Film Review: Weathering with You (Tenki no Ko)

Vanaf 30 januari kunnen we weer genieten van een schitterende anime op het witte doek! Weathering with You, de nieuwste kaskraker van Makoto Shinkai (beter bekend van de film Your Name) is vanaf dan te zien in diverse bioscopen in heel Nederland. In een regenachtig Tokio worden we meegenomen op avontuur dat realisme en fantasie op bijzondere wijze combineert. Bovenal is het het verhaal van twee tieners – Hodaka en Hina – die samen opzoek gaan naar wat zonneschijn in hun leven, en vinden die uiteindelijk in elkaar. Maar ten koste van wat?

Een kunstwerkje

Wij hebben stiekem al even mogen genieten van deze film tijdens een speciale persvoorstelling en willen graag ons enthousiasme met je delen! Want wát een kunstwerkje heeft Makoto Shinkai toch weer neergezet.

Eén van de redenen dat voorganger Your Name zo’n daverende succes is geworden heeft te maken met de animatie en artstyle. Deze was simpelweg wonderbaarlijk mooi en ook Weathering with You laat wederom een schitterend staaltje animatie zien. Het kleurenpalet van de grijze met zachte pasteltinten, de minieme details in de regen die valt, en het contrast met de kleuren wanneer de zonneschijn doorbreekt zijn fantastisch om naar te kijken.

Maar ook de omgevingen zijn met zeer veel oog voor detail neergezet en zorgen voor enorm veel sfeer. Soms kom dit door close-up shots zijn waar de details letterlijk van de regendruppels spetteren, of prachtige scenes van de Shibuya crossing in de regen. Waarbij duizenden mensen met paraplu’s tegelijkertijd oversteken, en waar plassen in winkelstraten voor spiegelwerelden zorgen, en ga zo maar door.

Deze combinatie van setting en stijl – gecombineerd met prachtige muziek – zorgen voor tal van mooie momenten in de film, die je kippenvel zullen bezorgen!

Een kleine samenvatting

En mooie momenten zijn er genoeg in deze bijzondere vertelling! Het verhaal weet op unieke manier oude legendes te vermengen met de alledaagse realiteit, op uiterste subtiele en geloofwaardig wijze. Maar die je op de juiste momenten weet mee te nemen naar een rijke fantasiewereld.

De mensen in Tokio smachten namelijk naar een sprankje zonneschijn. Het is immers al weken non-stop onnatuurlijk veel aan het regenen. En dat begint de mensen aardig dwars te zitten.

Zo zit Hina tijdens één van deze regenachtige dagen bij haar moeder in het ziekenhuis. Ze zit stilletjes naar de regen te staren totdat ze ineens een heldere straal zonnelicht door de wolken heen ziet breken. Met aan het einde van deze zonnestraal een bijzonder heiligdom.

Aangetrokken door een onzichtbare kracht gaat ze op onderzoek uit. Want waarom is er zo’n specifieke lichtstraal op het heiligdom? Een keuze die vele malen ingrijpender is dan ze op dat moment vermoed…

Ook de recent in Tokio aangekomen Hodaka krijgt meer te verduren dan hij verwacht. Hij is nog maar net in Tokio gearriveerd nadat hij zijn kleine, saaie, geboorteplaats is ontvlucht. Hij hoopt in de grote stad een nieuw en beter leven op te bouwen. Maar dat valt nog niet mee! De kosten en problemen hopen zich al snel op. Maar een sprankje hoop verschijnt wanneer hij uiteindelijk werk vindt als schrijver voor een mysterieus spiritueel tijdschrift.

Hier komt hij er al snel achter dat er meer waarheid in de gekke oude legendes zit dan hij ooit voor ogen had! En dat alles vanwege één bijzondere ontmoeting met Hina. Samen duiken ze dieper in de magische wereld die zich aan Hina heeft geopenbaard.

En hoewel haar nieuwe krachten wellicht een zegen lijken, komen ze met een flinke prijs. Want het gezegde ‘voor niets komt de zon op’ blijkt toch niet helemaal waar te zijn…

Missende connectie

Ondanks de schitterende animatie stijl, en een verhaal dat in de basis ontzettend interessant is, wist Weathering with You me niet de hele tijd te grijpen. Met name miste ik de echte chemie tussen onze twee hoofdpersonages. De film focust zich voor een lange tijd alleen op Hodaka, met Hina een beetje aan de zijlijn.

We komen maar langzaam meer te weten over haar. In principe is hier niets mis mee – het kan immers bijdragen aan de spanning en wat mysterie geven – maar wanneer we dan toch een soort dramatisch hoogtepunt bereiken in de film en er extreme keuzes gemaakt moeten worden verliest het de geloofwaardigheid.

Voor mijn gevoel hadden we niet genoeg kansen gehad om ons te verbinden met Hina. Hierdoor werd het soms moeilijk om echt ‘mee te kunnen voelen’, of hun keuzes te begrijpen. Hierdoor voelden bepaalde gebeurtenissen volledig misplaatst in het grotere geheel, en niet passend bij de personages zoals ze daarvoor werden neergezet.

Toch zeker de moeite waard

Het was echter ook weer niet zo slecht uitgewerkt dat het echt storend was, of de film verpeste. Het was simpelweg iets wat naar mijn idee beter uitgewerkt had kunnen worden om van Weathering with You net zo’n grijpende film te maken als Your Name. Want verder tikt deze nieuwe film alle juiste vinkjes weer aan.

De animatie is ronduit schitterend en (hoe cliché ook) een waar genot voor het oog om te bewonderen. De muziek is telkens perfect voor de momenten waarop deze naar voren komt. En simpelweg de omgevingen en sfeer die wordt neergezet tijdens het vertellen van het verhalen maken het tot een ontzettend goede film.

Dus ondanks het voorgaande punt van kritiek is de film een bioscoopbezoek meer dan waard. Puur de animatie en de muziek is al genoeg om je te laten verdwijnen in deze wonderlijke, regenachtige versie van Tokio.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie