Een digitale (mini-)tour van het Ghibli Museum

Foto door Olivier Bruchez

Studio Ghibli zal onder liefhebbers van anime ongetwijfeld bekend zijn. Deze legendarische studio staat ook wel bekend als de Japanse Disney, en is ongekend populair. Ook buiten Japan is de naam Ghibli steeds meer in opmars. Dit begon al in 2003 toen de film ‘Spirited Away’ zelfs een Oscar wist te winnen. En tegenwoordig staat de studio weer in de spotlights dankzij de recente release van hun films op Netflix.

En waar Studio Ghibli gaat, gaat Hayao Miyazaki, de oprichter en creatief mastermind van Studio Ghibli. Onder zijn leiding groeide Studio Ghibli van een kleine studio tot een internationaal succes en groeide sinds de jaren ’90 geen enkel kind meer op zonder het zien van minstens één Studio Ghibli film. Niet zo vreemd dus dat er in Japan een geheel museum is gewijd aan Studio Ghibli en het werk van Hayao Miyazaki.

Op tijd boeken

Normaal gesproken moet je er als de kippen bij zijn om ook daadwerkelijk een bezoek te brengen aan het museum. Er worden maar een beperkt aantal mensen per dag toegelaten en je moet dan ook ruim van te voren reserveren als je verzekerd wilt zijn van een plekje.

Maar recentelijk is er een heus YouTube kanaal opgezet waar je door middel van enkele korte filmpjes een introductie krijgt van het museum, en meer zijn er op komst!

Nu het museum gesloten is voor het publiek willen ze je toch de gelegenheid geven een kijkje te nemen. Elke week komt er een filmpje op het kanaal. Zelf omschrijven ze het als een “video journal”, al zijn ze jammer genoeg wel heel erg kort.

Het zijn met name kleine sfeerimpressie van bijvoorbeeld de ingang, enkele ruimtes, en zoals het filmpje hierboven de werkplek van Hayao Miyazaki. Hopelijk dat de komende filmpjes langer zijn en nog wat meer laten zien!

Bijzondere blik

Het delen van deze filmpjes an sich is een stuk specialer dan je zou denken. Er wordt tijdens een museumbezoek namelijk altijd erg streng gelet op het maken van foto’s en video’s dit is door het grootste gedeelte van het museum namelijk verboden.

Het is onderdeel van de gedachte van Hayao Miyazaki dat de magie niet verklapt (en dus verpest) mag worden voor je zelf een bezoek kan brengen. Dat ze nu toch besloten beeldmateriaal naar buiten te brengen is dan ook behoorlijk bijzonder!


Coverfoto door Olivier Bruchez

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X