Een historische reis door Aizu Wakamatsu (Reisverslag)

Op zo’n twee uur reizen vanaf Tokyo (met de shinkansen) ligt Aizu Wakamatsu, een historische stad in de Fukushima prefectuur en ook wel bekend als Samoerai City. Door de eeuwen heen heeft Aizu Wakamatsu veel te verduren gehad en is deze meerdere keren opnieuw gebouwd, maar tegenwoordig is het een rustige plek waar het hart van een geschiedenis-fanaat sneller van gaat kloppen.

We nemen je dan ook graag mee op reis door deze stad in een persoonlijk reisverslag met een grote focus op de bijzondere samoerai geschiedenis van Aizu.

Gevarieerd

Aizu ligt in het westen van Fukushima en is omringt door prachtige bergen en rijstvelden. De rit van Tokyo naar de stad per trein is dan ook echt prachtig. Met gepaste vaart reis je door de rijstvelden, die in de herfst mooi goudbruin zijn, en de hoogste berg, Mt. Bandai is bijna altijd te zien.

Overigens staat deze streek niet alleen bekend om haar rijst of historie. Het is ook een populair wintersport gebied. Barre winters met veel sneeuw zijn hier gegarandeerd en dat heeft gezorgd voor een aantal populaire skioorden in de omgeving. Zeker in de winter kun je deze al in de verte vanuit de trein herkennen.

Pure historie

Wanneer we echten Aizu binnenkomen op het hoofdstation sta je direct oog-in-oog met de trotsheid en de geschiedenis van de stad.  Zo zie je als eerste een grote, rode koe bij de ingang. Een vergrootte replica van een populair speeltje uit de 16de eeuw. Deze zou ten tijde van een pokkenepidemie ervoor gezorgd hebben dat elk kind met zo’n speeltje wonderbaarlijk genoeg niet ten prooi zou vallen aan de dodelijke ziekte.

Wat verderop het plein staat een groot beeld van twee jongens op de uitkijk. Dit is een blik in het droevige verleden van de vele oorlogen die Aizu gekenmerkt hebben. Dit beeld verwijst echter naar één specifieke gebeurtenis aan het einde van de 19de eeuw.

AizuWakamatsu Station en het Byakkotai beeld. Foto door Yusuke Kawasaki via Flickr.


Aizu Oorlog

Tijdens de Aizu oorlog (Aizu sensou) in 1868 werd Aizu aangevallen. De inwoners hebben zich echter met hand en tand verzet en hebben een maand lang kunnen voorkomen dat hun stad ten prooi zou vallen aan “de vijand”. Uiteindelijk zag men zich echter genoodzaakt de strijd op te geven en werden alle inwoners verbannen naar het noorden van Japan. Het eens zo mooie prominente Tsuruga kasteel werd vernietigd en de rest van de stad, of wat er door diverse branden nog van over was, werd geplunderd.

Dit beeld representeert de jongens uit de byakkotai groep. Een speciale groep vechters die ten tijde van de Aizu Oorlog actief waren. Geen getrainde soldaten maar jonge jongens die nog in het midden van hun opleiding op de samoerai academie zaten. Zij werden alleen ingezet als noodtroepen en konden worden ingezet als het einde nabij was.

Tegen het einde van de oorlog zagen zij vanaf  Mt. Iimori het kasteel in brand staan interpreteerden dit als overmeestering van hun stad. In een laatste actie van verzet pleegde de gehele groep gezamenlijk rituele zelfmoord, seppukku, om zo niet in de handen van de vijand te belanden. Dit blijkt later véél te vroeg te zijn en de troepen aan het front ploeterden nog wekenlang door tot overgave.

Een kijkje in het leven van samoerai

Niet alleen door de beelden op het station kom je direct in contact met de geschiedenis van de stad, er zijn vele mogelijkheden om dieper de historie in te duiken. Want hoewel de stad in 1896 vrijwel geheel is verwoest zijn vele gebouwen weer vanaf de grond op gebouwd als exacte replica’s. Eén van de meest bekende is de Bukeyashiki residentie. Dit gebouw is nagemaakt zoals het huis van een gemiddelde samoerai er destijds uit zag.

De samoerai klasse was over het algemeen behoorlijk rijk en hun huizen straalden dit ook uit. Niet alleen een simpele woonkamer, keuken en slaapkamers, maar ook een theehuis, boogschietbaan en vele kamers voor visite. Uiteraard allemaal van alle gemakken voorzien. In Bukeyashiki staat zelfs een molen die rijst maalt, die nagebouwd is met technieken van die tijd.

Mt. Iimori

Vanuit de stad heb je ook goed zicht op Mt. Iimori, het toneel van de verschrikkelijk zelfmoord actie van de jonge Byakkotai. Tegenwoordig vind je hier een groot herdenkingspunt en kun je de 19 grafstenen van de jongens bezichtigen. Deze is door de daimyo, het toenmalige hoofd van de stad, zelf opgericht ter nagedachtenis aan het eervolle sterven van de jongens. Sadakichi Iinuma, de enige die deze poging tot zelfmoord overleefde is later, na zijn overlijden 1939, bij zijn kameraden bijgezet.

Hier stonden de jongens en zagen dat het kasteel in brand stond.


Schoolreisje

Mocht je meer willen weten over deze jongens? Dan kun je ook nog wat verder buiten de stad trekken voor een bezoek aan Nisshinkan. De school waar deze jongens op hebben gezeten. Hier gingen de kinderen (alleen jongens) uit de samoerai-klasse vanaf 10 jaar naar toe.  Niet alleen leerden ze daar hoe ze met een katana of geweer om moesten gaan, maar ook andere vakken zoals natuurkunde, biografie en schrijven.

Kasteel in ere hersteld

Maar we zijn nog niet klaar met Aizu zelf! De stad heeft namelijk nog meer te bieden met als kroonjuweel natuurlijk het kasteel! Hoewel deze eind 19de eeuw in vlammen opging is Tsurugajo inmiddels in ere hersteld. In 1965 werd het herstel afgerond, inclusief het iconische rode dak. Een zeldzame kleur voor kasteln in Japan. Sterker nog, het is de enige!

Het kasteel is geopend voor het publiek en dient nu voornamelijk als museum vol met de historie van de stad. Oude boeken, prenten, gebruiksvoorwerpen, en wapens. Alles komt er voorbij.  Populair onderdeel van het kasteel is echter de bovenste etage waar je een observatieplatform vindt. Bij helder weer kun je zelfs Mt. Bandai zien; de hoogste berg in het gebied.

Tsurugajo Kasteel.

Er rijdt een busje waarmee je voor 500 yen onbeperkt door de stad kan reizen. Deze rijdt langs alle bezienswaardigheden die we hier genoemd hebben en meer! Zo zijn er ook vele uitjes die in het teken staan van sake. Niet zo gek want de rijstvelden in de omgeving van Aizu produceren rijst voor de lokale sake producten. Liefhebbers moeten dan ook zeker een bezoek brengen aan de Suehiro Sake Brewery, een van de meest beroemde brouwerijen uit de buurt.

En ben je vermoeid na een lange dag door de stad en omgeving wandelen? Dan kun je nog heerlijk tot rust komen in één van de vele onsen die de stad rijk is

Dit artikel – Een Historische Reis Door Aizu Wakamatsu (Reisverslag) – verscheen voor het eerst op 24 september 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 24 september 2020.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie