Gaki no Tsukai: De koning van de Japanse gameshows

Gaki no Tsukai, of voluit Downtown no Gaki no tsukai ya arahende is de bekendste Japanse gameshow aller tijden. Een enorm deel van de videoclips die rondgaan op youtube als voorbeelden van maffe Japanse gameshows zijn uit Gaki no Tsukai.

Al sinds 1989 staat deze show aan de top van de Japanse televisiewereld en zijn er inmiddels al meer dan 1000 episodes. Maar wat is deze Gaki no Tsukai nou precies?

 

Flinke gekkigheid

In Gaki no Tsukai zijn er verschillende spelvormen te vinden waarbij de meeste bekende batsu games, ofwel afstraf games zijn. Hierbij worden een aantal bekende Japanse komedianten 24 uur lang bij elkaar gezet en mogen ze niet lachen.

downtown

Doen ze dit toch dan worden ze gestraft met een flink pak slaag. Wie er allemaal mee doen wisselt nog wel eens maar de bekendste hoofdpersonen zijn:

  • Matsumoto Hitoshi en super sadist Hamada Masatoshi. Zij vormen de zogenoemde owarai combi Downtown en is een van de beroemdste komieken duo’s van Japan. Ze gaan al vanaf 1983 mee en zijn bekend door hun kansai-dialect. Ze gaan in het prive leven niet met elkaar om en weten elkaars telefoonnummer niet eens. Als ze uit elkaar zouden gaan, zouden ze hoogswaarschijnlijk geen vrienden met elkaar zijn. Velen zijn zelfs bang voor de ruwe behandeling van Hamada, want hij kijkt er niet na wie hij afbrand of zelfs slaat!
  • Tanaka Naoki en Endo Shouzou. Eveneens een duo genaamd Kokoriko (of Cocorico, of Coq au Rico). Hoewel Tanaka wordt gezien als lelijkste van de groep wordt Endo gezien als knapste. Ze kennen elkaar al vanaf de kindertijd. Toen bekend was dat Endo ging scheiden van zijn vrouw Chiaki werd deze vaak in de show uitgenodigd om hem daarmee te “pesten”.
  • Tsukitei Housei (voorheen Yamazaki Housei). De enige solist en underdog van de groep en incasseert het meeste geweld, maar is meestal toch degene die het minste straf krijgt tijdens de show. Hij werd vroeger beschreven als kawaikkoi (cute en cool). Tevens is hij niet alleen komediant, maar ook muzikant en auteur.

1xjyyf

Enkele andere gezichten die je vaak terug ziet zijn Matsuko Deluxe, een overenthousiaste dame met een mega crush op Endo; Obachan Ichigo (oma #1) en Obachan Sango (oma #3) die vaak gekust moeten worden door de mannen; Saito Toshihide die men altijd probeert bang te maken vanwege zijn grappige, bange reacties; en Hidetoshi Hoshida die meestal iets door zijn neus stopt, meestal een udon noodle, en weer ophoest.

 

Elke keer een andere uitdaging

Maar het draait natuurlijk niet alleen om de komedianten. Zoals gezegd gaat het gaat erom dat de leden 24 uur op een locatie doorbrengen. Om enkele voorbeelden te noemen: een ziekenhuis; politiebureau; school; vliegveld en in 2014 was het een gevangenis.

Ze worden opgewacht door Fujiwara Hiroshi, de voormalige manager van Downtown, die meestal gecosplayed is in de style die matched aan de locatie waar de heren naar toe moeten.

Alleen dat al zorgt voor het nodige gelach en de nodige straffen! Hij zorgt ervoor dat ze aangekleed worden en vertelt ze naar welke bestemming ze gaan en staat de mannen de komende 24 uur bij. Vaak volgt er het nodige geklaag en met enige tegenzin gaan de mannen uiteraard toch mee.

2

Zodra de bel gaat, of als ze over een bepaalde lijn stappen gaat de 24 uur in en mag er vanaf dat moment niet gelachen worden. Doen ze dat wel worden ze gestraft door een flink pak slaag met een voorwerp. Meestal met een shinai of tijdens de show op het politiebureau met een gummiknuppel. Bij aankomst worden ze voorgesteld aan de directeur van het bedrijf. Meestal is dat iemand waarvan ze het niet verwachten.

Dan worden ze ondergebracht in de ruimte waar ze het meest zullen zijn; een kamer waar ze allemaal kunnen zitten, omringd door camera’s en moeten ze hier wachten tot Fujiwara ze weer komt halen voor een opdracht. In deze kamer zitten de meeste grappen verscholen; in lades van de bureau’s, in en rondom de muren of proberen ze zelfs elkaar aan het lachen te maken.

Van lang slapen komt het meestal niet en word de groep de hele nacht geplaagt door een “noodgeval” of iets van die trand. De dag is pas voorbij wanneer ze teruggebracht worden naar de beginplaats en kunnen ze met een pijnlijke achterse weer huiswaards waar ze hun rust meer dan verdiend hebben.

 

Medeplichtige gasten

Op de locatie worden ook vaak mede-komedianten en familie ingehuurd om de groep aan het lachen te maken. Zo is vaak Endo’s ex-vrouw Chiaki te gast om hem met de scheiding te plagen en kwam ook Matsumoto Hitoshi’s broer een paar keer op bezoek en zelfs Hamada Masatoshi’s vrouw, die normaal nooit in de media komt.

hotel

Behalve de Batsu games zijn er nog meerdere spelvormen die zo nu en dan de kop opsteken in Gaki no Tsukai. Zo zijn er shows waarbij deelnemers allerlei gekke gerechten en voedselwaren moeten eten of klaarmaken op unieke wijze, zoals bijvoorbeeld marshmallows aan een touwtje eten terwijl er rubberen elastiekjes om het gezicht zitten.

En is er een serie waarbij deelnemers in een restaurant, tussen de gangen door keiharde scheten moeten laten. Of juist seksueel getinte uitdagingen zoals rare standjes aannemen of het zo snel mogelijk losmaken van bh’s; en de Cosplay Bus Tour waarbij de deelnemers in cosplay mini-opdrachten in Tokyo moeten voltooien.

 

Typische Japanse humor

Er ontbreekt aan dit programma dus niets aan typische Japanse humor! In een manzai (traditionele stijl van komedie) is er altijd een boke en tsukkomi. De boke is degene die de grappen of vaak domme opmerkingen maakt en daarom van de tsukkomi vaak een mep tegen het hoofd krijgt.

Een van de bekenste manzai acts is natuurlijk Downtown, waar Matsumoto, die de rol als Boke op zich neemt en Hamada is de tsukkomi. Doordat Matsumoto een doorgewinterde boke is, komt hij vaak tijdens de show in de problemen en staat hij als recordhouder met 305 pakken slaag. De anderen komen “slechts” rond de 200 uit!

Voor buitenlanders is de humor vaak wat vreemd omdat het elkaar “straffen” en pijn doen bij ons niet echt als humor wordt gezien. Het is een aangeleerde kwestie van smaak zullen we maar zeggen.

3

Eigenlijk moet je gewoon een episode kijken om echt te snappen waar deze show over gaat en dat kan gelukkig! Niet alleen vind je via YouTube meer dan voldoende clips, je kunt op CrazyOnTV volledige ondertitelde versie van Gaki no Tsukai bekijken 😀

Onderstaand alvast een voorproefje 😉

 

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X