Eerst indruk van Final Fantasy XV: A King’s Tale

We kunnen er maar niet over ophouden: Final Fantasy XV! Na de aankondigingen en de ontzettend toffe launch party in Antwerpen (met Afrojack) kan ik nu naar hartelust spelen. Tien jaar hebben we er op moeten wachten maar nu kan het toch eindelijk en ik wil dan ook uitgebreid de tijd nemen voor deze epische game! Een volledige review volgt wanneer ik écht veel tijd in de game gestoken heb (100+ uur) maar voor nu wilde ik toch al een eerste indruk geven.

Dan kunnen alle twijfelaars nog even snel de game op hun verlanglijstjes zetten of onder het mom van TREAT-YO-SELF te kopen voor de kerst. Want eerlijk, iedereen met een Playstation 4 of XBox One zou deze game eigenlijk moeten kopen (of misschien wel speciaal voor deze game de console aanschaffen).

final_fantasy_xv_official_japanese_boxart

Fans van de franchise zullen misschien even moeten wennen aan de setting want het voelt allemaal hypermodern. FXV speelt zich af in een betoverende wereld waar fantasie en realiteit samenkomen en waar spelers samen met kroonprins Noctis en zijn kameraden een epische reis van broederschap, liefde en wanhoop maken terwijl ze de lotsbestemming van Noctis ontrafelen en het op moeten nemen tegen het oorlogszuchtige Niflheim-keizerrijk!

We beginnen het verhaal met een pittige scene alvorens we in het paleis terechtkomen voor een afscheid met onze vader. Na een ietwat ongemakkelijk afscheid spring je de auto in en kan je avontuur echt beginnen. Ineens ligt er een gigantische open wereld aan je voeten die vrij kunt ontdekken. Hier kom je echter niet ver mee want om voortgang te boeken met het verhaal zul je quests moeten voltooien. Dit is same-old, same-old een mix van beesten verslaan, items zoeken, en meer.

3129615-ffxv_tgs_screenshot_22

De gevechten zijn echter niet altijd even makkelijk want tenzij je de speelmodus op easy zet kunnen sommige gevechten nog vrij pittig zijn! In FFXV vind je geen turn-based vechtsysteem maar gaat alles in realtime. Hierbij moet je maximaal gebruik maken van niet alleen je eigen skills maar ook die van je kameraden. Je hebt de keuze uit verschillende wapens en soorten magie die elk beter/slechter zijn tegen bepaalde monsters. Ook hebben al deze monsters hun eigen manier van vechten en heb je er soms een kluif aan om te ontdekken hoe je ze nou het beste kunt verslaan. Of zoals ik, gewoon als een malle button bashen en hopen op het beste wanneer je geen zin hebt om na te denken.

Probeer je wel een beetje in te houden qua quests en niet in één keer door alle main quests heen te racen. De side quests bieden ook veel voordeel. Niet alleen trainen ze je maar verdien je ook nog wat extra centen en kom je meer te weten over de wereld en algehele verhaallijn. Ook de hunts die je kunt accepteren (bij zogenaamde “tippers” in restaurants) zijn perfect om te doen. Deze zijn zeker handig wanneer je even flink wilt grinden of geld wilt verdienen voor je auto, een zieke bolide met de naam Regalia. Deze kun je flink pimpen maar dat kost geld, en ondanks dat je de kroonprins bent heb je maar weinig te besteden. Geld verdienen it is!

Leuke touch is ook dat je een enorm uitgebreide muziekcollectie tot je beschikking hebt in de auto,waaronder dus het nummer Braver van Afrojack. Hét nummer van deze game, en eentje die je wellicht al in de trailer voorbij hebt zien komen. Overigens is de rest van de muziek ook steengoed en hoe kan het ook anders met Yoko Shimomura als één van de componisten. Zij is bekend van o.a. Kingdom Hearts, een franchise bekend om de ijzersterke muziek.

Het luisteren naar muziek, rondrijden met je auto, vechten met monsters en voltooien van quests doe je dus allemaal in de enorme open wereld van FFXV. Vergezeld door je vrienden zul je flinke afstanden moeten afleggen en hierbij komt de auto erg goed van pas. Geen fan van autorijden? Ignis kan overdag overal naartoe rijden waar je wilt. Alleen s’nachts zul je zelf achter het sturen moeten kruipen. Dit is echter lang niet altijd nodig want zeker in de avond is er iets wat leuker is dan autorijden: ergens overnachten.

Of dit nou een kampeerplek is die je zelf opzet, een caravan of motel, ze zijn allemaal leuk. Hiermee activeer je namelijk kleine safe-modes met een leuke achtergrond waarbij onze vier helden aan het chillen, eten en drinken zijn. Ook kun je hier je exp. gain bekijken én de foto’s kiezen die je wilt bewaren. Elke dag worden er namelijk foto’s gemaakt van je avonturen die kunt bewaren en delen met anderen. Het klinkt misschien niet zo spannend maar voegt echt iets leuks toe. Verder kun je op bepaalde plekken Noctis laten vissen, zijn favoriete hobby, en dit levertje niet alleen extra ability points ook maar ook weer handige items die van pas kunnen komen bij quests of het maken van nieuwe recepten. Hierdoor krijgt het geheel echt een beetje een roadtrip gevoel.

ffxv2

Wat me wel is opgevallen is dat hierdoor de grote rode draad, het overkoepelende verhaal, wat naar de achtergrond verdwijnt. Ik heb al enkele uren doorgebracht zonder ook maar echt verder te gaan met wat ik “moet” doen. Dit vind ik aan de ene kant helemaal niet erg maar de echte drang om verder te gaan met het verhaal en het willen weten wat er hierna gebeurd is er niet. Dit neemt toch wat van de spanning weg van deze game. Wellicht komt dit juist omdat ik me nu laat “afleiden” door alle side quests en andere dingen maar voor nu trek ik er ook nog niet te zwaar aan.

Het lijkt er tot nu toe in elk geval op dat Final Fantasy met dit deel een nieuwe weg zijn ingeslagen. Er zijn absoluut vertrouwde elementen aanwezig maar de nieuwe wereld, het aangepaste vechtsysteem en alle andere toevoegingen doen het geheel toch erg anders aanvoelen. Voor mij werkt het, en zeker voor nieuwkomers biedt deze game alles wat je van games verwacht tegenwoordig. Eens kijken of ik daar over nog eens 100+ uur net zo over denk!

Er inmiddels ook al van overtuigd dat je deze game echt niet kan missen in je verzameling? Dan is Final Fantasy XV o.a. verkrijgbaar bij bol.com en Nedgame voor zowel Playstation 4 en Xbox One. Let ook op dat er meerdere edities zijn die bijvoorbeeld extraatjes bieden qua merchandise!

[bol_product_links block_id=”bol_583fe4300b973_selected-products” products=”1004004013556935,9200000057227384,9200000057524615,9200000065410453,9200000057524619,9200000058875934″ name=”FFXVlaunch” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X