Een bezoek aan Matsushima Bay

Al eeuwenlang wordt Matsushima Bay bestempeld als één van de drie mooiste uitzichten in Japan. Niet zo vreemd want het helderblauwe water en de talloze kleine eilanden en rotsformaties zorgen inderdaad voor prachtige vergezichten. Toch ziet deze regio maar weinig buitenlandse toeristen. Vermoedelijk omdat het noordelijker ligt dan het gros van de mensen kijken voor hun reis. Het is dan ook wat moeilijker te vinden voor de buitenlandse toerist.

Hierdoor is het soms wat lastig als je geen Japans spreekt. Het gros is namelijk gericht op binnenlandse toeristen, maar dat is onderdeel van de charme. En charme is er genoeg rondom Matsushima! Deze locatie is wat ons betreft een absolute must-visit als je ooit in de buurt van Sendai komt. Het is de perfecte mix van cultuur, natuur, en lekker eten. En wat wil een mens nou nog meer?!

Boottocht

Een bezoek aan Matsushima Bay is zo geregeld. Er zijn diverse treinaansluitingen die je kunt pakken en is al helemaal makkelijk vanaf Sendai Station. Er is echter een mooiere manier om erheen te reizen: de boot. Vanaf Sendai pak je de trein naar Hon-Shiogama vanwaar je in een paar minuten naar de haven (Marine Gate Shiogama) kunt lopen.

Hier vind je meer dan genoeg keuze qua cruises – groot en klein – die je kunt selecteren om het gebied te bekijken. Het gros van de rondvaarten stopt niet bij de eilanden zelf, maar er zijn wel opties voor degene die dat zouden willen.

In dit geval kozen wij voor de rechtstreekse oversteek naar Matsushima Kaigan. Een trip van ongeveer een half uurtje. We hadden het echt getroffen met het weer, want buiten een paar wolken om scheen de zon en konden we “met zonder jas” genieten van een lekker briesje.

Vermaak op Matsushima

Vanaf de haven kun je letterlijk alle kanten op om over Matsushima te wandelen. En welke kant je op gaat maakt niet zoveel uit. Er is namelijk veel te zien en doen! Meer dan genoeg om je een volle dag te vermaken. Sterker nog. Een aantal dingen hebben we jammer genoeg gemist omdat we de trein terug naar Sendai nog moesten halen.

Zo vind je er de Zuiganji Tempel (één van de bekendste Zen-tempels in Japan) omgeven door torenhoge bomen. En ook het bijpassende Zuiganji Art Museum is erg indrukwekkend. Dan is er nog Oshima Island waar je de eeuwenoude meditatiegrotten van de lokale monniken kunt bezoeken, en kunt genieten van de natuur.

Liever even ontspannen? Dat kan in het schitterend gelegen Kanrantei. Een Momoyama-stijl theehuis dat uitkijkt over het water van Matsushima Bay. En natuurlijk heerlijke thee schenkt met bijpassende wagashi.

Godaido Hall

Maar vrijwel één van de eerste dingen die je ziet – nog voor je bij de haven bent – is Godaido Hall. Deze iconische locatie is van ver al te zien en is vaak het eerste punt dat bezoekers opzoeken. Het is een kleine tempel die verbonden is met Zuiiganji, maar vanwege haar ligging veel bekender is.

Met behulp van een kleine brug kun je de oversteek maken naar deze bijzondere rots. Veel is er niet te zien maar het is een mooi startpunt en belangrijk symbool voor Matsushima.

Verse oesters

Absolute aanrader is het eten van de verse oesters bij het kleine tentje, vlakbij Godaido Hall. Deze is niet te missen want ligt vlakbij de kade waar je aankomt met de boot. Het ziet er misschien niet zo spectaculair uit. Maar laat je niet weerhouden door de kleine krukjes of de soms wat geblakerde verf, het eten is er fantastisch. En in het bijzonder de oesters.

