Fukagawa Matsuri: Spetterend festival in Tokyo

De zomer is hét moment voor allerhande schitterende festivals in Japan. We hebben het hier dan niet over muzikale spektakels zoals Pinkpop, Defqon, of Lowlands maar een ander soort festival met wortels diep in het shintoïsme.  Het Fukagawa Matsuri is één van de drie grootste festivals in Tokyo en vindt elk jaar zo rond midden-augustus plaats.

Dit festival is met name bijzonder omdat er ontzettend veel water wordt gegooid op de mensen in de parade, of mensen die staan te kijken. Het festival heeft dan ook wel de bijnaam “Mizukake Matsuri”, ofwel waterspetter festival. Maar waarom gooien ze er met water?

Verkoeling zoeken

Al sinds de 17de eeuw wordt het Fukagawa festival gevierd, met zijn eerste verschijning in augustus 1642. Dit festival werd op touw gezet om de kami (god) van de lokale Tomioka Hachiman-schrijn te eren. Dit deed men door een houten heiligdom te bouwen om de kami mee te nemen door de stad. Dit noemen ze een mikoshi. Deze zijn loodzwaar en worden door tientallen mannen gedragen.

Een behoorlijke onderneming, zeker in de zomerse hitte van Japan. Om het zware werk wat te verlichten en de dragers van de mikoshi af te koelen gooiden toeschouwers water over de dragers heen. Een traditie die nu, enkele honderden jaren later, is uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks ruim 30,000 mensen aan mee doen, en maar liefst 500,000 mensen naar kijken!

Spetterende Parade

Het hoogtepunt van het festival is nog altijd het dragen van de mikoshi vanaf de schrijn, door de stad. Dit wordt gedaan door zo’n 54 teams van dragers die begeleid worden door grote aantallen dansers en muzikanten. Zij lopen gezamenlijk door de straten van Koto-ku terwijl de tienduizenden toeschouwers ze van top-tot-teen nat gooien met water. Geen waterballonnen of andere gekkigheid maar wel tuinslangen, emmers, brandslangen en meer!

Hierdoor verandert eigenlijk de gehele route van de parade in één groot watergevecht met alle hilarische situaties van dien. Het is dan ook geen goede plek om je druk te maken over je kapsel of camera, deze worden hoe dan ook nat!Fukugawa Matsuri bezoeken

Wil je het festival ook bezoeken? Zorg dan dat je het twee/derde weekend van augustus goed in de gaten houdt. Dit driedagendurende festival wordt altijd rond midden-augustus georganiseerd. En om de drie jaar (2017, 2020, 2023, etc.) is er een extra uitgebreide variant die geen drie, maar vijf dagen duurt. Hierbij is ook de parade een stuk groter en langer en worden er tientallen kleinere mikoshi meegedragen.

Mis hoe dan ook de zondag niet want dat is de dag van de grote parade! Deze vertrekt om 7.30 vanaf de Tomioka Hachiman schrijn en gaat tegen de klok in over de eitai brug heen. Deze is tegen de middag extreem druk dus wees voorbereidt op de drukte.

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto door nakashi.
Dit artikel – Fukagawa Matsuri: Spetterend festival in Tokyo – verscheen voor het eerst op 12 augustus 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 3 augustus 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie