Gashadokuro, een gevaarlijke yokai. Opgeroepen door de prinses Takiyasha. Print door 歌川国芳 (Utagawa Kuniyoshi, 1798 - 1861). Via WikiMedia.

De Engste en Vreemdste Japanse Monsters!

Soms is het heerlijk om even lekker te griezelen, of het nou Halloween is of niet. En zeker in Japan is er geen tekort aan griezelige verhalen, bloeddorstige monsters, en doodenge legendes. Want de afgelopen eeuwen is Japan flink geteisterd door de (denkbeeldige) yokai. Mytische monsters, verschijningen en andere bovennatuurlijke gebeurtenissen die enorm tot de verbeelding spreken. Dus ben jij in de stemming om even flink te griezelen? Lees dan hier alles over de engste en vreemdste Japanse monsters!

Jorogumo

Sommige dieren krijgen het in Japan voor elkaar om héél erg oud te worden. Zo ook een bepaalde spin-soort die daar veel voorkomt. Als deze spin het voor elkaar krijgt om zo’n 400 jaar oud te worden is het zo groot als een koe, kan het veranderen in een mens en wordt het “verheven” tot een yokai. Deze monsters zijn dol op het vlees van jonge mannen en veranderen zich daarom het liefst in een mooie jonge vrouw. Zo lokken zij de mannen naar een donker plekje om ze daarna stukje bij beetje op te peuzelen.

Jorogumo en samoerai. Kuniyoshi Utagawa, Minamoto Yorimitsu. Via WikiMedia.
Jorogumo en samoerai. Kuniyoshi Utagawa, Minamoto Yorimitsu. Via WikiMedia.
Jorogumo spin. Via WikiMedia.
Jorogumo spin. Via WikiMedia.

Ze zijn zo goed in hun vermomming dat het voor hen geen probleem is om ook in drukke, grote steden te kunnen leven. Dit maakt het makkelijker om zich regelmatig te goed te doen op mensenvlees. De naam Jorogumo kan overigens vertaald worden als “prostitutie spin” en er bestaat een echte spinnensoort die naar dit monster is vernoemd. Geloof me, je zal ze regelmatig tegenkomen als je door gebieden met veel groen loopt, ook in een stad als Tokyo.

Sanshi

Deze geesten leven niet om je heen, maar in je! Deze worm-achtige geesten doen vanaf het moment dat je geboren wordt, tot aan je dood heel hard hun best om je leven een stuk zuurder te maken.

Ondanks dat ze beschreven worden als een soort wormen, zien deze yokai er op zichzelf heel anders uit. En bestaan ze uit een trio van geesten. De Joushi (bovenste geest) ziet eruit als een oude wijze man. Hij zorgt ervoor dat je ogen zwakker worden, en je rimpels en grijze haren krijgt. De Chuushi leeft in het middelste gedeelte van je lichaam en zorgt voor orgaanbeschadiging, obesitas, alcoholisme en nachtmerries. Het lijkt sterk op een wild beest. De Geshi ziet eruit als een menselijk been met de kop van een stier erop en vermindert je levenskracht.

Sanshi Yokai. Door Matthew Meyer via Yokai.com
Sanshi Yokai. Door Matthew Meyer via Yokai.com
Sanshi Yokai. Door Matthew Meyer via Yokai.com
Sanshi Yokai. Door Matthew Meyer via Yokai.com

Het blijkt dat elke 60ste nacht deze geesten je lichaam verlaten om te rapporteren aan één van de vier hemelse koningen uit het Boeddhisme of je lief bent geweest of niet. Mocht dit niet het geval zijn, dan trekt de hemelse koning een jaar van je levensduur af. Een van de manieren om dit te kunnen ontwijken is om elke 60ste nacht niet te gaan slapen. Hierdoor kunnen de geesten je lichaam niet verlaten. Maar ze blijven je wel de rest van je leven kwellen.

Onryou

Er vallen diverse soorten geesten en spoken onder de yokai, en lang niet allemaal zijn ze gevaarlijk. De Onryou is echter geen onschuldige geest! Ze ontstaan uit de ziel van een persoon die in zijn leven veel wrok, jaloezie en wraak voelde. Ze zien er altijd uit zoals ze dit deden toen ze stierven. Het zijn vaak slachtoffers van een wrede dood, zoals een moord, een oorlog of een andere catastrofe. Deze kwelgeesten zullen hun menselijke slachtoffers niet snel doden, maar wel hun hele leven lang kwellen, ook al halen ze daar zelf geen voldoening uit.

Het probleem met deze geesten is dat, ook al zijn ze van de plek verdreven waar ze rondspookten en zijn ze te ruste gelegd, de omgeving waarin zij rondspookten hierna nog lang een plek van onheil zal blijven. Door deze onheilspellend is dit een van de meest gevreesde soort yokai in Japan en een van de meeste gebruikte bad guys in Japanse horror films.

Het is zelfs zo erg dat, als men een film wil maken waarin deze geesten de hoofdrol spelen, de hele cast en crew de graven of schrijnen van de desbetreffende persoon bezoeken om te bidden voor een goed en rustig verloop van de opname..

Tenome

Het vervelende van een Tenome is dat het maar al te graag de gedaante aanneemt van een goedaardige geest/ persoon. Het doolt s ’nachts rond in open velden en op begraafplaatsen waar het zich verstopt, wachtend op een wandelaar of bezoeker. Het heeft geen ogen in zijn kassen, maar in zijn handpalmen. De Tenome mag dan wel niet goed kunnen zien, ze zijn wel heel snel en hebben een uitstekend reukvermogen. Wachtend tot zijn “prooi” heel dichtbij is springt het op je af en eet je op.

Temebozu uit de Hyakki-Yagyō-Emaki. Via WikiMedia.
Temebozu uit de Hyakki-Yagyō-Emaki. Via WikiMedia.

Er bestaat een verhaal van een jongen die werd achtervolgt door deze yokai en aanklopte bij een tempel om hem binnen te laten zodat hij zich kon verstoppen. De monnik verstopte de jongen in een grote kist en deed deze op slot. De monnik verschool zichzelf ook, en hoorde de luid snuivende Tenome dichterbij de kist waar de jongen inzat komen. Maar de kist zat op slot, dus de yokai kon er niet bij. Even later hoorde de monnik een luid geslurp, zoals een dier dat aan een bot sabbelt.

Nadat de vreemden geluiden waren verdwenen, kwam de monnik uit zijn schuilplaats om de jongen te bevrijden. Het enige wat hij terugvond in de kist was de huid van de jongen. Hij bleek met bot en al volledig leeggezogen te zijn pardoes door het sleutelgat van de kist heen…

Kasha

Dit was in het begin gewoon een kat, maar zoals je weet hebben katten negen levens. Hoe ouder ze worden hoe wijzer, en hoe meer tijd ze hebben om magische krachten te verzamelen. Sommige katten kunnen dan uiteindelijk in een Kasha veranderen. Deze yokai heeft de grootte van een mens, loopt op de achterpoten en heeft een lange staart.

Kasha zijn dol op het stelen van verse lijken. Deze yokai worden vaak aangewezen als de boodschappers van de onderwereld en hebben de taak om de lichamen van mensen die in hun leven veel slechte dingen hebben gedaan, over te dragen naar de onderwereld, zodat ze daar gestraft kunnen worden. Andere keren pikken ze gewoon een lijk om mee te kunnen spelen als pop, of om te gebruiken als voedsel.

De aanwezigheid van een Kasha gaat vaak gepaard met hels vuur of bliksem en zijn het makkelijkst te zien bij hevige regen en onweersbuien. In principe zijn deze monsters gewone huisdieren, maar tijdens een begrafenis veranderen ze terug naar hun echte gedaante.

Yamachichi

De laatste geëvolueerde vorm van een vleermuis is een Yamachichi. Het rare is, dat deze vorm helemaal niets meer weg heeft van een vleermuis en meer lijkt op dat van een aap. De yokai heeft een puntige mond met tuitende lippen waarmee het letterlijk je levensadem uit je mond kan zuigen. Dit doet hij voornamelijk na middernacht bij mensen die in bergachtige gebieden wonen. Dit is de enige omgeving waar dit beest huist.

Yamachichi (山地乳) uit de Ehon Hyaku monogatari (絵本百物語). Via WikiMedia.
Yamachichi (山地乳) uit de Ehon Hyaku monogatari (絵本百物語). Via WikiMedia.

Ook mensen die gewoon met hun mond dicht slapen zijn niet veilig. De Yamachichi is meester in het pikken van je levenskracht en zal gewoon met veel behendigheid je hoofd zo optillen dat je mond vanzelf opvalt. Als het je adem heeft gestolen tikt de yokai je op de borst en vlucht de nacht weer in. Een persoon die hier slachtoffer van is geworden zal de volgende dag sterven. Als je gelukt hebt en wakker wordt tijdens het de uitvoering van het ritueel van het beest, zal deze vluchten en niet je levensduur eindigen maar juist verlengen.

Satori

Dit is de slimmere en gemenere versie van de westerse mensaap Bigfoot. De Satori zou ongeveer dezelfde lengte hebben en diep in de Japanse alpen leven. Het is echter geen lieverdje. Dit beest is niet te verlegen om zich te goed te doen aan wat vers mensenvlees. Dus wandelaars en families die in de bergen leven, ver van een stad of dorp af, zijn niet veilig voor deze yokai.

Mannen pakt de Satori even anders aan dan vrouwen. De mannen worden meteen verscheurd en opgegeten, maar zijn vrouwelijke slachtoffers worden ontvoerd. Eenmaal ontvoerd dat de Satori zich eerst nog andere manieren tegoed aan het vrouwelijk schoon, alvorens zijn slachtoffer alsnog op te eten.

Doordat dit beest hoogst intelligent is, is het lastig om van te vluchten. Het is zelfs in staat om je gedachten te lezen!. Zo weet deze yokai precies wat je acties zullen zijn en valt het niet te ontwijken. De enige manier om je leven veilig te stellen is als het onverwacht wordt geraakt wordt door bijvoorbeeld vallende stenen (want daar wordt het bang van) of om je eigen gedachten leeg te maken en aan helemaal niets te denken. De Satori zal dan de interesse in je verliezen en weglopen.

Yuki Onna

De Japanse alpen zijn echt geen veilige plek voor reizigers. Naast moordzuchtige aap – en vleermuisachtigen leven er ook nog bovenaardse wezens op de koude bergtoppen van het gebied. De Yuki Onna is een apart geval op het gebied van de yokai-cultuur. Ondanks dat zij van vele bergwandelaars hun leven ontneemt door hun adem te stelen en hen hierdoor met haar eigen koude adem van binnenuit te bevriezen, kunnen sommige van hen ook verliefd worden op een mens.

Pas als de man (want Yuki Onna vallen altijd op mannen) merkt dat zijn vrouw niet samen met hem ouder wordt, zal hij weten dat hij getrouwd is met een yokai. Omdat sommige mannen de relatie zullen beëindigen of haar zelfs verbannen, zal zij uit wraak voor haar gebroken hart de hele omgeving in een oogwenk kunnen bevriezen. Maar een enkeling krijgt het voor elkaar om een lang en vredig leven met hun partner te leiden, en bij hen te blijven tot de man overlijd. Dit soort situaties komen echter bijna niet voor en de meeste Yuki Onna houden het liever bij een lekkere moordpartij.

Jubokko

Deze yokai lijkt van een afstand op een normale boom. In het begin was dit ook zo. Maar onder de wortels hebben veel mensen geleden. Deze bomen veranderen in yokai doordat ze groeien op slachtvelden van oorlogen of worden gebruikt als moordplek van seriemoordenaars. Door het vele bloed wat de boom hierdoor heeft geabsorbeerd, nemen ze geen genoegen meer met de voedingstoffen uit de aarde en wat water maar hunkeren alleen nog maar naar meer mensenbloed.

Omdat deze yokai zoveel op een normale boom lijkt, is het heel lastig om het te ontwijken. Alleen een persoon die de Jubokko eerder hebben gezien, en het overleefd heeft, weet het verschil. Als een mens te dicht bij komt grijpt de boom je met een van de takken of wortels vast en tilt je daarna de lucht in.

Nadat het een aantal gaten in je hebt geboord, zuigt de yokai je met een aantal holle taken helemaal leeg. Eenmaal goed leeggezogen zal wat er van je overblijft als voedsel dienen voor de dieren en vogels die in en bij de boom wonen.

Wanyūdō

Deze yokai is een groot hoofd van een overleden mens die in zijn vorige leven veel slechte daden heeft verricht. Het hoofd zit in de spaken van een wiel vast dat constant in brand staat. Hierdoor ervaart de Wanyūdō continu een helse, kwellende pijn. Ze worden gebruikt door slaven van de onderwereld en worden naar de aarde gestuurd om mensen die slechte dingen verrichten te straffen voor hun daden. Eenmaal een slachtoffer gevonden zal deze yokai je meevoeren naar de onderwereld waar je hetzelfde lot zal wachten.

Wanyūdō afbeelding uit de Konjaku Gazu Zoku Hyakki. Foto via WikiMedia.
Wanyūdō afbeelding uit de Konjaku Gazu Zoku Hyakki. Foto via WikiMedia.

Een Wanyūdō zal in deze staat blijven tot al zijn slechte daden zijn vergeven. Als er een gespot wordt, is het de bedoeling om niet op dezelfde weg te lopen als waar de yokai langs rolde. Maar zit s’ avonds ook niet bij deuren en ramen. En zorg ervoor dat je deze yokai nooit recht aankijkt! Doe je dit wel, dan staat jou en je naasten veel onheil en tegenspoed te wachten. Als je slim bent hang je dan ook een paar goede gebeden of afweerspreuken aan je huis.

Shiryou

Zoals gezegd zijn er meerdere soorten geesten binnen de yokai lore. Zo is er de onschuldige Ikiryou. Zijn zijn meestal ontzettend vredig. Ze bezoeken voor de laatste keer hun partner of geliefden voordat ze beginnen aan de reis naar het hiernamaals. Een enkele keer gaat het echter mis en is iemand nog lang niet klaar om te sterven, en al helemaal niet om alleen naar het hiernamaals te gaan!

Dan vindt de geboorte van een Shiryou plaats. De geest van een persoon die net overleden is, of op het punt staat te overlijden. De geest is buiten het lichaam getreden en gaat op zoek naar zijn geliefden. Niet om hen gedag te zeggen, maar om ze mee te nemen naar het dodenrijk! De Shiryou ontstaat vaak uit mensen voor wie de liefde voor een persoon zo groot was, dat het is omgeslagen in bezitterigheid. Het komt het meeste voor bij ouder-kind relaties of partners, maar nauwe vrienden kunnen ook het slachtoffer worden van de yokai.

Het enige wat blijkt te helpen is om iemand anders over je te laten waken voor minstens een maand na het overlijden van de persoon, zodat ze je op tijd kunnen waarschuwen om te vluchten uit je huis voordat de Shiyou je te pakken krijgt.

Gashadokuro

Deze skeletten hebben de grootte van een reus en dwalen tijdens de donkerste uren van de nacht over het platteland. Mocht je een nachtwandelaar zijn en een Gashadokuro tegenkomen, dat kan je misschien nog net een laatste gebedje opzeggen. De yokai is ondanks zijn formaat en klapperende botten erg bekwaam in het besluipen van mensen. Als je gevangen wordt door een Gashadokuro zal het je fijn persen in zijn handen, of je hoofd eraf bijten.

Gashadokuro, een gevaarlijke yokai. Opgeroepen door de prinses Takiyasha. Print door 歌川国芳 (Utagawa Kuniyoshi, 1798 - 1861). Via WikiMedia.
Gashadokuro, een gevaarlijke yokai. Opgeroepen door de prinses Takiyasha. Print door 歌川国芳 (Utagawa Kuniyoshi, 1798 – 1861). Via WikiMedia.

De Gashadokuro ontstaan uit soldaten en strijders die gestorven zijn op het slachtveld en nooit een normale begrafenis of crematie hebben gehad. Zij die konden vluchten maar uithongerden of gewoon voor dood werden achtergelaten vormen ook een onderdeel van de yokai. Omdat zij niet door kunnen naar het hiernamaals veranderen hun zielen in hongerige geesten die aan hun botten blijven vastzitten. Al die botten bij elkaar kunnen een Gashadokuro vormen.

Ze zijn door hun grootte moeilijk de verslaan, maar omdat overledenen tegenwoordig beter worden geborgen zijn deze reuzen uiterst zeldzaam geworden. Zodra alle wrok uit de botten is verdwenen lost de yokai op en valt het monster uit elkaar.

Shirime

Zoals je inmiddels hebt gemerkt, is het niet erg verstandig om ’s avonds laat en ’s nachts de deur uit te gaan in Japan. Vooral buiten de steden kan je nogal wat nare en gevaarlijke wezens tegenkomen. Toch ben je in de steden ook niet veilig van de streken van sommige yokai. De Shirime is één van de yokai die zich niets aantrekt van waar je woont. Deze verschijning lijkt vanaf een afstand een gewoon normaal persoon waar helemaal niets mis mee is, met kleding aan dan.

De yokai is in de meeste gevallen in de gedaante van een man in kimono te vinden. Zodra er een onbezorgde voorbijganger langskomt zal de Shirime vragen of je even tijd voor hebt voor een praatje. Voordat je een antwoord kan geven zal de yokai zijn kimono uitgooien en vooroverbukken zodat het grote glimmede oog tussen zijn billen zichtbaar is. Daarnaast zal het tegelijkertijd zijn gezicht naar je toedraaien waar geen oren, ogen, mond en neus op zitten. Het zal wel even schrikken zijn, maar meer dan dit zal de Shirime niet doen. Het houd er gewoon van om mensen te laten schrikken met zijn grote bil-oog.

Topje van de ijsberg

Er zijn natuurlijk nog veel meer yokai die misschien voor jou persoonlijk veel enger zijn dan degene die hier beschreven waren. Maar ik weet zeker dat er wel eentje tussen zit waar je de kriebels van hebt gekregen! Ik hoop dat je genoten hebt met het lezen over alle kommer en kwel die deze yokai je kunnen bezorgen.

En als je het nog niet gemerkt had… Het waren er 13…. whuahaha… Fijne Halloween!

Bron: 1,2,3,4,5,6,7
Dit artikel – De Engste En Vreemdste Japanse Monsters! – verscheen voor het eerst op 23 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 23 juli 2020.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

3 Reactie's
 • pastelchan
  Geplaatst op 20:31h, 27 oktober Beantwoorden

  Er komt ook een tenome voor in pan’s labyrinth, wel grappig dat de westerse filmwereld soms japanse dingen als inspiratie gebruikt.

  • Joyce
   Geplaatst op 21:00h, 27 oktober Beantwoorden

   Jaaaa, klopt!Tof dat je het herkende! Sowieso is Pan’s Labyrinth een fantastische film 🙂

 • Jeroen
  Geplaatst op 13:53h, 27 oktober Beantwoorden

  Weer een mooi artikel. Ik heb weer veel leesplezier gehad. Herkende veel van film en games

Geef een reactie