Logo van Downtown Gaki no Tsukai. Een beroemde Japanse gameshow.

Gaki no Tsukai: De koning van de Japanse gameshows

Gaki no Tsukai, of voluit Downtown no Gaki no tsukai ya arahende is de bekendste Japanse gameshow aller tijden. Een enorm deel van de videoclips die rondgaan op het internet als voorbeelden van maffe Japanse gameshows zijn clips uit Gaki no Tsukai. Al sinds 1989 staat deze show aan de top van de Japanse televisiewereld en zijn er inmiddels al meer dan 1000 episodes. Maar wat is Gaki no Tsukai nou precies?

Bekende gezichten

In principe is Gaki no Tsukai een soort mix tussen een komedieshow, spelprogramma en rariteitenkabinet. Het wordt gehost door een aantal vaste mensen, aangevuld met wisselende gasten. Het vaste team bestaat uit het komedieduo Matsumoto Hitoshi en Hamada Matashi. Hoewel het het sterrenkoppel van de show is, hebben ze in het echte leven maar weinig contact met elkaar. En ook op tv lijkt hun relatie niet altijd even gezond te zijn. Maar dit is volgens velen waarom ze zo’n bijzonder komisch duo zijn.

Nog een duo is het “Kokoriko” team bestaande uit (echte!) jeugdvrienden Tanaka Naoki en Endo Shouzou. Soms liefkozend “Beauty & The Beast” genoemd. Volgens velen is Tanaka namelijk de lelijkste van het Gaki no Tsukai team, en Endo de knapste.

Laatste vaste lid is Tsukitei Housei (voorheen Yamazaki Housei). De enige solist van de groep. En stiekem ook altijd een beetje de underdog. Hij werd vroeger beschreven als kawaikkoi (cute en cool). Tevens is hij niet alleen komediant, maar ook muzikant en auteur.

1xjyyf

Enkele andere gezichten die je vaak terug ziet zijn: Matsuko Deluxe, een overenthousiaste dame met een mega crush op Endo; Obachan Ichigo (oma #1) en Obachan Sango (oma #3) die vaak gekust moeten worden door de mannen; en Saito Toshihide, die men altijd probeert bang te maken vanwege zijn grappige, geschrokken reacties. Tenslotte zie je ook nog regelmatig Hidetoshi Hoshida, vanwege zijn nogal bijzondere talent. Hij kan namelijk een udon noedel in zijn neus stoppen, en weer ophoesten.

Niet lachen

Deze heren moeten samen diverse soorten opdrachten vervullen. In Gaki no Tsukai zijn er verschillende spelvormen te vinden. Waarbij de meest bekende soort de zogenaamde batsu games zijn. Dit kun je ongeveer vertalen naar ‘afstraf’ spelletjes. Hierbij moet er een bepaalde opdracht uitgevoerd worden, en wanneer dit niet gebeurd volgt er een (vaak) fysieke straf.

In dit geval houdt dit in dat er een aantal bekende Japanse komedianten bij elkaar worden gezet, telkens op een andere locatie. Denk aan scholen, vliegvelden, politiebureaus en meer. Eenmaal op locatie mogen ze 24 uur lang niet te lachen. Doen ze dat wel worden ze gestraft door een flink pak slaag met een voorwerp. Meestal met een shinai, of tijdens de show op het politiebureau met een gummiknuppel.

Constante verleiding

Dit niet lachen wordt ze behoorlijk moeilijk gemaakt. Zo begint het vaak al met de presentator of manager van de locatie die in ‘gepast’ kostuum de die heren vertelt waar ze heen gaan.

Wanneer de show start nemen de heren plaats op de locatie en proberen ze elkaar aan het lachen te brengen. Hiervoor kunnen ze hulpmiddelen gebruiken die ze op de locatie kunnen vinden. Maar de meeste grappen komen voort uit de opdrachten die ze gezamenlijk moeten uitvoeren.

Op de locatie worden ook vaak mede-komedianten en familie ingehuurd om de groep aan het lachen te maken. Zo is Endo’s ex-vrouw Chiaki vaak te gast om hem met de scheiding te plagen. En kwam ook Matsumoto Hitoshi’s broer een paar keer op bezoek . Zelfs Hamada Masatoshi’s vrouw, die normaal nooit in de media komt, heeft een enkele episode meegedaan.

Andere games

Behalve de Batsu games zijn er nog meerdere spelvormen die zo nu en dan de kop opsteken in Gaki no Tsukai. Zo zijn er shows waarbij deelnemers allerlei gekke gerechten en voedselwaren moeten eten of klaarmaken op unieke wijze. Zoals bijvoorbeeld marshmallows aan een touwtje eten terwijl er rubberen elastiekjes om het gezicht zitten.

En is er een serie waarbij deelnemers in een restaurant, tussen de gangen door keiharde scheten moeten laten. Of juist seksueel getinte uitdagingen zoals rare standjes aannemen of het zo snel mogelijk losmaken van bh’s. Ook altijd geliefd is de Cosplay Bus Tour waarbij de deelnemers in cosplay mini-opdrachten in Tokyo moeten voltooien.

Typische Japanse humor

Er ontbreekt aan dit programma dus niets aan typische Japanse humor! In een manzai (traditionele stijl van komedie) is er altijd een boke en tsukkomi. De boke is degene die de grappen of vaak domme opmerkingen maakt en daarom van de tsukkomi vaak een mep tegen het hoofd krijgt.

Een van de bekenste manzai acts is natuurlijk Downtown, waar Matsumoto, die de rol als Boke op zich neemt en Hamada is de tsukkomi. Doordat Matsumoto een doorgewinterde boke is, komt hij vaak tijdens de show in de problemen en staat hij als recordhouder met 305 pakken slaag. De anderen komen “slechts” rond de 200 uit!

Voor buitenlanders is de humor vaak wat vreemd omdat het elkaar “straffen” en pijn doen bij ons niet echt als humor wordt gezien. Het is een aangeleerde kwestie van smaak zullen we maar zeggen.

3

Eigenlijk moet je gewoon een episode kijken om echt te snappen waar deze show over gaat en dat kan gelukkig! Niet alleen vind je via YouTube meer dan voldoende clips, je kunt op CrazyOnTV volledige ondertitelde versie van Gaki no Tsukai bekijken.

Dit artikel – Gaki no Tsukai: De koning van de Japanse gameshows – verscheen voor het eerst op 6 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 6 januari 2019.

Tags:
Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie