Funassyi: De Rebelse Mascotte

In Japan nemen ze schattige dingen erg serieus, zo ook hun mascottes: de Yuru Kyara! Er zijn vele verschillende yuru kyara te vinden in Japan welke allemaal en bepaalde zaak of concept vertegenwoordigen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gemeentes, overheidsinstanties, publieke faciliteiten (zoals het metro-netwerk), en non-profit organisaties vertegenwoordigen. Maar ook winkels, sportteams, scholen, specifieke producten en ga zo maar door!

Een groot deel van de mascottes moeten officieel erkend worden en genieten haast een celebrity status. Ze doen zelfs mee aan echte kampioenschappen en populariteitswedstrijden, speciaal voor Yuru Kyara! Een voorbeeld van een officiële en super succesvolle mascotte is de zwarte beer van Kumamoto. Dit is een waar icoon geworden dat ook buiten Japan op diverse plekken al bekendheid heeft weten te verkrijgen.

Vreemde eend in de bijt

Een apart figuur in de Japanse mascotte-wereld is echter Funassyi (ふなっしー). Deze mascotte, een soort kruising tussen een peer (nashi, 梨) en een fee, is in 2011 ontworpen door een “gewone” inwoner van de stad Funabashi.

Wat hem bijzonder maakt is dat Funassyi niet erkend wordt als de officiële mascotte (o.a. door het bestuur van de stad) maar toch razend populair is. Maar aangezien hij niet officieel erkend is mag hij maar zelden aanwezig zijn bij officiële aangelegenheden, en ontvangt deze ook geen gesponsorde publiciteit of subsidies.

Dit maakt zijn populariteit er zeker niet minder om. Met name omdat Funassyi een erg uniek personage is binnen de yuru kyara doet hij het erg goed bij de mensen. In tegenstelling tot andere yuru kyara praat Funassyi voor zichzelf, in plaats van via een “vertaler”.

Lekker los

Dit doet hij zeer geanimeerd met allerlei gekke bewegingen en op een hysterische toonhoogte.  Daarnaast is deze rebel (uiteraard) een liefhebber van zware heavy metal muziek! Zo vertelde hij al eens in een interview dat Deep Purple’s Machine Head zijn allereerste album was en dat hij ook graag naar Ozzy Osbourne luistert.

Voeg daar ook het achtergrondverhaal aan toe dat Funassyi een perenfee is uit de feeënwereld en ruim 1300 jaar oud is (hij is jarig op 4 juli), en je hebt een behoorlijk unieke mix die garant staat voor een hoop vreemde en hilarische situaties.

Al deze unieke eigenschappen zijn waarschijnlijk ook precies de factoren die Funassyi ervan weerhouden om een erkende yuru-kyara te worden. Het is namelijk geen gewenst gedrag voor een Japanse mascotte. Deze zijn vaak erg braaf, lief, en doen geen gekke dingen. Het zijn simpelweg voorbeeldige “burgers”. Een rol die niet echt voor Funassyi lijkt weggelegd te zijn.

Ooit erkenning?

En toch lijkt er hoop te zijn voor Funassyi. De afgelopen jaren lijkt er geen houden te zijn aan de populariteit van deze rebelse mascotte. Met tal van eigen cd’s, concerten, reclames, een anime, een live-action drama serie met Funassyi in de hoofdrol, en een geheel eigen character shop die storm loopt, lijkt ook het stadsbestuur deze yuru kyara steeds meer op waarde te schatten.

Hoewel het nog altijd niet officieel erkend is, mag deze sinds enkele tijd wel bij steeds meer evenementen aanwezig zijn en werkt ook steeds meer samen met de stad zelf. Wellicht is er in de toekomst dan toch nog een sprankje hoop dat ook Funassyi de erkenning gaat krijgen die deze verdient.

Bronnen: 1, 2, 3.
Dit artikel – Funassyi: De Rebelse Mascotte – verscheen voor het eerst op 3 juli 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 3 mei 2020.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie