14 jun Een bezoek aan het Ghibli Museum in Japan!
Geen enkele Japanse film studio is zo bekend als Studio Ghibli. Het succes van hun animatie films is ongekend en heeft ze dan ook de nickname “de Japanse Disney” opgeleverd. Hun film Spirited Away heeft in 2003 zelfs een oscar weten te bemachtigen en daarmee is ook de internationele bekendheid een feit.
En waar Studio Ghibli gaat, gaat Hayao Miyazaki, de oprichter a.k.a. Walt Disney van Studio Ghibli. Onder zijn leiding groeide Studio Ghibli van een kleine studio tot een internationaal succes en groeide sinds de jaren ’90 geen enkel kind meer op zonder het zien van minstens één Studio Ghibli film. Niet zo vreemd dus dat er in Japan een geheel museum is gewijd aan Studio Ghibli en het werk van Hayao Miyazaki.
Niet zomaar binnen lopen
Het eerste wat je moet weten wanneer je een bezoek wilt brengen aan het Ghibli Museum is dat je dit ruim van te voren moet plannen. Sterker nog, als je al in Japan bent en geen Japans spreekt is het erg lastig, zo niet vrijwel onmogelijk, om een kaartje te reserveren.
Reserveren ja. Je kunt namelijk niet zomaar binnenlopen. Het museum is ontzettend populair en daarom worden er per dag maar een beperkt aantal bezoekers binnen gelaten. Je zult dan ook van te voren een dag én een tijd moeten kiezen waarop je naar het museum wilt gaan. Probeer hierbij de weekenden en vakantieperiodes in Japan te vermijden, en als je de keuze hebt pak dan het allereerste tijdslot van de dag.
Denk goed na over het moment
Je kunt maximaal 3 maanden van te voren een reserveringsdatum kiezen maar aangeraden wordt om dit minstens 4 weken van te voren al te doen, het absolute minimum is 2-3 weken en dan is de kans al groot dat het niet meer lukt. Zeker in juni en juli zul je er echt heel erg vroeg bij moeten zijn omdat deze maanden vrijwel altijd in no-time vol zitten.
Mits je voor langere tijd in Japan bent en aardig Japans spreekt kun je proberen dit te regelen bij één van de Lawson supermarkten (lees hier hoe), over het algemeen zul je dit echter online moeten regelen via een tussenpartij.
Ik heb hiervoor gekozen voor JTB, het Japanese Tourist Bureau met vestigingen wereldwijd waaronder in Nederland en Engeland. Zij verkopen en regelen bijvoorbeeld ook Railpassen en hebben op speciaal verzoek mijn tickets voor Anime Japan (anime en cosplay conventie in Tokyo) geregeld. Maar genoeg geregel! Wanneer je eenmaal je ticket hebt en de datum van je bezoek is aangebroken is het tijd om te gaan!
Naar het museum toe
Vanuit Tokyo pak je de JR Chuo Line vanaf Shinjuku station naar Mitaka, een kleine 20 minuutjes (retour is ¥2000). Daar aangekomen stap je over op de bus die je met een kwartiertje rechtstreeks naar het museum brengt (retour ¥320).
Bang dat je de bus niet kan vinden? Geen zorgen! Als je de South Exit pakt en naar bus stop #9 loopt zit je helemaal goed. Nog niet zeker van je zaak? Dan moet het Studio Ghibli busstop bord het helemaal duidelijk voor je maken. Maak je hier echt geen zorgen om want je vindt het zo en anders kun je het altijd even aan iemand vragen.
Er wordt verwacht dat je een half uur voor de entreetijd op je kaartje aanwezig bent, wil je echter de grootste drukte een beetje voor zijn dan kan het slim zijn nóg iets eerder te zijn. Als je denkt dat je nu al veel moet wachten, bereid je voor, in het museum zul je op nog veel meer dingen moeten wachten.
Flink wat afwachten
Je wacht namelijk eerst tot je naar binnen mag, daar wacht je op een kaartje (wat er overigens super tof uit ziet met dia’s van diverse Ghibli Films), dan mag je echt naar binnen en kun je in de verschillende exhibitie ruimtes wachten tot je een goed beeld kunt hebben van wat er tentoongesteld wordt. Daarna kun je wachten om een Japanse Ghibli film te zien, vervolgens kun je in de souvenir winkel wachten tot je iets kunt kopen, en als je tenslotte nog een heerlijke Studio Ghibli maaltijd wilt eten, of bijzonder drankje wilt drinken in het restaurant kun je ook weer minstens anderhalf uur in de rij gaan wachten.
De ellende is namelijk dat het museum gewoonweg heel erg klein is. Zeker voor de grote aantallen mensen die het bezoeken. In mijn geval had ik nog relatief veel geluk dat ik in het eerste tijdslot van de dag zat en nog voor de opening van de souvenir winkel al daar kon gaan wachten waardoor je nog redelijk op je gemak lekker rond kon neuzen. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik in Tokyo enkele Ghibli winkels heb gezien waar ze veel meer keuze hadden, dus speciaal voor de souvenirs hoef je het niet te doen.
De film heb ik sowieso maar overgeslagen omdat mijn Japans toch niet genoeg daarvoor is, en het restaurant, tja nog weer anderhalf uur in de rij gaan staan om überhaupt naar binnen te kunnen vond ik iets te veel van het goede.
Kern van het verhaal
Natuurlijk draait het niet alleen om deze dingen maar uiteraard vooral om het museum zelf, en wat er tentoongesteld wordt. Voor kinderen is het museum één groot speelparadijs met verborgen gangetjes, smalle trappetjes, en speciale kinderpoortjes, en zelfs een plushen Totoro Cat bus speelarena waar ze helemaal los kunnen gaan. Maar ook hier is het probleem gewoon weer dat het te klein is.
Je hebt slechts een paar echte exhibitie ruimtes waar heel beperkt iets wordt laten zien van enkele films. Wat er wordt laten zien is echter wel heel erg tof en er is veel energie en moeite gestopt in het decor. Zeker in een van de eerste ruimtes krijg je echt een fantasy gevoel, het is er vrij donker en via kleine gaatjes, kun je diverse scenes uit de films bekijken.
Ook draaien er een aantal bijzondere machines en andere decorstukken die zijn nagebouwd naar aanleiding van de animatie films. Een andere favoriete ruimte was de nagebouwde werkruimte van een studio ghibli animtor, hierdoor krijg je een idee van wat er allemaal komt kijken bij het maken van zo’n anime en was het erg tof om bijvoorbeeld originele schetsen te bekijken. Uiteraard van een afstand want dingen aanraken is ten strengste verboden!
Tegenvallende ervaring
Er is dan ook wel degelijk veel leuks te zien en er is zeker veel tijd en energie in het ontwerp van het gebouw gestoken. Zo is het glas-in-lood schitterend om te zien, en heeft elke ruimte een duidelijk thema, en zit het bomvol allerlei kleine details. Maar in z’n geheel voelt het gewoon te krap, te klein, en te beperkt aan.
Er is zóveel om te vertellen en laten zien over Studio Ghibli dat dit museum, wat juist het epische middelpunt had moeten zijn, slechts een topje van de ijsberg laat zien, en het daarom voor mij dan ook tekortschoot.
Niet iedereen deelt deze mening
Daarentegen moet wel gezegd worden dat ik ook velen anderen heb gesproken die wel helemaal weg waren van het Ghibli Museum. Zo is schrijfster Kurimu (een groot Ghibli fan) ook naar het museum geweest en zou ze met liefde nog een keertje willen gaan! Dus wellicht waren mijn verwachtingen gewoon te hoog, of was ik gewoon niet fan genoeg.
Uiteindelijk is het natuurlijk aan jezelf wat je graag wilt doen en wat je verwacht te zien. Af raden kunnen we een bezoek dan ook niet maar, ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat, in mijn ogen, het Ghibli Museum alleen de moeite waard is als je een échte Ghibli fan bent en lang wachten geen probleem vindt.
Coverfoto: Ingang van het Ghibli Museum. Foto door Lucius Kwok. Via Flickr.
Geen reactie's