GAME REVIEW: DRAGON BALL FIGHTERZ

Game Review: Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball is inmiddels alweer enkele jaartjes oud maar de franchise weet nog steeds miljoenen fans van over de hele wereld aan zich te binden. De anime, manga, en merchandise verkopen nog altijd als warme broodjes en bovenal zijn de games onmisbaar binnen vele collecties. Ook wij hebben een aardige verzameling aan Dragon Ball games met als nieuwste toevoeging het spectaculaire Nintendo Switch spel: Dragon Ball FigherZ. Maar hoe houdt deze nieuwe game zich op tegenover al het geweld van succesvolle voorgangers zoals Dragonball Xenoverse?

Diverse speelopties

Het opstarten heeft de eerste keer wat omhanden en vraagt je om de nodig acceptaties van gebruikersvoorwaarden, het selecteren van een regio, en het zelf moeten zoeken van een lege “lobby” op de server voordat je überhaupt kunt beginnen met spelen. Deze kleine frustraties worden echter al snel weggevaagd als je de lobby eenmaal betreedt en meteen geconfronteerd wordt met de diverse mogelijkheden die het spel biedt.

Vanuit de Lobby heb je namelijk tal van opties om het spel te spelen. Ga je direct online het gevechten aan met willekeurige mensen (jammer genoeg niet met vrienden)? Liever los in de arcade mode? Of duik je het verhaal in?

Online spelen

Het online aspect neemt een hele prominente rol in bij Dragon Ball FighterZ en spijtig genoeg is dit ook weer een aantal steken worden laten vallen. Zoals we net al noemden moet je handmatige een lege lobby kiezen. Dit moet je elke keer doen dat je het spel opstart. Als je pech hebt ben je dan ook eventjes zoet met het vinden van een geschikte lobby.

Je kunt de lobby ook offline betreden maar dan kun je sowieso al geen gebruik meer maken van het online vechten tegen willekeurige spelers. In de meeste gevallen wil je dan ook gewoon online spelen. Maar deze verbinding is niet altijd even betrouwbaar. Het is al wel stukken beter geworden maar zo nu en dan zorgt het nog wel voor wat problemen tijdens je gevechten.

Oude én nieuwe gezichten

Zelf ben ik meteen de verhaallijn ingedoken en daar heb ik geen greintje spijt van gehad. De eerste paar levels zijn eigenlijk een soort van tutorial, maar dan wel heel goed verpakt en makkelijk te volgen. Vanuit daar wordt je steeds verder meegenomen in je missie om de wereld te redden en kwaadaardige klonen te bestrijden. Hierbij komen tal van gezichten voorbij die menig fan vast wel kent!

Jammer genoeg is de verhaallijn voor nieuwkomers wellicht wat onduidelijk, zeker als je alleen de “oude” Dragon Ball Z kent. Vele personages komen uit het Dragon Ball Super tijdperk, en hoewel er meer dan genoeg oude bekenden voorbij komen wordt je aardig in het diepe gegooid qua voorkennis en mis je hierdoor enkele grappen en verwijzingen.

Niet dat heel veel uitmaakt want ongeacht of je de personages kent, wordt het verhaal leuk neergezet en zit er een duidelijke rode draad in die je het gehele spel terugziet. Door een originele wending te geven aan de gebeurtenissen en deze daadwerkelijk een plek te geven binnen de gevechten voelt het als een strak geheel.

Het verhaal voegt daadwerkelijk wat toe en maakt echt die drang los om alles vrij te spelen. Een heel uitgebreid verhaal is het echter niet maar het feit dat je nog diverse andere speelopties hebt, maakt het voor mij wel weer goed.

Kies je FighterZ

Maar hoe gaan deze gevechten nou eigenlijk? Eerlijk is eerlijk, ik speel zelf maar weinig fighters en dus was het voor mij soms wel even wat random buttonbashen in de hoop op succes. Wellicht had ik gewoon de aanwezige trials moeten volgen, maar ach dat is hetzelfde als een handleiding lezen, toch?

Na wat extra potjes gespeeld te hebben, en gebruik te hebben gemaakt van de showcase functie (waarbij je gevechten van andere kunt bekijken, inclusief knoppen die men gebruikt voor acties) ging het echter alweer een stuk beter!

Voor een gevorderd fighting game speler is het echter makkelijk om te wennen. Zo zijn er redelijk standaard knoppen combinaties, en na wat spieken in de tutorial voor de exacte combo’s kan het feest echt gaan beginnen!

Uniek is ook dat je niet met slechts één personage speelt. Je moet telkens een team van drie spelers samenstellen waarmee je vecht. Elk hebben hun eigen voor- en nadelen en welke de juiste zijn, is helemaal afhankelijk van jouw speelstijl en persoonlijke voorkeuren. Sowieso hebben ze allemaal hun eigen kenmerkende aanvallen (zoals Goku’s kamehameha)! Maar je kunt ook tijdens het hele gevecht van personage wisselen. Bijvoorbeeld om een speciale aanval te gebruiken, of om je krachten te sparen en verspreiden.

Hoewel de basis dus vrij simpel is heb je echter wel wat tijd nodig om alles écht onder de knie te krijgen en het maximale uit je characters te halen. Om je een idee te geven, onderstaand twee gameplay video’s van willekeurige Youtubers.

De onderstaande video laat ook meteen een punt van kritiek zien, het lijkt erop dat sommige aanvallen nog niet helemaal netjes gebalanceerd zijn. Met name aanvallen die, op afstand, makkelijk achter elkaar uit te voeren zijn kunnen al snel vervelend worden en een oneerlijk voordeel geven. Deze zogenaamde “spammers” waren zo nu en dan aanwezig en is zeker omheen te werken, maar hopelijk wordt dit nog wat meer in balans gebracht.

De basis van de gevechten is al met al vrij simpel, maar om het écht goed onder de knie te krijgen en alles uit je characters te halen zul je flink wat moeten oefenen. Vooral de online gevechten zijn hierbij een goede test van je vaardigheden. Experimenteer dan ook naar hartenlust met de diverse personages en ontdek je eigen speelstijl.

Spijtig genoeg is het aanbod aan beschikbare personages niet zo groot als je wellicht zou verwachten. Niet in de basis game tenminste. Het lijkt erop dat ook Dragon Ball FigherZ kans heeft gezien wat extra geld uit onze zakken te kloppen want er zijn wel degelijk meer personages beschikbaar, mits je de season pass koopt.

Visueel spektakel

Het is echter moeilijk om daar al te lang over in te zitten want als je eenmaal bezig bent met het spel zelf kun je niets anders doen optimaal in je gevechten op gaan.

Deze gevechten zijn namelijk echt waar de game uitblinkt, zeker op grafisch gebied. Want Dragon Ball FigherZ heeft heel wat visueel geweld en spektakel te bieden. De graphics vallen je meteen op en laten een rete scherpe wereld zien met schitterende effecten en dramatische special attacks.

Zeker de eerste paar keer dat je een bepaalde speciale attack voor je characters activiteert zul je stiekem even een “fuck, wat cool” laten ontsnappen, of grinnikend aan het toekijken bent hoe belachelijk groot je kamehama wel niet is. Dit wordt naarmate je speelt wel wat minder indrukwekkend, maar desalniettemin is de game echt een pareltje om te zien.

Daarnaast gaan de gevechten ontzettend soepel en lopen animaties heel strak in elkaar over. Het lijkt gewoon alsof je letterlijk in de anime aan het vechten bent, en dat lijkt me een ervaring die geen enkele Dragon Ball fan wil missen!

Eindoordeel

Wat mij betreft heeft Bandai Namco met Dragon Ball FigherZ dan ook een geweldige fighter game neergezet die zowel fans van de franchise als nieuwkomers een knallende game voorschotelt. Het verhaal zorgt ervoor dat je goed kunt wennen aan het spel en de manier van vechten, en geeft daarnaast gewoon een toffe ervaring aan de spelers.

Er zijn tal van verwijzingen naar iconische momenten en scenes uit de originele manga en anime, die menig fan zal waarderen. Daarbij zijn de graphics simpelweg fantastisch en dragen enorm bij aan het speelplezier.

De gevechten vervelen niet snel en ondanks dat een aanzienlijk deel van de fighters (nog) verstopt zitten achter DLC en season passes is er in de basis meer dan voldoende content om mee uit de voeten te komen. Wel is het wellicht wat moeilijk inkomen voor mensen die onbekend zijn met fighting games en/of de diverse personages maar de uitgebreide tutorial modus maakt dit meer dan goed.

Het voelt allemaal net zo episch, hectisch, en boordevol actie aan als de anime je altijd laat zien. AEn zeker voor DBZ fans van het eerste uur zal je hierbij ook flink wat nostalgische gevoelens voelen opborrelen!

Game Review: Dragon Ball FighterZ
8.8 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay9
Graphics10
Geluid8

Dragon Ball FigherZ is vanaf nu verkrijgbaar voor Playstation 4 en Xbox One bij o.a. Bol.com, Nedgame, GameMania, Intertoys en soortgelijke winkels.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie