Your Name Anime Review.

Film review: Your name (Kimi no na wa)

De filmsensatie uit Japan Your Name (Kimo no na wa.) van Makoto Shinkai is vanaf 2 november te zien in de Nederlandse bioscopen! Your Name werd wereldwijd een groot succes en telt momenteel als de meest succesvolle anime film ooit. Ook het succes in eigen land verraste iedereen, waar de film in 2016 de best-bezochte film was en inmiddels al ruim 235 miljoen dollar aan box-office binnenhaalde.  Waarmee Shinkai’s film zelfs Studio Ghibli’s SPIRTED AWAY inhaalde.

Maar kan de film de hype waar maken? Wij mochten alvast een kijkje nemen en uiteraard mag een uitgebreide review dan ook niet ontbreken!

Je zal maar een identiteitsprobleem hebben of niet tevreden zijn met de huidige stand van je leven. Het kan ons allemaal wel eens overkomen. Misschien ben je op zoek naar liefde, geluk of gewoon een compleet andere leefomgeving. Zo ook Taki Tachibana,een knappe jongeman die in het bruisende Tokio.

Momenteel zit het hem even niet mee. Hij heeft moeite met zijn parttime baan en maakt zich zorgen over zijn toekomst. Hij wordt ook eigenlijk best gek van drukte om hen heen. Soms droomt hij ervan om buiten de stad te kunnen wonen, en vanuit daar verder te werken aan zijn toekomstige passie.

Ver buiten de stadsgrenzen van Tokio werkt ook Mitsuha Miyamizu aan haar eigen dromen. Haar familie zijn de eigenaren van het heiligdom in haar dorp, en zij en haar kleinere zusje geven traditionele optredens en helpen met het onderhoud. Mitsuha vindt er eigenlijk geen bal aan, maar ze heeft niet zoveel keuze.

Haar moeder is niet meer, en haar vader heeft na het verlies van haar moeder de boel laten vervallen. Het kwam dus allemaal op oma aan om de meiden verder op te voeden en de tradities van het heiligdom in stand te houden. Mitsuha doet echt haar best om haar oma de ondersteunen. maar diep van binnen zou Mitsuha graag willen ontkomen aan haar huidige leventje, en vertrekken naar de grote stad.

Maar je moet voorzichtig zijn met wat je wenst, wat soms komen wensen uit!

Charmant artwork

Groot onderdeel van de charme en kracht van de film ligt voor mij voornamelijk bij het feit dat er maar weinig gebruik word gemaakt van CG (computer graphics). CG wordt wel steeds beter, maar met de hand getekende scenes zijn voor mij nog altijd wat mooier en persoonlijker.

your-name-2

Een goed voorbeeld hiervan zijn de architecturale tekeningen die Taki in de film maakt. Dit draagt echt ontzettend bij aan het “inleven” in het verhaal. En ook al is het wellicht niet de meest originele insteek, je kunt heerlijk wegdromen bij het zien van alle schitterende artwork.

Geen standaard romantiek

Wat ook opviel was het verloop anders liep in deze film. Want hoewel veel romantische anime films na een aantal scenes al doorzetten naar de lieftallige ontmoeting tussen de hoofdpersonages, blijft dit in Your Name een lange tijd een mysterie. Want wat gaat er tussen de twee gebeuren nu ze zo letterlijk in elkaars schoenen staan?

De verbintenis tussen beide komt zowat letterlijk uit de lucht vallen, en Taki en Mitsuha zullen in rap tempo met elkaar moeten leren omgaan en een nieuwe kant de ander leren ontdekken. Zo raken zij steeds meer verwikkeld in de rode draad van hun beide levens.

hero_Your-Name-2017

Dit is echter niet het enige waar zij moeite mee hebben, want het lijkt erg lastig te zijn om elkaar te ontmoeten. Zou dit komen omdat zij zo ver van elkaar afwonen? Als beide na een tijdje dichter tot elkaar zijn gekomen, besluit Taki een bezoek te wagen aan het dorp van Mitsuha. Hier doet hij een schokkende ontdekking waarbij de tand des tijds hem een zware beproeving zal geven.

Daarnaast is het heerlijk om te zien hoe de twee hoofdrolspelers aan elkaar moeten wennen zonder de ander echt ontmoet te hebben, of ook maar iets te weten van zijn/haar leven. Het houdt met name het eerste onderdeel van de film leuk en vermakelijk, met veel kleine grapjes en onnozele acties. Hoewel Taki een knappe kop heeft, betekend bijvorbeeld niet dat hij ook een prins op het witte paard is.

Niet groots, maar niet te missen

Persoonlijk moet ik wel toegeven dat Your Name wat minder “groots” was dan ik had verwacht en was het niet zozeer het romantische verhaal dat op mij de meeste indruk achterliet, maar meer Taki’s  grote zoektocht naar het dorp Mitsuha. Dit voelde als een kleine, aparte film in het grotere geheel. Heerlijk!

003-noscale

Maar de film is wel echt een romantisch drama, en deze omslag is goed te merken. Net als de verwikkeling tussen de twee, wordt het dramatische onderdeel van de film plotsklaps in je gezicht geslagen en zit je een paar minuten met een wtf-gevoel.

Wat dat betreft tikt Your Name dan ook wel alle “vinkjes” aan voor een romantische feel good film, met ups en downs, herkenbare personages, en schitterende artwork. Het is simpelweg een film waar je niet omheen kan. Of je nu van fan bent van anime of niet, het zal zowel jong als oud publiek op een bepaald moment in zijn greep krijgen en niet meer loslaten!

Waar te zien?

Zelf de film bekijken? Precieze data en locaties moeten nog bekend gemaakt worden. Kijk voor meer informatie en de laatste ontwikkelingen ook zeker op de facebook pagina van Your Name.

Tags:
, ,
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie