FILM REVIEW: THE BOY AND THE BEAST (BAKEMONO NO KO MOVIE)

Film Review: The Boy and the Beast (Bakemono no Ko Movie)

In 2015 kwam Mamoru Hosoda (細田 守) met zijn nieuwe film “The Boy and the Beast”. Hosoda ken je misschien wel de welbekende “The Wolf’s Children” en “Summer Wars”. Moeten we deze film ook aan zijn rijtje van succesvolle films toevoegen? Ik vind van wel!

In de film volg je het leven van Ren, een 9 jarige jongen die na een scheiding van zijn ouders bij zijn moeder woont. Helaas slaat het noodlot al gauw toe en Ren’s moeder komt ter overlijden. Niet wetende waar zijn vader is, moet Ren noodgedwongen bij familie in te trekken. Als toekomstige “head of the family” rust er een grote druk op Ren, die daar totaal geen behoefte aan heeft.

Met verdriet en woede in zijn hart besluit hij weg te rennen en een nieuw thuis te vinden op de straten van Shibuya. Nadat die wat eten gestolen heeft en bevriend raakt met een klein wit “fluff balletje” genaamd Chico, zoekt Ren een rustig plekje op waar die alleen kan zijn.

Nieuwe grandmaster

In het Beast Kingdom een soort wereld/dimensie die gelinkt is aan de mensen wereld, is er groot nieuws! De Grandmaster heeft gekozen om met pensioen te gaan om te reïncarneren als god. Hoewel hij nog niet weet in wat voor een god hij wil reïncarneren, mag er al wel een opvolger gekozen worden. De nieuwe opvolger moet sterk zijn en waardigheid hebben. De winnaar wordt gekozen door een gevecht tussen 2 kandidaten.

ApkQflP

Eén van de kandidaten is Kumatetsu. Sterk is hij zeker maar dat is misschien wel het enige positieve aan hem. Kumatetsu is egoïstisch, respectloos en heeft een behoorlijk kort lontje. Toch ziet de Grandmaster een goed leider in hem en mag hij zich opgeven als kandidaat maar op één voorwaarde, hij moet iemand hebben als zijn opvolger/leerling. Kumatetsu heeft geen kinderen en gaat dus opzoek naar zijn opvolger.

Dit is waar de wegen van onze hoofdpersonen zich kruizen. Nadat Kumatetsu met zijn vriend Tatara op zoek zijn geweest naar een opvolger, maar zonder succes, komen ze Ren tegen. Kumatetsu vraagt Ren over zijn vader en moeder wat natuurlijk niet lekker valt bij hem. Ren is zo boos (van verdriet) dat die tegen Kumatetsu schreeuwt; ” hou je bek!” en “ik ga je vermoorden!”. Kumatetsu is wel onder de indruk van de vuurigheid van Ren en vraagt of die met hem mee wilt komen. Ren is verbaasd foor zijn vraag maar besluit toch achter hem aan te gaan.

Hij raakt echter Kumatetsu en Tatara kwijt en weet niet waar die heen moet. Ren wordt gevonden door 2 politie agenten die aan hem vragen wat die op dit tijdstip nog buiten doet (het is inmiddels al laat). De twee suggereren Ren naar zijn ouders te brengen, maar Ren weet dat dit betekent dat die naar zijn familie moet, iets wat hij absoluut niet wil. Hij rent dan ook weg en komt uiteindelijk in een doolhof van rare, smalle steegjes terecht, die uiteindelijk naar het Beast Kingdom leiden.

mmt947-large_21
MV5BODE1NTQzOTUzOF5BMl5BanBnXkFtZTgwNzY5Mzk2NzE@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

Ook daar komt hij echter in de problemen! Een mens met een duister hart in het Beast Kingdom kan voor verschikkelijke gevolgen leiden. Ren zou dan ook weg moeten maar Kumatetsu is hier natuurlijk vol op tegen. Na een flinke confrontatie en een ingrijpen van de Grandmaster wordt er beslissing genomen die het leven van Ren volledig op de kop zet: hij gaat getraind worden als opvolger voor Kumatetsu!  Dit is natuurlijk geen makkelijke weg. Kumatetsu is alles behalve een goeie leraar. Hij raakt snel gefrustreerd als Ren niet alles in één oppakt. Ren ergert zich hier natuurlijk aan en de twee hebben vaak hevige discussies. Het zorgt er echter alleen maar voor dat hun vriendschap steeds verder groeit.

Maar of het ze lukt om Ren als opvolger aan te dragen? Tja… Meer wil/kan ik helaas niet vertellen omdat het teveel van het verhaal verklapt en daardoor het magie van de film weg neemt. Al met al is het een leuk verhaal over vriendschap en opgroeien, dat laat zien dat de weg naar geluk toe niet altijd makkelijk is.

Kenmerkende animatie

Als je een beetje bekend bent met animatie films van Mamoru Hosoda hoef ik je niet uit te leggen dat de animatie er goed uit ziet. Vooral in de gevechten die er gehouden worden zit extra detail waardoor je nog meer erin getrokken wordt. Ook daarbuiten is goed te zien dat er veel aandacht besteed is aan de animatie, iets wat enorm goed naar boven komt in de droomachtige landschappen die er weer te zien zijn.

Menselijke personages

Ren en Kumatetsu zijn ook leuke karakters om naar te kijken, je ziet ze beide een verandering maken in de film. Ren zie je eigenlijk letterlijk opgroeien van een boos, verdrietig en eigenwijs jongentje naar een gediciplineerde jongen die weer een thuis heeft gevonden en volwaardig zwaard meester is. Kumatetsu ontpopt zich naar een fijne leraar voor Ren maar leert onderweg ook dat er meer in het leven is dan alleen brute kracht. Deze groei is haarfijn in beeld gebracht en wordt op een geloofwaardig en niet overhaaste manier naar voren gebracht.

En dat overhaasten gebeurd nergens in de film. Zo ook qua side-characters, waar The Boy and the Beast de juiste snaar wederom weet te raken. Ze zijn alles behalve vervelend en voegen echt iets toe aan het verhaal, dit in tegenstelling tot een hoop andere anime. Daar zie je vaak dat personages niet voldoende worden uitgedacht en weergegeven. Gelukkig is dat hier dus niet het geval.

Prachtige muziek

Dit alles wordt ondersteund door Takagi Masakatsu (高木 正勝) die de film heeft voorzien van muziek. Zijn muziek kun je ook terug horen in “Wolf’s Children” en Ghibli’s documontaire “The Kingdom of Dreams and Madness” (夢と狂気の王国). Allen films waarbij de muziek perfect meedraait en dat is hier wederom het geval.

Aangezien de film veel actie en avontuur heeft, zul je veel fijne up tempo muziek horen die de scenes echt tot leven brengen. Maar ook bij de wat “rustiger” scenes zal de muziek van Takagi je niet teleurstellen. Zo is de muziek die wordt gespeeld tijdens het beast festival heel typerend voor Japanse festival muziek, maar weet hij er toch van eigen touch aan te geven dat je ook kan horen dat niet een menselijk festival is waar je bent.

marnielff

Maar wat mij nog het meeste verbaasde was de richting waar het verhaal in ging. En dit bedoel ik op een positieve manier. Ik wist vrij weinig van de film toen ik hem heb gekeken en daar ben erg blij om. Er gebeurde iets groots en belangrijks in het verhaal wat ik totaal niet zag aankomen maar nadat ik er over nadacht, was het eigenlijk best “logisch” dat het ging gebeuren. Dat bracht extra spanning voor mij in het verhaal.

Dus ik raad je aan nadat je deze review hebt gelezen verder niks meer op te zoeken en te gaan kijken! The Boy and the Beast is een goeie, leuke en spannende film over opgroeien, vriendschap en wat het betekent om “sterk” te zijn. Snel kijken dus!

Anime Review: The Boy and The Beast
7.8 / 10 Score
Verhaal7
Personages8
Animatie8
Soundtrack8
Plezierfactor0
Tags:
, ,
Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie