem mistig. Hierdoor kon je niets zien vanuit de kabelbaan, en ging de sightseeing cruise helemaal niet door. Gelukkig gebeurd dit niet vaak en kun je in de meeste gevallen de gehele route doen.

Wil je echter alles bekijken, en de tijd nemen bij de diverse stations langs je route, zorg dan dat je in elk geval twee dagen planned in Hakone. Zo heb je ook echt de tijd om alles goed te bekijken. En pas waar nodig ook je planning aan, afhankelijk van het weer. Zo hadden wij twee dagen geboekt, maar door het slechte weer kwamen we alsnog tijd te kort om echt alles te bewonderen.

Maar dat beschouwen we dan maar als een excuus om nog eens terug te gaan, en alles te doen wat we gemist hebben. Zoals een bezoek aan een Odawara Castle en het Glas Museum.

Meer over reizen naar Japan?

Wil je meer weten over Hakone en wat er te doen is? Lees dan hier onze Hakone Stedengids, of bekijk hier de reisgids voor de Kanto regio. Voor al onze andere reisgidsen en praktische informatie klik je hier. Of duik nog even lekker dieper ons archief in voor tientallen andere artikelen over reizen naar Japan.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie