Gachapon: Kleine verzamelfiguren voor weinig

Gachapon (ガチャポン) of Gashapon (ガシャポン)  staan ook wel bekend als capsule toys. Gachapon zijn speciale machines waar je wat geld in stopt, aan de knop draait en er een speeltje uitrolt.

Je vindt hierin vaak figures die zijn vaak gebaseerd op allerlei anime, manga en game personages. Deze mini figures, collectibles en speeltjes kun je voor slechts een paar honderd Yen (€1 – €5) per stuk uit deze speciale machines halen.

 

Bandai vs. Tomy

Ook handig om te weten is dat gachapon puur en alleen van Bandai is, figures van andere merken heten officieel dan ook geen gachapon. Neem bijvoorbeeld de Japanse speelgoed fabrikant Tomy. Zij gebruiken de naam Gacha (ガチャ) voor hun machines en capsule toys.

Deze capsule toy machines zijn ontzettend populair omdat ze voor ieder wat wils bieden en regelmatig met nieuw figures komen. En in tegenstelling tot de goedkope rommeltjes die je hier uit dat soort machines haalt zijn gachapon vaak van goede kwaliteit en kunnen ze ook nog eens veel geld waard zijn in het geval van limited editions of moeilijk verkrijgbare versies.

Elke machine heeft een eigen thema en serie figures en je weet van te voren nooit welke figure je precies zult krijgen.  Je gooit je geld erin, trekt aan de hendel/drukt op de knop en er komt een willekeurig figuurtje uitgerold. Voordat je je verzameling compleet hebt kun je dan ook heel wat keertjes aan de machine moeten zitten voor je ze allemaal hebt.

 

Gachapon winkels

Of, wat je ook kunt doen, is één van de speciale winkels bezoeken waar je deze figures ook los kunt kopen om je verzameling compleet te maken. Deze zijn vaak per stuk wel een stukje duurder dus het is het handigste om de eerste paar gewoon uit de gachapon machine te halen en je verzameling compleet te maken met de losse figuurtjes.

SONY DSC

Hier in Nederland is het jammer genoeg erg lastig om aan gachapon figures te komen maar gelukkig kun je op deze op conventies vaak vinden (in verhouding vaak wel erg duur) maar ook ebay barst van de gachapon figures en ook op archonia vind je zo nu en dan toffe gachapons.

Maar voor het échte werk zul je helaas toch naar Japan moeten.

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X