Stop Artikel 13!

Een censuurfilter op internet? Dichterbij dan je denkt!

Dit is geen artikel zoals je die gewend bent van ons, maar dit is zeker wel iets waarover je moet weten! Het Europees Parlement moet op 4 juli stemmen over Artikel 13. Inhoudelijk is het een contentfilter dat elke website binnen Europa moet gaan installeren. In grote lijnen bepaald dit filter wat jij kan zien en uploaden op het internet.

Dit heeft impact op iedereen die bijvoorbeeld blogt, streamt, muziek luistert, of wellicht een eigen cosplay pagina heeft. Als dit filter ook op The Sushi Times moet worden geïnstalleerd, wordt het bijvoorbeeld veel moeilijker voor ons om leuke en informatieve artikelen te publiceren. Maar het heeft nog veel meer gevolgen…

Wat houdt Artikel 13 in?

Artikel 13 gaat over een contentfilter. Dit filter is kort gezegd een censuurfilter dat controleert wat je op internet wilt plaatsen. Valt die content onder auteursrechten-beschermd materiaal, dan wordt die content gelijk geblokkeerd. Daarnaast komt er ook nog een belasting op het plaatsen van links. Wil je een link plaatsen op internet die verwijst naar een website met auteursrechtelijk-beschermde content, dan moet je geld betalen om het te mogen plaatsen (ja, echt!).

Misschien heb je wel eens op Youtube een filmpje aangeklikt en kreeg je vervolgens de melding dat die content niet beschikbaar is in jouw land. Dat is ook zo’n filter, maar dan voor één website.

Artikel 13 is een Directieve Wet, wat inhoudt dat elke Europese lidstaat haar eigen intepretatie van het artikel verplicht moet opnemen in hun eigen wetboek. Eigen intepretatie betekent dus bijvoorbeeld dat content die legaal is in Nederland dus illegaal kan zijn in Duitsland, en andersom. Het is dus een grote warboel van onduidelijkheid.

Wat valt onder auteursrecht?

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit te publiceren, aan te passen, te kopieëren en verkopen. Als je dus een foto maakt, heb jij er auteursrechten over, en mag alleen jij dit publiceren, aanpassen, verkopen. etc., tenzij je toestemming geeft dat anderen die foto ook mogen gebruiken.

Maar er is ook Fair Use. Fair Use is een uitzondering waarbij auteursrechtelijk-beschermd materiaal wel gebruikt mag worden zonder toestemming van de auteur. Dit moet wel een gegronde reden hebben, zoals bijvoorbeeld voor nieuwsartikelen, educatieve doeleinden, e.d. Fair Use is overigens alleen in Amerika van kracht, niet in Nederland en Europa.

Bijna alles wat op internet staat valt onder auteursrecht. Cosplayfoto’s, muziek, video’s op Youtube, games, tekeningen op Tumblr, etc. Ook onze artikelen op The Sushi Times!

Wat voor gevolgen heeft Artikel 13 als het wordt aangenomen?

Het grootste gevolg is dat het internet niet meer een plaats is waarin je vrij bent je mening te uiten. De overheid kan namelijk “problematische” websites makkelijk blokkeren en dus bepalen wat jij te zien krijgt. Net zoals in China bijvoorbeeld Facebook niet bereikbaar is en websites die informatie aan het licht brengen die de Chinese overheid problematisch vindt ook gelijk blokkeert.

Een ander gevolg is het delen van auteursrechtelijk-beschermde content bijvoorbaat illegaal wordt. Zie je een leuke foto op internet en stuur je even een PB’tje naar je vriendin met die foto, dan ben je dus een criminele activiteit aan het ondernemen.

Welke content kan hiermee worden gefilterd en geblokkeerd?

Hieronder een lijst:

– Blogs met auteursrechtelijke-beschermde content die niet van hun is
– Cosplayfoto’s & video’s (want het uitgebeelde character is niet van jou) Ja, ook je cosplayselfies!
– Livestreams van videogames
– Youtubefilmpjes met muziek en andere content die niet van de filmmaker is
– Het delen van programmeercode op Github
– Fanart van games, anime, films en boeken
– Geremixte muziek
– Foto’s waarin logo’s en andere auteursrechtelijk-beschermd materiaal in zitten op de achtergrond
– Memes
– Discussieplatforms zoals Reddit en Tumblr
– Het plaatsen van links

Kortom, bijna alles wat we nu doen op het internet en normaal vinden wordt kneiterhard illegaal.

Bangmakerij dit… Dit filter komt er toch echt niet!

Ja zeker wel, als dit zo doorgaat. De Legal Affairs Committee (JURI) van het Europees Parlement heeft namelijk al voor Artikel 13 gestemt. Nu moet het Europees Parlement zich er nog over buigen. Het is vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, waarin deze een wetvoorstel aanneemt en dit voorstel vervolgens naar de Eerste Kamer wordt gebracht voor goedkeuring. Keuren zij die ook goed, dan wordt het opgenomen in het de Nederlanse wet. Artikel 13 is dus al door “de Tweede Kamer” heen.

Wat kan ik er tegen doen?

Deel deze informatie met zoveel mogelijk mensen, vrienden, familie, kennissen! En stuur een bericht naar de Nederlandse vertegenwoordigers in het Europees Parlement! Voor meer informatie en hoe je het beste een bericht kan sturen kan je lezen op https://saveyourinternet.eu/ .

We zijn tegen Artikel 13 en gaan het gevecht met de Europese overheid aan. En we hebben jouw hulp hard nodig!

Tags:
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie