Een bezoek aan het Kirby Café

Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere! En in de lente van 2023 brachten wij een bezoek aan het Kirby Café in Fukuoka.

Reserveren

Aan thema cafés is er in Japan geen gebrek. Er zijn er echter maar weinig die een permanente plek krijgen, zoals bijvoorbeeld het Pokémon Café. Toch is het Kirby ook gelukt niet één, maar twee permanente cafés te hebben in Japan. Eentje vind je er in Tokyo en de andere, helemaal aan de andere kant van Japan op het westelijke gelegen eiland Kyushu.

Kirby is dan ook niet zomaar een personage maar een enorm geliefd icoon voor jong en oud. Ooit bedacht in 1992 door Masahiro Sakurai (ja, dezelfde Sakurai achter Super Smash) heeft Kirtby sindsdien vele harten doen veroveren.

Een reservering pakken is dan ook niet altijd even makkelijk. Hoewel het voor het Kirby Café in Tokyo een helse klus is om een reservering te scoren is dat in Fukuoka gelukkig een stuk makkelijker. Ook hier zijn reserveringen verplicht maar kun je er iets relaxter boeken en ook wat korter van te voren. Zo hebben wij krap een maand van te voren geboekt en konden we nog redelijk ruim kiezen in de week die we wilden gaan.

Fukuoka

Niet zo vreemd want Fukuoka ligt een aardig stukje uit de richting voor de meeste reizigers. Jammer, want het is een ontzettend leuke stad met heel veel te zien en doen. Zo heb ik er in 2011 al eens zes weken op een talenschool gezeten en heb ik me er ook afgelopen reis weer enorm vermaakt.

Het Kirby Café vind je in Fukuoka in een groots winkelcentrum met de naam Canal City. Inmiddels een tikje verouderd maar nog steeds een mooi winkelcentrum met in het hart een grote fontein, waar je regelmatig shows kunt zien.

Direct naast deze fontein vind je het Kirby Café. Het is ook echt niet te missen want diverse characters staan je al op te wachten voor je binnen bent!


Binnenkomst

Geheel op Japanse wijze gaat het reserveringsysteem enorm strikt. Maximaal 10 minuten voor aanvang (niet eerder!) mag je je melden om in de rij te gaan staan. Tot die tijd moet je of buiten wachten, of je portemonnee vast op de proef stellen in de merchandise winkel met exclusieve goodies. Hier kun je eventueel ook enkele Kirby take-away gerechten bestellen of een check-in stempel vragen voor je Nintendo account.

Maar wanneer de klok de tijd van jouw reservering slaat kun je direct naar binnen. Hier loop je een gemoedelijk en warm restaurantje binnen. Verwacht geen zuurstokroze plafonds, roze pluizige kleden of pastelkleurige wolken op de muren.

In plaats daarvan is het geheel lekker “cozy” met warme bruintinten en donkergroen. Het meest opvallende is de Whispy Woods boom in het midden van het café. Alle andere details zijn een stuk subtieler. Schilderijtjes met illustraties, Krijtbordjes Kirby termen, servetten met een Kirby, of kleine Waddle Dee figuurtjes die her en der “verstopt” zijn, geven het thema aankleding.


Zitplek

Je eigen zitplek kun je jammer genoeg ook niet kiezen en dit keer hadden we pech met een beetje een vreemde zitplek in een hoek van het restaurantje. Hierbij zaten we naast elkaar tegen een muur aan te kijken. Wel een leuk versierde muur, maar toch jammer. We hebben het de pret niet teveel proberen te laten drukken want uiteindelijk waren we er vooral voor het eten!

Kirby in overvloed

En op dat vlak wist het Kirby Café echt heel erg goed te scoren! Want wat een fantastisch leuke creaties hebben ze weten te maken met onze roze vriend. Op elk gerecht en bij elke drankje was het character nadrukkelijk aanwezig, op de meest creatieve manieren.

Het viel niet mee om een keuze te maken van de menukaart. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een Kirby Café au Lait, een drankje waar ik de naam van ben vergeten (sorry!), de Kirby Tonkotsu Ramen Dog, en de Kirby Burger Set. En hier hadden we eigenlijk moeten stoppen, maar dat deden we niet! En dus bestelden we nog de Kirby Cheesecake Car en de Kirby Made It! Parfait.


Mega Desserts

We hadden alleen enorm onderschat hoe groot de desserts zouden zijn. Meestal zijn deze namelijk niet heel groot in Japan, zeker niet in thema cafés. Maar hier waren de desserts echt maaltijden op zich. De Kirby Cheesecake was bijna groter dan twee tompoucen naast elkaar. En de parfait was zo groot als een halve vissenkom. Normaal natuurlijk alleen maar goed, maar als je al een hele maaltijd achter de kiezen hebt nogal een uitdaging.

Gelukkig voelde ik me iets minder schuldig dat we hier niet alles van op hebben gegeten want de cake in zowel de parfait als de Kirby Car was behoorlijk droog. Het geheel was vooral zoet maar niet heel erg smaakvol. Alle garnering en decoraties eromheen waren in beide gevallen eigenlijk lekkerder.


Happy Kirby

Ondanks dat het eten en de zitplek niet van wereldklasse waren liep ik wel met een brede lach naar buiten. Want wanneer krijg je anders de kans zulke enorm schattige en creatieve dingen te eten? Dat, en de souvenirs zoals freebies stickers en coasters en de (niet gratis) Kirby mok maakten ook alweer een hoop goed!

Ook in de winkel kun je als fan echt helemaal los gaan met super mooie items. Zo heb ik nog even verlekkerd staan kijken naar de Kirby kom waar de hotdog in geserveerd werd. Deze kon je namelijk ook meenemen voor thuis. Maar gezien de grootte en het gewicht dat dit zou innemen in de koffer heb ik deze laten staan (nu heel veel spijt van!).

Plan je bezoek

Voor mij is het Kirby Café echt een bezoekje waard, al sla ik een volgende keer de desserts even over. Of kies ik alleen voor een toetje, in plaats van en en. Maar een volgend bezoek komt er zeker. Ik ben gewoon een “sucker” voor schattig eten en thema cafés.

Wil jij ook een bezoekje brengen aan één van de Kirby Cafés? Ga dan snel naar de website, zet je Google Translate aan en baan je een weg door het reserveringsformulier! De website is alleen in het Japans maar de auto-translate functies van bijvoorbeeld Chrome werken prima om je door het reserveringprocess heen te loodsen.

Overigens wisselt het menu regelmatig. Zo kunnen bovenstaande gerechten maar zomaar verdwenen zijn van de menukaart tegen de tijd dat jij er bent, Maar wees niet bang, er zal vast en zeker een ander fantastisch Kirby gerecht voor in de plaats komen!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie