Coming of Age Day Ceremonie. Foto door Dick Thomas Johnson.

Eindelijk volwassen! – Seijin no Hi

Voor ons 18de kunnen we al beginnen met ons rijbewijs, met 18 mogen we drinken en stemmen en met 21 zijn we officieel volwassen. Al deze verjaardagen worden misschien wat uitgebreider gevierd dan bijvoorbeeld je 14de of 19de verjaardag, maar meestal niet echt iets speciaals en zeker niet iets dat landelijk gevierd wordt!

Volwassen vanaf 20

In Japan pakken ze het anders aan. Vanaf je 20ste ben je volwassen en mag je roken, drinken, stemmen, autorijden, en alle andere dingen die de volwassenen mogen. Het is dan ook voor vele een belangrijke verjaardag!

De verjaardag zelf is niet zo anders als je misschien verwacht, er zijn cadeaus, taart, vrienden en familie en soms een feestje. Maar het échte vieren gebeurt op de tweede maandag van januari en is een landelijk evenement waar elke gemeente aan mee doet.

Meerderjaardigheidsdag

Dit festival heet Seijin no Hi, ofwel “Meerderjaardigheidsdag”. Alle jongeren die vanaf 2 april van het jaar daarvoor, tot 1 april van het huidige jaar 20 zijn geworden (of gaan worden) mogen meedoen en krijgen een officiële uitnodiging van de gemeente. Op deze dag is er een volgeboekt programma. Dit begint al in de vroege ochtend met het aankleden en doen van haar en make-up.

Speciale kleding

Het is letterlijk en figuurlijk een groots moment waarbij alles uit de kast wordt getrokken. Over het algemeen hebben de heren de keuze de keuze uit traditionele Japanse kleding (met o.a. een hakama), of de tegenwoordige populaire keuze; een westers pak.

Voor de dames is dit een heel ander verhaal! Vrijwel elk meisje draagt een Furisode (kimono met lange mouwen) met alles erop en eraan. Dit geintje kan, als je de furisode nieuw koopt, al snel richting de €10,000 (ja tienduizend euro) gaan. Vandaar dat een hoop meiden tweedehandse furisode dragen, huren of deze van vrienden en familie lenen.

Maar met alleen de kleding zijn we er nog niet, want er wordt ook grof geld uitgegeven aan visagistes, hairstylisten en ook een dame met de naam “kimono kitsuke” is vaak nodig om de meiden te helpen met het aantrekken van de furisode (die uit meerdere lagen bestaat) en het leggen van de strik in de obi (band die om de furisode gaat).

Officiële ceremonie

Wanneer iedereen netjes is aangekleed kan de ceremonie echt beginnen. Die eigenlijk niet heel interessant is. Vaak worden er speeches gegeven door ambtenaren of schooldirecteuren en worden er kleine cadeau’s uitgedeeld. Dit duurt een aantal uur en daarna kunnen de jongvolwassenen weer naar huis, of lekker gaan feesten met vrienden.

Coming of Age Day Ceremonie. Foto door Dick Thomas Johnson.

Vooral dit laatst is een hele populaire optie. Het is immers hun eerste keer dat ze officieel mogen drinken en daar wordt goed gebruik van gemaakt! Het is dan ook niet vreemd om s’avonds meiden dronken over straat te zien strompelen .Soms zelfs op blote voeten want zori (de schoenen/sandalen) die ze dragen zijn verre van comfortabel als je er uren op hebt gestaan en gelopen. Ook de restaurants, izakaya’s en karaoke barretjes staan vaak vol met de “nieuwe” volwassenen.

Langzaam vergeten traditie?

Wat erg jammer is is dat deze traditie, die al sinds 700 n.Chr. bestaat (de vorm zoals we die nu kennen is er pas sinds 1940) met het jaar minder populair wordt. Vermoedelijk hebben de kosten er iets te mee te maken maar een van de belangrijkste redenen is de voortdurende vergrijzing in Japan. Er simpelweg steeds minder jongeren. Hierdoor zijn er, zeker in kleine plaatsen, simpelweg te weinig mensen voor wie een viering gehouden kan worden in deze huidige vorm.

Dat gezegd te hebben lijkt het er niet op dat deze traditie helemaal zal verdwijnen maar een andere vorm aan gaat nemen. Zo wordt het steeds normaler dat mensen en vriendengroepen hun eigen vieringen organiseren.

De komende jaren zijn er in elk geval nog genoeg gemeenten te vinden die de viering nog hoog op de agenda hebben staan!

Coverfoto: Coming of Age Day. Foto door Dick Thomas Johnson.
Dit artikel – Eindelijk volwassen! – Seijin no Hi – verscheen eerder op 13 januari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 07 januari 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie

Geef een reactie