First 4 Figures: Top notch figures!

Je hebt ze vast wel eens gezien: van die mooie grote standbeelden van bekende videogame karakters zoals Sonic the Hedgehog en Link. Grote kans dat deze uit de stal van First 4 Figures komen. Naast statues van videogame personages vereeuwigt F4F sinds kort ook personages uit anime series in grote resin statues, zoals Saitama uit One Punch Man en Edward Elric uit Full Metal Alchemist.

Als je naar de prijzen van hun statues kijkt, zal je waarschijnlijk wel schrikken. Zeker als je al wat oudere statues zoekt. Hoe komt het dat F4F één van de grootste game en anime-gerelateerde statue fabrikanten is en dat mensen grof geld willen betalen voor hun figures?

15935884_965472480251756_1074120043_n

First 4 Figures is opgericht in 2003 in Engeland, als vertakking van het inmiddels allang opgedoekte Puzzle Collections Ltd. De focus van F4F is het aan de man brengen van resin verzamelobjecten van hoogwaardige kwaliteit. Het lukte F4F om een licentie te bemachtigen van het WWE (World Wrestling Entertainment), een erg bekend Amerikaans media- en amusementsbedrijf dat gespecialiseerd is in het professioneel worstelen. Hiermee kon F4F standbeeldjes maken van beroemde professionele worstelaars.

Al snel wist F4F meerdere licenties te bemachtigen, ditmaal van onder andere Magic: the Gathering en Transformers. Zo breidden ze hun repertoire uit en waren ze vooral bij het Amerikaanse en Britse publiek een enorme hit. In 2006 ging First 4 Figures samenwerken met Nintendo een brachten ze standbeelden uit van o.a. de The Legend of Zelda en Metroid reeksen. Ook met Sega werden deals gesloten en kwamen er ook statues van de Sonic the Hedgehog reeks. Daarna barstte de bom los en groeide F4F uit tot één van de meest bekende en populairste resin statue fabrikanten in de wereld.

First 4 Figures verkocht eerst kleinere figuurtjes en zelfs gachapons. Deze waren gewoon van PVC gemaakt. Hun kwaliteit was al wel hoger dan die van vergelijkbare figuurtjes, maar ze waren nog steeds redelijk goedkoop. Daarna kwamen er kleinere standbeelden, zoals die van bijvoorbeeld Ocarina of Time Link en Skull Kid. Deze waren wel gemaakt van resin, maar omdat ze vaak niet groter waren dan enkele tientallen centimeters, waren de prijzen voor deze statues nog redelijk laag.

Uiteindelijk ging F4F zich echt richten op grote statues, bustes en diorama’s, zoals we tegenwoordig van ze gewend zijn. Van de meeste standbeelden zijn er twee versies: de normale retail versie en de de exclusieve versie. Het verschil is dat de exclusieve versies veelal alleen via de F4F website te bestellen zijn (maar in Nederland heb je ook wel eens mazzel bij de Nedgame!) en dat deze versies vaak ingebouwde lichten hebben. Ook de oplage van de exclusieve versies is lager. Retail statues hebben vaak een oplage van tussen de 1000 en 2000 exemplaren, terwijl exclusives vaak een oplage tussen de 250 en 750 exemplaren hebben. Als deze zijn uitverkocht zijn ze dus ook echt uitverkocht, want F4F doet niet aan re-releases, omdat ze vinden dat het de verzamelwaarde van de eerste release zou schaden.

samus

Met de prijzen die je tegenwoordig ziet die ze vragen voor hun producten vraag je je af hoe F4F het hoofd boven water houdt. Ik bedoel, prijzen vanaf 200 euro oplopend tot 450 euro is niet nieuw bij F4F. Ten eerste komt door de licenties die F4F heeft. Ze hebben veel licenties van bekende series, zoals Sonic, Mario, Zelda en Assassin’s Creed. Dat niet alleen, de statues van dat formaat zijn vrijwel de enige in hun soort, waardoor je wel kan zeggen dat F4F een marktmonopolie heeft. Daarnaast krijgt F4F steeds meer licenties van wat obscuurdere series maar wel met een schare fans, zoals Katamari Damacy en Shenmue. Dat maakt ook dat deze statues iets makkelijker verkopen, omdat er gewoon weinig merchandise van is.

Ook onderhoudt F4F uitstekend contact met haar klanten. Regelmatig komen polls voorbij met wat de wensen zijn voor nieuwe licenties en characters binnen al verkregen licenties. Ik herinner me dat er een aantal maanden terug gevraagd werd aan het publiek of ze een Bowser statue wilden die qua verhoudingen klopt met de twee andere Mario statues, wat zou betekenen dat deze statue flink duur zou gaan worden, of dat ze toch liever een kleinere versie wilden die betaalbaarder was. Als deze statue er zou komen, uiteraard. En die komt er, die qua verhoudingen klopt met de Mario statues. Dus luisteren doet F4F erg goed, en ook hypen ze nieuwe onthullingen met teaser foto’s en livestreams. Vergeet ook niet hun uitstekende klantenservice, regelmatige updates en foto’s van statues in productie en de mogelijkheid om statues te registreren op hun website, zodat je gegarandeerd dezelfde statue nummers van statues uit dezelfde reeks kan bemachtigen als je deze voorbesteld.

bowser

First 4 Figures is in mijn ogen één van de beste Westerse game- en anime merchandise makers, als je net zoals ik van groot en gedetailleerd houdt. Helaas zijn hun prijzen daar ook wel naar, over de ruimte die al dat moois inneemt maar te zwijgen. Maar als je eenmaal een statue van ze in bezit hebt, wil je eigenlijk niets anders meer. De Japanners kunnen er nog wat van leren!

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X