Exformatie – Japans Nederlandse ontmoetingen (Boek Review)

Exformatie – Japans Nederlandse ontmoetingen (Boek Review)

Begin dit jaar viel het book ‘Exformatie – Japans Nederlandse Ontmoetingen’ op de mat. Een unieke vertelling van de hand van twee Nederlandse kunstenaars; Hannie van den Bergh en Jan van den Berg. In dit schitterende boek wordt op bijzondere wijze een meerstemmige vertelling met ons gedeeld, welke Japan en Nederland met elkaar verbindt.

Niet alleen door het medium van kunst en beeldvorming, maar bovenal doormiddel van een interculturele dialoog. Concreet gaat ‘Exformatie’ vooral over een reeks ontmoetingen van kunstenaars uit verschillende windstreken. Inclusief ‘het grote-mensen-spel der vergissingen’, het ‘verweven van dromen’, het ‘sackineren’ en het samenwerken aan de kunstwerken die ervan kwamen.

Meer dan een boek

In totaal wordt er meer dan 16 jaar aan reizen door Japan met ons gedeeld in de vorm van korte verhalen rondom de kunstwerken die zij daar maakten. Het is echter veel meer dan alleen samenstelling van verzamelde verhalen. Maar een verzameling kunstwerken, impressies, gedachten, en ervaringen, die vorm hebben gekregen op papier, en gebundeld zijn tot boek. Het was heerlijk om elk verhaal te lezen en vervolgens te stuitten op de extra dikke, gevouwen pagina’s. Hierachter gingen namelijk bijzondere foto’s en tekeningen schuil. Telkens weer was het een kleine verrassing wanneer je de pagina’s openvouwde, en te zien wat er achter deze vouwen schuil ging.

Goede balans

Stiekem had ik niet verwacht dat ik het boek zo leuk zou vinden. De titel ‘Exformatie’ en de omschrijving die de nadruk legde op ‘kunst’, ‘beeldvorming’ en ‘interculturele dialoog’ deden mij in eerste instantie vermoeden dat het misschien “te kunstig” zou zijn. Te abstract. Maar die zorgen en vooroordelen waren ongegrond. Het is simpelweg een gaaf boek, ongeacht of je iets met Japan of kunst hebt.

Exformatie – Japans Nederlandse ontmoetingen (Boek Review)

Wat ik hierbij erg knap vind is dat ze een fijne balans hebben weten te vinden dus vermaak en informatief. Elk verhaal bracht iets nieuws met zich mee over de Japanse cultuur. Of het nou ging over (het gebrek aan) straatnamen in Japan, traditionele houten woningen in Kyoto, of Japans zeewier. Zelfs de meest doorgewinterde Japankenner zal ongetwijfeld nieuwe inzichten krijgen in dit boek. Is het niet aan de hand van feiten en weetjes, dan wel vanwege de persoonlijke blik en ervaringen die gedeeld worden. Daarbij zijn de verhalen ook lekker luchtig geschreven en zit er her en der een humoristische toon in, die ik erg kon waarderen.

Al met al een volledig uniek boek dat menig Japan liefhebber zal weten te bekoren. Maar ook voor hen die nog niet zoveel van Japan weten is dit een fantastisch boek. Het is een kunstwerk en kennismaking met de Japanse cultuur in één.

Drietalig

Bijzonder is ook dat het boek geschreven is in het Engels, Nederlands, en Japans. En dan bedoel ik niet separate boeken met aparte vertalingen. Nee, alle drie de talen zijn beschikbaar in één boek. Dit vergroot niet alleen de toegankelijkheid, maar benadrukt ook het stukje verbinding tussen de verschillende landen en verhalen. De eerste paar pagina’s is het even wennen, maar dat is snel genoeg voorbij.

Exformatie

Nieuwsgierig geworden? ‘Exformatie – Japans Nederlandse Ontmoetingen’ wordt uitgegeven door Studio HB en is t/m 1 april 2021 te bestellen met een speciale introductiekorting. Kijk voor meer informatie op: EdoSanpu.

Dit boek kwam mede tot stand met steun van DutchCulture | Shared Cultural Heritage. Met speciale dank aan Bas Valckx en Miho Nishimoto van de Nederlandse Ambassade in Tokyo en het bestuur van Stichting Berg & Van Dalen: Renée Pompen, Nishiko en Maria van den Broek. 

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie