Blog header Fire Emblem Heroes Mobile Game.

Fire Emblem Heroes: betreed het strijdveld via je smartphone!

Gisteren kwam Fire Emblem Heroes uit op Android en iOS. Fire Emblem Heroes is de derde mobile game uit Nintendo’s eigen stal, en werd behoorlijk gehyped door de Battle Ballot op de officiële website van FE Heroes, waar je op je favoriete Fire Emblem karakters kon stemmen. De mannelijke en vrouwelijke favoriet zullen dan speciale artwork krijgen in de game (deze zijn overigens voor zover bekend gewonnen door Ike uit Path of Radiance en Lyndis uit The Blazing Blade). Maar doet Fire Emblem Heroes eer aan de Fire Emblem serie?

Nieuw manier van spelen

Fire Emblem Heroes speelt zich af in het koninkrijk van Askr, die vecht tegen het Emblian keizerrijk. De Emblians willen Askr overnemen. Jij, de speler, bent een legendarische held met de gave om helden uit andere Fire Emblem werelden op te roepen om voor Askr te vechten. Ga samen met Prins Alfonse en Prinses Sharena de strijd aan als de Orde van Helden om het kwade Emblian keizerrijk te stoppen!

Fire Emblem op smartphones, hoe werkt dat nou eigenlijk? Voordat je het strijdveld opgaat, moet je natuurlijk eerst een paar karakters (units) hebben om het strijdveld te betreden. Met zogeheten Summoning Orbs kan je nieuwe units rekruteren. Die krijg je door bijvoorbeeld elke dag te spelen of nieuwe missies te voltooien.

In het begin van de game krijg je er 15. (En nog eens 10 als je op je My Nintendo account linkt aan de game en op de My Nintendo site 10 gratis orbs claimt!) De units die je kan rekruteren zijn allemaal bekende Fire Emblem gezichten, zoals bijvoorbeeld Marth, Ike, Lucina en Lyndis.

Verdienmodel

Als je Mobage games zoals Love Live! of Dragon Ball Z Dokkan Battle kent, is dit niets nieuws. Het verdienmodel van deze games is dat je natuurlijk in-game valuta koopt met echt geld om nieuwe karakters vrij te spelen. Ook hebben de karakters die je oproept allemaal verschillende zeldzaamheden: zeldzamere karakters zijn natuurlijk ook sterker.

Team

Een verschil met andere mobage titels is dat je de mogelijkheid hebt om de soort karakters die je oproept enigszins te sturen. De kleur orb die je gebruikt geeft namelijk aan welk type unit je gaat krijgen. Bij een rode orb krijg je bijvoorbeeld een zwaardvechter, maar bij een grijze zal je een boogschutter krijgen. Zo kan je beter een balans bouwen in het team dat je het slagveld mee op neemt. Want aan een team met alleen maar boogschutters heb je niets!

Summon nieuwe heroes

Summonen is niet de enige manier om nieuwe units te vergaren. Van tijd tot tijd zijn er speciale battlemaps die je kan spelen. Als je deze maps tot een goed einde brengt krijg je speciale units om toe te voegen aan je arsenaal! Natuurlijk is er ook aan gedacht dat na een tijdje gespeeld te hebben je nieuwe summons lang niet zo sterk zijn als je huidige team. Door in de Training Tower te vechten kan je deze units trainen. Je krijgt zelfs nieuwe items als beloning voor het trainen van units!

Corrin krijg je van blauwe summons, en Niles van grijze.
Corrin krijg je van blauwe orbs, en Niles van grijze.

Als je je units mee het slagveld opneemt zullen ze natuurlijk sterker worden. Net zoals bij Fire Emblem kan je ze levelen waardoor hun stats omhoog gaan. Op level 20 kan je je unit upgraden naar een hogere zeldzaamheid, waardoor je ze nog sterker kan maken.

Het vechten zelf gaat gewoon zoals je van Fire Emblem gewend bent: je beweegt je units over een raster en je vijand doet dat ook. Ook de oeroude Weapon Triangle keert terug. Zwaard verslaat Bijl, Bijl verslaat Speer, en Speer verslaat Zwaard. Strategisch jouw units plaatsen zodat je de overhand hebt is dus belangrijk! Ook is het zo dat Pegasus Knights bestand zijn tegen magie, en dat boogschutters weer sterk zijn tegen vliegende units.

Korte speeltijd

Omdat de game bedoelt is om in korte sessies te spelen, kan je maar maximaal 4 units het strijdtoneel laten bekleden. Jouw vijand is ook die limiet opgelegd. Voor de mobile game is dit prima. Na een aantal maps kom ik tot de conclusie dat 4 units een mooie sweet-spot is: een gevecht duurt niet langer dan een paar minuten maar er komt wel genoeg strategie om de hoek kijken waarbij positie van je units allesbepalend is voor het verloop van het gevecht. Gaat je unit toch dood? Niet getreurd. Alhoewel het bij Fire Emblem games gebruikelijk is dat je permadeath hebt, is het bij deze titel niet zo. Je verslagen units kan je gewoon bij de volgende missie weer inzetten.

Verdere dingen zoals wapens, Critrate en Hitrate worden achterwege gelaten in deze game. Wel zijn skills, die activeren nadat ze een x aantal keer hebben aangevallen. Die doen extra veel damage!

Battle

Hoewel ik net zei dat er geen wapens in het spel zitten, is dit niet helemaal waar. Wapens vallen ook onder de skills die een unit kan leren. Door te vechten krijgen de units Skill Points, die je vervolgens kan gebruiken om nieuwe skills te leren. Elke unit kan maximaal 3 skills hebben: 1 wapen skill, 1 support skill en 1 aanval skill. Elk unit kan meer dan 3 skills leren, maar je kan er dus maar 3 maximaal aan hebben staan.

Naast de story mode kan je ook tegen teams van vrienden en andere gebruikers vechten. En na het uitspelen van een chapter in de story mode kan je deze nogmaals doorlopen op Hard en Lunatic. Dus vervelen is er eigenlijk niet bij! Wel kost een missie doen stamina. Als deze op is moet je wachten totdat deze is aangevuld voordat weer kan spelen. Dit duurt natuurlijk een tijdje, tenzij je bijvoorbeeld een item koopt die stamina in 1x herstelt.

Proeverij

Als je bekend met Mobage titels zijn er ook wel een aantal valkuilen waarin deze game nog in kan vallen. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk bij dit soort titels dat naarmate de tijd verstrijkt introductie van nieuwe karakters en zelfs zeldzaamheden de balans van de game in het geding brengt. Als powergaming de overhand krijgt, wordt de game natuurlijk minder leuk. Het is te hopen dat Nintendo uitkijkt voor deze valkuilen.

Voor zover ben ik erover uit dat Nintendo weer een leuke game in de appstores heeft gelanceerd. Het heeft absoluut niet de echte Fire Emblem diepgang, maar Nintendo heeft ook maar één strategie met de mobile game: nieuwe spelers lokken naar de mainline titels op de consoles door ze een voorproefje te geven met de mobile games. Vanuit dat oogpunt doet Fire Emblem Heroes zeker eer aan de mainline Fire Emblem titels!

Game Review: Fire Emblem Heroes
8 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay8
Graphics9
Geluid8
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie