Animal Crossing New Horizons Game Review.

Game Review: Animal Crossing New Horizons

Aaahh, zon, zee, strand. Lekker buiten zijn en genieten van de omgeving. Een briesje dat de boombladeren laat ritselen. De wolken trekken langzaam over je heen terwijl je in de verte een krekel hoort. Je komt een vriend van je tegen. Jullie maken een praatje en gaan samen op het strand zitten. Het is leven is mooi. Nee, dit is helaas niet wat onze situatie op het moment omschrijft, maar het sfeertje in Animal Crossing New Horizons. Na 7 jaar wachten werd dan eindelijk de 5e main game van de Animal Crossing serie gelanceerd op 20 maart 2020 voor de Nintendo Switch.

Het wachten was voor vele fans, o.a. mijzelf, erg zwaar maar zeker waard! Want Animal Crossing New Horizons is een musthave voor iedereen met een Nintendo Switch, of de reden om er eentje aan te schaffen! Ik zal je tellen waarom.

Wat is animal crossing?

Animal Crossing, of Animal Forest in het Japans (どうぶつの森, doubetsu no mori), is een geliefde Nintendo gameserie die voor het eerst uitkwam in Europa voor de Gamecube in 2004. In de loop van de jaren kwamen er nieuwe releases uit voor de Nintendo DS, Wii en 3DS. En heeft het in al die jaren een grote fanbase opgebouwd.

Het ‘verhaal’ van de games wordt uit hetzelfde standpunt verteld in deze games. Jij, de speler, komt als het enige mens aan in een stadje waar allemaal chibi-like dieren wonen. Het is aan jou om een nieuw leventje tussen je nieuwe buren te beginnen. Je hebt je huisje dat je kan uitbreiden door je hypotheek af te betalen, je kunt meubeltjes voor je huisje verkrijgen ter decoratie, hebt nieuwe dieren waar je vriendjes mee kan worden, en tussendoor kun je vissen en insecten vangen om je museum collectie compleet te maken.

En dat is het eigenlijk. Dit klinkt misschien niet erg bijzonder of spannend, maar ik denk dat juist hier het geheim van Animal Crossing ligt. De games forceren je niks te doen, er is geen end-game goal waar je naartoe moet streven of een almachtige eindbaas die je moet verslaan. Het is simpelweg een spel om mee te ontspannen.

Op een onbewoond ei-hei-land ♫

In de nieuwste editie van de serie heb je een Get-Away Package van Tom Nook gekocht. Je verhuist met 2 andere dieren vriendjes naar een onbewoond eiland, super spannend! Hier is natuurlijks niks te vinden, geen huizen, winkels, parken, museum, NIKS! Het is aan jou, als eilandvertegenwoordiger, om het eiland op te knappen en te veranderen in de mooiste plek waar jij en de diertjes hun leventje gaan leiden.

Je begint met je tentje op het eiland. Hier wil je natuurlijk niet in blijven wonen, een dak boven je hoofd is misschien wel zo fijn als het weer wat minder prettig is. Gelukkig kan Tom Nook je helpen. Behalve dat die zijn Get Away Package heeft, weet de tanuki ook wel iets van huizen bouwen. Gelukkig wil die je graag met je probleempje helpen, en zogezegd zo gedaan!

Maar er is meer werk aan de winkel. Je eiland zit natuurlijk vol met onkruid en wilde dieren. De boel moet dus worden schoongemaakt en verzameld worden. Dit stelt de beste Nook wel op prijs, en hij heeft ook nog connecties met wat oude vrienden van hem die wellicht geïnteresseerd zouden zijn in al die diertjes die verzameld. Of die twee zussen die graag een kledingbranche willen uitbreiden en ja, jij en je medebewoners zijn uiteindelijk wel eens toe aan een nieuwe garderobe…

Geduld wordt beloond

Zo doende groeit je eilandje steeds meer uit. Er komen nieuwe bewoners bij, winkels en een museum wordt geplaats. Een zeker Resident Servicegebouw wordt gebouwd, waar een zeker welgeliefd hondje terugkomt op je te helpen. Je verdient geld, Bells of Klingels in het Nederlands, door spulletjes te verkopen in de winkel.

Het unieke aan Animal Crossing New Horizons is dat die op dezelfde tijd loopt als in de echte wereld, dus als het 1 uur ’s middags is, dan is het dat ook zo in de game. Zo kan het dus zijn dat je soms voor dingen moet wachten in de game. Als je bijvoorbeeld een nieuwe winkel laat bouwen, die staat er natuurlijk niet in één keer, want ja, Rome is ook niet in één dag gebouwd!

Dit maakt de ervaring of de game wel realistisch en geeft een gevoel van beloning. Je werkt naar deze nieuwe upgrades toe en uiteindelijk zie je ze verschijnen op je eiland. In de tussentijd ben je wellicht bezig met nieuwe bewoners te uitnodigen op je eiland. Verhuizen kost ook veel tijd, dus in een paar dagen zul je je nieuwe bewoners zien verschijnen.

Voor sommige werkt dit misschien iets te langzaam. Het zal natuurlijk leuker zijn als je gelijk kan gaan winkelen of je verzameling fossielen kan bewonderen in het museum, maar in de setting van de game past dat niet. Onthoudt, je bent gaan wonen op een onbewoond eiland, waarom zou daar een winkel staan?

DIY’s en Craften

Naast dat je nu als eilandvertegenwoordiger controle hebt over de plaatsing van gebouwen brengt New Horizons nog veel meer nieuwe elementen. Zo is er de introductie van het crafting systeem. Van natuurlijke elementen zoals takken, stenen en hout maak je je gereedschap die je gaat nodig hebben voor het onderhouden van je eilandje.

Screenshot uit Animal Crossing New Horizons.

Deze manier van craften wordt verder ondersteund door DIY’s die kan verkrijgen. Zo kun je in de loop van de game ook leren hoe je bijvoorbeeld meubels en bloemen kransen kan maken.

Deze krijg natuurlijk niet allemaal in één keer. De basis DIY’s krijg je van Tom Nook en kun je later in de winkel kopen. Verdere DIY’s kun je verkrijgen van villagers die soms ook druk bezig zijn met bouwen in hun huisje. Ook zorgt de regelmatige flessenpost die aanspoelt op je eiland voor de verdere uitbreiding van je DIY-verzameling. Mocht je al een DIY hebben? Dan kun je bijvoorbeeld aan je vrienden geven.

NookMiles

Wij Nederlanders houden wel van sparen. Stickers, zegeltjes, noem het maar op. Dit zorgt ervoor dat het NookMiles systeem in de game niet heel apart aanvoelt. NookMiles is het puntensysteem in de game. Door simpele dingen te doen zoals, planten water geven, vissen vangen en met je medebewoners te praten, ontvang je NookMiles.

Deze miles kun je dan uiteindelijk bij Tom Nook inwisselen voor items, tickets en andere DIY’s. Zo zorgt de game ervoor dat je eigenlijk altijd wel wat kleinere taakjes te doen hebt. De items en DIY’s die je verkrijgt kun je dan weer gebruiken voor de aankleding van je eiland en je huisje. Zeker de moeite waard om deze te gaan verzamelen.

Landschap inrichten

Waar je in New Leaf voor de 3DS al wat meer vrijheid en controle had als burgemeester, gaat dit in Animal Crossing New Horizons nog een flinke stap verder. Je hebt ongekende vrijheid over je eiland En dat voegt een geheel nieuwe laag aan gameplay en speelplezier toe.

Gedurende het spel krijg je dus steeds meer taken om je eiland mee in te richten. Uiteindelijk besluit Tom Nook dat je zoveel hebt gedaan voor het eiland dat je de volledige vrijheid krijgt om, alles aan te passen qua eiland inrichting en het geheel nog mooier te maken.

Het aanpassen en het inrichten van je eiland neemt de ultieme vorm aan in terraforming. Deze optie unlocked uiteindelijk in de game en geeft je mogelijk om helling te verwijderen of plaatsen, en de optie om rivieren en watervallen te creëren. De opties die nu hebt voor het landschap van je eiland oneindig. Je hele eiland kun je praktisch op de kop zetten, ook al kost dat soms wel flink wat tijd én geld.

Weet je nog dat ik vertelde dat je zelf mag bepalen waar je alles plaats? Nou verplaatsen is mogelijk, maar dit gaat je wel wat geld kosten. Dus bedenkt goed aan het begin waar je alles wil neerzetten, want anders zit er een flink prijskaartje aan.

Verder brengt terraforming ook de mogelijkheid om paden aan te leggen op je eiland. Zo kun je een beetje orde en structuur in je eiland aanbrengen door een weg naar je winkels aan te leggen en bijvoorbeeld pleintjes en parkjes te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, zeker omdat je zelf ook nog de functie hebt om bepaalde ontwerpen voor paden e.d. te maken. Zo kun je het geheel naar smaak aanpassen.

Wie heb ik aan de lijn? Hallo Nookphone~

Veel van deze nieuwe toegevoegde elementen zijn te vinden op je Nookphone. Deze krijg bij aankomst van Tom Nook en functioneert als je menu van de game. Hier kun je een overzicht vinden van alle vissen en insecten die gevangen hebt, een lijst van DIY’s vinden, terraforming activeren en nog veel meer.

De functies van de Nookphone worden in de loop van de game en de voortgang van je eiland toegevoegd, dus je hebt alles lekker snel binnen hand bereik. Verder kan je natuurlijk ook ‘normale’ telefoon dingen meer doen, zoals een foto maken en contact zoeken met je vrienden die ook de game spelen. Echt bellen kan niet, maar dat zou wel een erg leuke toevoeging zijn.

Dodo Airlines vliegt je naar andere bestemmingen

Gelukkig zijn er andere manieren dan bellen om contact te houden met je vrienden in de game! Wil je graag je vrienden bezoeken? Dat kan! De nieuwe characters in de game, Orville en Wilbur, runnen het vliegveld voor je eiland. Door naar hen toe te gaan kun via lokale- of internetverbinding andere eilandjes bezoeken.

Bij aankomst krijg een boven overview van hun eilandje te zien, alsof je er echt overheen vliegt. Als je mazzel hebt, staat je vriend of vriendin op een goeie plek en zie hem/haar ook naar je zwaaien. Wel een leuk detail.

Verder kun je bij het vliegveld ook speciale Nook Miles tickets inruilen. Je wordt dan gevlogen naar een eiland waar je resources voor het craften kan gaan halen, bloemen meenemen en misschien vind je wel een diertje ronddwalen die opzoek is naar een nieuw huis!

Nieuwe ergernissen met New Horizons

Al deze nieuwe functies en mogelijkheden brengen dan ook ergernissen met zich mee. Zo is er bijvoorbeeld met het craften zo dat je alles maar per 1 kan craften. Mocht je dus bijvoorbeeld meerdere stoelen willen craften, dan moet dat één voor één. Niet dat die persé de game moeilijker maakt, het duurt alleen vele malen langer.

Bij het terraforming duurt het ook allemaal wat langer, zo moet je elk stukje land stuk voor stuk aanbrengen. Wil je dus bijvoorbeeld een hele nieuwe ‘verdieping’ op je eiland aanbrengen waar een paar huizen op kunnen staan, dan duurt het best lang om die uit de grond te scheppen. Het zou dus een stuk makkelijker zijn als een stuk grond kon selecteren dat je zou willen aanpassen.

Screenshot uit Animal Crossing New Horizons.

Zo zijn er verdere nog wat kleinere dingentjes. Bij het kopen van kleding kun je geen trui en jurk tegelijk kopen, omdat ze niet tegelijk aan kan trekken. Het menu bij je vliegveld om vrienden te bezoeken is ook onnodig lang, wat voor kleinere ergernissen zorgt als je voor de zoveelste keer de verkeerde optie kiest en het hele verhaal opnieuw moet horen.

Dit zijn echter dingen die kunnen veranderen en aangepast in de loop van de game doormiddel van updates. Het maakt zeker het spel niet onspeelbaar, alleen een beetje vervelend als je met een groot project bezig bent.

Waar is de rest?

Veel oude fans van de serie valt het echter wel op dat er enkele belangrijke NPC’s ontbreken in de game. Want waar is die goeie ouwe (ex) burgemeester Tortimer? Kunnen we weer koffie gaan drinken bij Brewster in zijn café The Roost? En waar is onze geliefde Kapp’n de kappa die ons altijd veilig bracht naar onze bestemming?

Het antwoord lijkt simpelweg te zijn: afwachten. Een recente update van de game introduceerde namelijk al enkele oude, welbekende NPC’s zoals Redd en Leif. Het kan zijn dat Nintendo er gewoon op wacht om deze characters in verloop van game te introduceren. Dit is mogelijk gedaan om ze te linken met een speciaal event, seizoen of als nieuwere validatie dat je eiland blijft groeien in populariteit en status.

Verder gaan er al geruchten rond dat vele oude bekende zullen terug keren door het ‘dataminen’ van de game. Dit zijn echter alleen geruchten, dus het is echt afwachten. Het moge echter wel duidelijk zijn dat Nintendo nog een hoop voor ons in petto heeft!

Pak je koffers maar!

En ondanks deze enorme lap tekst heb ik nog maar het tipje van de ijsberg benoemd van al het leuks en moois dat deze game te bieden heeft. De kracht zit hem namelijk ook in alle kleine dingen die je tegenkomt tijdens het spelen. Van het wisselen van de seizoenen tot schatzoeken met je bewoners, en tal van andere kleine interacties maken dit een hele bijzondere game.

Wat dat betreft zijn ik, en vele andere, dan ook weer razend enthousiast over deze nieuwe editie in de Animal Crossing reeks. De essentie van de game, waar vele van ons verliefd op zijn geworden, is nog steeds aanwezig. Je leventje opbouwen in de game met allemaal leuke dierenvriendjes om je heen.

Screenshot uit Animal Crossing New Horizons.

Met Animal Crossing New Horizons krijg je de complete controle over hoe dit leventje eruit komt te zien, door de mogelijkheid om alles om je heen aan te passen naar jouw wensen. Dit doe je niet in één keer, en dat is zeker ook niet de bedoeling van de game. Je bouwt je leven en je eilandje op, en dat kost dus tijd. Neem die tijd dan ook en geniet van de game. Want de creatieve vrijheid die je hebt kun je op talloze manieren ontdekken en toepassen.

Overhaast niet door alles in één keer goed te willen hebben. Waar vele van ons nu waarschijnlijk in thuis isolatie leven, het contact met andere en het buitenleven missen, is Animal Crossing NEw Horizons de perfecte ontsnapping hiervoor. Dus pak je koffers en boek je Get Away Package bij Tom Nook. Je nieuwe leven wacht op je!

Game Review: Animal Crossing New Horizons
8.5 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay10
Graphics8
Geluid9
Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie