De Engste en Vreemdste Japanse Monsters!

De heeft weer een slachtoffer gevonden. Image via mshields67

Over een tijdje is het weer zover en zullen er in de straten van veel steden grote hoeveelheden griezelige types, nep-bloed en onnodig korte rokjes te vinden zijn. Ook in Japan houden ze wel van een goed Halloween feest. Vooral de jongere generatie ziet het als een goed excuus om even goed tekeer te gaan!

Maar Japan kent al heel wat eeuwen veel engere geesten, monsters en kwaadwillende verschijningen genaamd “youkai” waar Jason en Freddy misschien nog wel een (mes)puntje aan kunnen zuigen. Ter ere van Halloween heb ik een selectie gemaakt van een aantal super scary (en soms ook rare) Japanse monsters!

 

Onryou

De Onryou is de gevaarlijkste soort geesten van overleden mensen die er zijn. Ze ontstaan uit de ziel van een persoon die in zijn leven veel wrok, jaloezie en wraak voelde. Ze zien er altijd uit zoals ze dit deden toen ze stierven. Het zijn vaak slachtoffers van een wrede dood, zoals een moord, een oorlog of een andere catastrofe. Deze kwelgeesten zullen hun menselijke slachtoffers niet snel doden, maar wel hun hele leven lang kwellen, ook al halen ze daar zelf geen voldoening uit.

De dame uit de films "The Grudge" is ook een Onyou. Image via ejpcreations

De dame uit de films “The Grudge” is ook een Onyou. Image via ejpcreations

Het probleem met deze geesten is dat, ook al zijn ze van de plek verdreven waar ze rondspookten en zijn ze te ruste gelegd, de omgeving waarin zij rondspookten hierna nog lang een plek van onheil zal blijven. Door deze onheilspellendheid is dit een van de meest gevreesde soort youkai in Japan en een van de meeste gebruikte bad guys in Japanse horror films.

Het is zelfs zo erg dat, als men een film wilt maken waarin deze geesten de hoofdrol spelen, de hele cast en crew de graven of schrijnen van de desbetreffende persoon bezoeken om te bidden voor een goed en rustig verloop van de opname ervan.

 

Jorougumo

Sommige dieren krijgen het in Japan voor elkaar om héél erg oud te worden. Zo ook een bepaalde spin-soort die daar veel voorkomt. Als deze spin het voor elkaar krijgt om zo’n 400 jaar oud te worden is het zo groot als een koe, kan het veranderen in een mens en wordt het “verheven” tot een youkai. Deze monsters zijn dol op het vlees van jonge mannen en veranderen zich daarom het liefst in een mooie jonge vrouw. Zo lokken zij de mannen naar een donker plekje om ze daarna stukje bij beetje op te peuzelen.

Image via satellitesoda

De Jorougumo. Image via satellitesoda

De Jorougumo zijn zo goed in hun vermomming dat het voor hen geen probleem is om ook in drukke, grote steden te kunnen leven en zich regelmatig te goed kunnen blijven doen op mensenvlees.

De naam Jorougumo kan worden vertaald als “prostitutie spin” en er bestaat een echte spinnensoort die naar dit monster is vernoemd. Geloof me, je zal ze regelmatig tegenkomen als je door gebieden met veel groen loopt, zelfs in een stad als Tokyo.

 

Sanshi

Deze geesten leven niet om je heen, maar in je! Deze worm-achtige geesten doen vanaf het moment dat je geboren wordt, tot aan je dood heel hard hun best om je leven een stuk zuurder te maken.

Ondanks dat ze beschreven worden als een soort wormen, zien deze youkia er op zichzelf heel anders uit en bestaan ze uit een trio van geesten. Er is een bovenste, middel- en laagste “worm”.

De drie Sanshi. Image via Yokai

De drie Sanshi. Image via Yokai

De Joushi ziet eruit als een oude wijze man en zorgt ervoor dat je ogen zwakker worden en je rimpels en grijze haren krijgt. De Chuushi leeft in het middelste gedeelte van je lichaam en zorgt voor orgaanbeschadiging, obesitas, alcoholisme en nachtmerries. Het lijkt sterk op een wild beest. De Geshi ziet eruit als een menselijk been met de kop van een stier erop en verkort je levenskracht.

Het blijkt dat elke 60ste nacht deze geesten je lichaam verlaten om te rapporteren aan één van de vier hemelse koningen uit het Boeddhisme of je lief bent geweest of niet. Mocht dit niet het geval zijn, dan trekt de hemelse koning een jaar van je levensduur af.

Een van de manieren om dit te kunnen ontwijken is om elke 60ste nacht niet te gaan slapen. Hierdoor kunnen de geesten je lichaam niet verlaten. Maar ze blijven je wel de rest van je leven kwellen.

 

Tenome

Het vervelende van een Tenome is dat het maar al te graag de gedaante aanneemt van een goedaardige geest/ persoon. Het doolt s ’nachts rond in open velden en op begraafplaatsen waar het zich verstopt, wachtend op een wandelaar of bezoeker.

Het heeft geen ogen in zijn kassen, maar in zijn handpalmen. De Tenome mag dan wel niet goed kunnen zien, ze zijn wel heel snel en hebben een uitstekend reukvermogen. Wachtend tot zijn “prooi” heel dichtbij is springt het op je af en eet je op.

Image via newtopic

Een Tenome. Image via newtopic

Er bestaat een verhaal van een jongen die werd achtervolgt door deze youkai en aanklopte bij een tempel om hem binnen te laten zodat hij zich kon verstoppen. De monnik verstopte de jongen in een grote kist en deed deze op slot.

De monnik verschool zichzelf ook, en hoorde de luid snuivende Tenome dichterbij de kist waar de jongen inzat komen. Maar de kist zat op slot, dus de youkai kon er niet bij. Even later hoorde de monnik een luid geslurp, zoals een dier dat aan een bot sabbelt.

Nadat de vreemden geluiden waren verdwenen, kwam de monnik uit zijn schuilplaats om de jongen te bevrijden. Het enige wat hij terugvond in de kist was de huid van de jongen. Hij bleek met bot en al volledig leeggezogen te zijn pardoes door het sleutelgat van de kist heen…

 

Kasha

Dit was in het begin gewoon een kat, maar zoals je weet hebben katten negen levens. Hoe ouder ze worden hoe wijzer, en hoe meer tijd ze hebben om magische krachten te verzamelen. Sommige katten kunnen dan uiteindelijk in een Kasha veranderen. De Kasha heeft de grootte van een mens, lopen op hun achterpoten en hebben een lange staart.

Hun aanwezigheid gaat vaak gepaard met hels vuur of bliksem en zijn het makkelijkst te zien (hoe ironisch) bij hevige regen en onweersbuien. In principe zijn deze monsters gewone huisdieren, maar tijdens een begrafenis veranderen ze terug naar hun echte gedaante.

Een kasha in actie. Image via hyakumonogatari

Een kasha in actie. Image via hyakumonogatari

Kasha zijn dol op het stelen van verse lijken. Deze youkai worden vaak aangewezen als de boodschappers van de onderwereld en hebben de taak om de lichamen van mensen die in hun leven veel slechte dingen hebben gedaan, over te dragen naar de onderwereld zodat ze daar gestraft kunnen worden. Andere keren pikken ze gewoon een lijk om mee te kunnen spelen als pop of om te gebruiken als voedsel.

 

Yamachichi

De laatste geëvolueerde vorm van een vleermuis is een Yamachichi. Het rare is, dat deze vorm helemaal niets meer weg heeft van een vleermuis en meer lijkt op dat van een aap. De youkai heeft een puntige mond met tuitende lippen waarmee het letterlijk je levensadem uit je mond kan zuigen. Dit doet hij voornamelijk na middernacht bij mensen die in bergachtige gebieden wonen. Dit is de enige omgeving waar dit beest huist.

De Yamachichi. Image via frontiersofzoology

De Yamachichi. Image via frontiersofzoology

Ook mensen die gewoon met hun mond dicht slapen zijn niet veilig. De Yamachichi is meester in het pikken van je levenskracht en zal gewoon met veel behendigheid je hoofd zo optillen dat je mond vanzelf opvalt. Als het je adem heeft gestolen tikt de youkai je op de borst en vlucht de nacht weer in.

Een persoon die hier slachtoffer van is geworden zal de volgende dag sterven. Als je gelukt hebt en wakker wordt tijdens het de uitvoering van het ritueel van het beest, zal deze vluchten en niet je levensduur eindigen maar juist verlengen.

 

Satori

Dit is de slimmere en (waarschijnlijk) gemenere versie van de westerse mensaap Bigfoot. De Satori zou ongeveer dezelfde lengte hebben en diep in de Japanse alpen leven. Het is echter geen lieverdje. Dit beest is niet te verlegen om zich te goed te doen aan wat vers mensenvlees. Dus wandelaars en families die in de bergen leven, ver van een stad of dorp af, zijn niet veilig voor deze youkai.

Mannen pakt de Satori even anders aan dan vrouwen. De mannen worden meteen verscheurd en opgegeten, maar zijn vrouwelijke slachtoffers worden ontvoerd en eerst nog verkracht.

De Satori. Imsge via pinktentacle

De Satori. Image via pinktentacle

Doordat dit beest hoogst intelligent is, is het lastig om van te vluchten. Het is zelfs in staat om je gedachten te lezen en dit sneller aan je op te lepelen dan dat jij het zou kunnen verstaan. Zo weet deze youkai precies wat je acties zullen zijn en valt het niet te ontwijken.

De enige manier om je leven veilig te stellen is als het onverwacht wordt geraakt wordt door bijvoorbeeld vallende stenen (want daar wordt het bang van) of om je eigen gedachten leeg te maken en aan helemaal niets te denken. De Satori zal dan de interesse in je verliezen en weglopen.

 

Jubokko

Tsja, het lijkt van een afstand op een normale boom. In het begin was dit ook zo. Maar onder de wortels hebben veel mensen geleden. Deze bomen veranderen in youkai doordat ze groeien op slachtvelden van oorlogen of worden gebruikt als moordplek van seriemoordenaars.

Door het vele bloed wat de boom hierdoor heeft geabsorbeerd, nemen ze geen genoegen meer met de voedingstoffen uit de aarde en wat water maar hunkeren alleen nog maar naar meer mensenbloed.

Een Jubokko is moeilijk te herkennen tusseen de "normale" bomen. Image via lucky cat

Een Jubokko is moeilijk te herkennen tusseen de “normale” bomen. Image via luckycat

Omdat deze youkai zoveel op een normale boom lijkt, is het heel lastig om het te ontwijken. Alleen een persoon die de Jubokko eerder hebben gezien, en het overleefd hebben, weten het verschil. Als een mens te dicht bij komt grijpt de boom je met een van de takken of wortels vast en tilt je daarna de lucht in.

Nadat het een aantal gaten in je hebt geboord, zuigt de youkai je met een aantal van de holle taken die het heeft helemaal leeg. Eenmaal goed leeggezogen zal wat er van je overblijft als voedsel dienen voor de dieren en vogels die in en bij de boom wonen. Wat een lieftallig gebaar…

 

Yuki Onna

De Japanse alpen zijn echt geen veilige plek voor reizigers. Naast moordzuchtige aap – en vleermuisachtigen leven er ook nog bovenaardse wezens op de koude bergtoppen van het gebied. De Yuki Onna is een apart geval op het gebied van de youkai-cultuur. Ondanks dat zij van vele bergwandelaars hun leven ontneemt door hun adem te stelen en hen hierdoor met haar eigen koude adem van binnenuit te bevriezen, kunnen sommige van hen ook verliefd worden op een mens.

Yuki Onna's kunnen mooi en verraderlijk zijn. Image via rennerei

Yuki Onna’s kunnen mooi en verraderlijk zijn. Image via rennerei

Pas als de man (want Yuki Onna zin altijd vrouwen) merkt dat zijn vrouw niet samen met hem ouder wordt, zal hij weten dat hij getrouwd is met een youkai. Omdat sommige mannen de relatie zullen beëindigen of haar zelfs verbannen, zal zij uit wraak voor haar gebroken hart de hele omgeving in een oogwenk kunnen bevriezen.

Maar een enkeling krijgt het voor elkaar om een lang en vredig leven met hun partner te leiden, en bij hen te blijven tot de man overlijd. Dit soort situaties komen echter bijna niet voor en de meeste Yuki Onna houden het liever bij een lekkere moordpartij.

 

Wa Nyuudou

Deze youkia is een groot hoofd van een overleden mens die in zijn vorige leven veel slechte daden heeft verricht. Het hoofd zit in de spaken van een wiel vast dat constant in brand staat. Hierdoor ervaart de Wa Nyuudou continu een helse, kwellende pijn.

Ze worden gebruikt door slaven van de onderwereld en worden naar de aarde gestuurd om mensen die slechte dingen verrichten te straffen voor hun daden. Eenmaal een slachtoffer gevonden zal deze youkai je meevoeren naar de onderwereld waar je hetzelfde lot zal wachten.

De Wa Nyuudou. Image via Yokai

De Wa Nyuudou. Image via Yokai

Een Wa Nyuudou zal in deze staat blijven tot al zijn slechte daden zijn vergeven. Als er een Wa Nyuudou gespot word, is het de bedoeling om niet op dezelfde weg te lopen als waar de youkia reed, s’ avonds niet bij deuren en ramen zitten en de Wa Nyuudou vooral niet recht aankijken. Doe je dit wel, dan staat jou en je naasten veel onheil en tegenspoed te wachten. Als je slim bent hang je dan ook een paar goede gebeden of afweerspreuken aan je huis.

En alsof dat nog niet genoeg is blijkt uit een bekend Japans spookverhaal dat de Wa Nyuudou ook maar al te dol is op mensenvlees. Zo betrapte een vrouw ooit Wa Nyuudou terwijl hij haar pasgeboren baby aan het opeten was!

 

Shiryou

De Shiryou zijn de geesten van overledenen die en de tegenhanger van de Ikiryou. Ikiryou zijn niet altijd slecht en eng, maar kunnen ook heel mooi en vredig zijn. Ze bezoeken voor de laatste keer hun partner of geliefden voordat ze beginnen aan de reis naar het hiernamaals.

Het kan ook voorkomen dat het gaat om de geest van een nog niet overleden persoon, die het voor elkaar heeft gekregen om buiten zijn of haar eigen lichaam te treden.

De Shiryou. Image via Yokai

De Shiryou. Image via Yokai

Bij de Shiryou gaat het echt om pas overleden mensen. Zij willen ook nog eenmaal hun geliefden bezoeken, maar niet om ze uit te zwaaien. Deze youkai zal proberen om je mee de dood  in te trekken. De Shiryou ontstaat vaak uit mensen voor wie de liefde voor een persoon zo groot was, dat het is omgeslagen in bezitterigheid. Het komt het meeste voor bij ouder-kind relaties of partners, maar nauw bevrienden kunnen ook het slachtoffer worden van de youkai.

Het enige wat blijkt te helpen is om iemand anders over je te laten waken voor minstens een maand na het overlijden van de persoon, zodat ze je op tijd kunnen waarschuwen om te vluchten uit je huis voordat de Shiyou je te pakken krijgt.

 

Gashadokuro

Deze skeletten hebben de grootte van een reus en dwalen tijdens de donkerste uren van de nacht over het platteland. Mocht je een nachtwandelaar zijn en een Gashadokuro tegenkomen, dat kan je misschien nog net een laatste gebedje opzeggen. De yokai is ondanks zijn formaat en klapperende botten erg bekwaam in het besluipen van mensen. Als je gevangen wordt door een Gashadokuro zal het je fijn persen in zijn handen of je hoofd eraf bijten.

De heeft weer een slachtoffer gevonden. Image via mshields67

De Gashadokuro heeft weer een slachtoffer gevonden. Image via mshields67

De Gashadokuro ontstaan uit soldaten en strijders die gestorven zijn op het slachtveld en nooit een normale begrafenis of crematie hebben gehad omdat ze nooit geborgen werden. Zij die konden vluchten maar uithongerden of  gewoon voor dood werden achtergelaten vormen ook een onderdeel van de youkai. Omdat zij niet doorkunnen naar het hiernamaals veranderen hun zielen in hongerige geesten die aan hun botten blijven vastzitten. Al die botten bij elkaar kunnen een Gashadokuro vormen.

Ze zijn door hun grootte moeilijk de verslaan, maar omdat overledenen tegenwoordig beter worden geborgen zijn deze reuzen uiterst zeldzaam geworden. Zodra alle wrok uit de botten is verdwenen lost de youkia op en valt het monster uit elkaar.

 

Shirime

Zoals je inmiddels hebt gemerkt, is het niet erg verstandig om ’s avonds laat en ‘s nachts de deur uit te gaan in Japan. Vooral buiten de steden kan je nogal wat nare en gevaarlijke wezens tegenkomen. Toch ben je in de steden ook niet veilig van de streken van sommige youkai.

De Shirime is één van de youkia die zich niets aantrekt van waar je woont. Deze verschijning lijkt vanaf een afstand een gewoon normaal persoon waar helemaal niets mis mee is, vanaf de achterkant gezien en met kleding aan dan.

De Shirime in actie. Image via Yokai

De Shirime in actie. Image via Yokai

De youkai is in de meeste gevallen in de gedaante van een man in kimono te vinden. Zodra er een onbezorgde voorbijganger langskomt zal de Shirime vragen of je even tijd voor hebt voor een praatje. Voordat je een antwoord kan geven zal de youkai zijn kimono uitgooien en vooroverbukken zodat het grote glimmede oog tussen zijn billen zichtbaar is.

Daarnaast zal het tegelijkertijd zijn gezicht naar je toedraaien waar geen oren, ogen, mond en neus op zitten. Het zal wel even schrikken zijn, maar meer dan dit zal de Shirime niet doen. Het houd er gewoon van om mensen te laten schrikken met zijn grote bil-oog. Alsof dat al niet genoeg is…

Image via arigatomg

Image via arigatomg

Er zijn natuurlijk nog veel meer youkia die misschien voor jou persoonlijk veel enger zijn dan degene die hier beschreven waren. Maar ik weet zeker dat er wel eentje tussen zit waar je de kriebels van zou krijgen. Ik hoop dat je genoten hebt met het lezen over het kwel en wee dat deze yokia wel niet met je kunnen doen. En voor als je het nog niet gemerkt had. Het waren er 13…. whuahaha… Fijne Halloween! 😉

またねーにゃん!

 

p.s. kun je nou echt geen genoeg krijgen van al deze yokai en wil je er graag meer over weten of hoe je jezelf er tegen kunt verdedigen? Wellicht zijn onderstaande boeken dan wel wat voor je ^^

[bol_product_links block_id=”bol_5624fdd26efb2_selected-products” products=”1001004011824511,9200000028131818,1001004009959060,1001004011829963,9200000019592172,1001004006512172″ name=”yokaihalloween” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”620″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Bron: 1,2,3,4,5,6,7

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

3 Comments

 1. pastelchan

  oktober 27, 2015 at 8:31 pm

  Er komt ook een tenome voor in pan’s labyrinth, wel grappig dat de westerse filmwereld soms japanse dingen als inspiratie gebruikt.

  • Joyce

   oktober 27, 2015 at 9:00 pm

   Jaaaa, klopt!Tof dat je het herkende! Sowieso is Pan’s Labyrinth een fantastische film 🙂

 2. Jeroen

  oktober 27, 2016 at 1:53 pm

  Weer een mooi artikel. Ik heb weer veel leesplezier gehad. Herkende veel van film en games

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X