Deze regio – en met name Matsushima Bay – staan bekend om hun oesters. Groot, sappig, en ontzettend vers. Ze worden bijna letterlijk voor je neus uit het water gevist en bereid. En dat proef je! Zelfs als je geen fan bent van oesters stel ik voor dat je het een kans geeft hier.

Spreekt rauw jou niet zo aan? Dan zijn er nog genoeg opties. Zowel lichtjes gestoomd, vers in de schelp. Maar ook gefrituurd is een goede keuze. Het is simpelweg allemaal heerlijk. Al helemaal in combinatie met de ponzu of tartaarsaus die ze erbij serveren.

Fukuura Island (Fukuurajima)

Vanaf daar kun je makkelijk richting Fukuurajimi lopen. Voor slechts 200 yen mag je de iconische rode brug oversteken en je richting het eiland begeven. Hoewel er wellicht niet veel te doen is op het eiland zelf is er genoeg te zien. Zo kun je uiteraard genieten van mooie uitzichten over het water, een kleine Daruma tempel, en schattige moestuinen. Maar bovenal veel natuur!

Dit eiland telt meer dan 300 unieke plant- en diersoorten die te bewonderen zijn op de wandelroute die langs het hele eiland gaat. In ongeveer een uurtje kun je het hele eiland gezien hebben.

Mensen die erg bang zijn voor spinnen (zoals ikzelf) wil ik overigens wel even waarschuwen. Er zijn er daar veel. Heel veel. Met name in de bomen boven de paden. Laat je er echter niet door weerhouden want het is een bezoek dubbel en dwars waard.

Kokeshi Couple

Vanaf daar hebben we nog even heerlijk over het eiland geslenterd voordat we doorhadden hoe laat het alweer was! We wilden in elk geval nog langs twee andere locaties en dus begonnen we even flink hard te wandelen. Al snel werden we echter afgeleid door een winkeltje waar we écht even moesten stoppen.

Een traditionele kokeshi winkel! Deze bijzondere houten poppen werden met de hand gemaakt en verkocht door een ouder echtpaar. Het was echt bijzonder om te zien hoe deze in elkaar werden gezet. En om te zien hoeveel moois er te koop was. Uiteraard konden we niet weggaan zonder souvenir dus met onze eigen Kokeshi weer in de hand vervolgende we onze weg.

Entsuin Tempel en Tuin

Vanaf daar zijn we richting de Zuiganji Tempel en Entsuin tuin gelopen. Deze liggen vrijwel naast elkaar en zijn niet te missen. Het zijn schitterende gebouwen maar met name van de Entsuin tuin hebben er erg genoten. Niet alleen vind je hier een traditionele zen tuin maar bijzonder genoeg ook een westerse rozentuin.

Een verwijzing naar de symbolen die je kunt vinden in het mausoleum van Date Mitsumune. De Date-clan was een invloedrijke familie die veel interesse hadden in het christendom en westerse technieken. Er zijn dan ook diverse tekeningen te vinden bij het graf, waaronder de oudste tekening van een roos in heel Japan.

Jammer genoeg was ons bezoek aan deze twee locaties vrij vluchtig omdat we anders het riscio zouden lopen onze trein te missen.

Terug naar Sendai

Vanaf Matsushima kun namelijk weer rechtstreeks naar Sendai met de trein. Uiteraard kun je ook weer voor de boot kiezen maar de meeste stoppen al relatief vroeg met hun tours. Onderweg naar het station kwamen we echter ook nog langs een kleine winkel met diverse lokale specialiteiten, waaronder mou.

Dit is een soort sojaboon schijfje, maar niet direct te vergelijken met tofu. Het komt van het Franse woord voor “zacht” en dat waren ze zeker! De perfecte snack om ons nog even op de been te houden voor de terugreis.

Meer weten over interessante bestemmingen in Japan? Of hoe je een reis kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie