Game Review: Final Fantasy Explorers

Final Fantasy is ongetwijfeld één van de meest bekende game reeksen naast Super Mario en Pokémon. Final Fantasy begon als Squaresoft’s allerlaatste hoop om niet uit de game industrie te hoeven stappen. Het was letterlijk bedoeld dat de game de laatste game zou worden die Squaresoft ooit zou maken. De laatste fantasie van de makers, oftewel Final Fantasy.

Hoe dat is afgelopen hoef ik je inmiddels niet meer te vertellen, want met tientallen games en grote hoeveelheden aan merchandise is het een van de succesvolste gamereeksen aller tijden. En Final Fantasy Explorers voor de Nintendo 3DS, de nieuwste game in de FF reeks, ga ik in deze review in de spotlights zetten.

FFEx_3DS_PEGI_2D

In de wereld Final Fantasy Explorers heeft de mensheid veel technologische vooruitgang geboekt dankzij magische kristallen. Om nog verder te groeien heeft de mensheid er echter nog meer nodig. Op het eiland Amostra is een hele voorraad aan nieuwe kristallen gevonden. Deze worden echter bewaakt door sterke monsters. Jij bent een nieuwe verkenner, met als taak het vrijspelen van nieuwe gebieden en bevechten van monsters!

Final Fantasy Explorers is niet een Final Fantasy in de traditionele zin.  Je vecht nog steeds tegen monsters en komt bekende gezichten zoals Ifrit en Shiva tegen, maar het werkt net even iets anders. Zoals de titel doet vermoeden is er een grotere nadruk gelegd op het verkennen van gebieden. In het begin van het spel zijn veel gebieden nog afgesloten, maar des te meer missies je voltooid tijdens het spelen des te meer gebieden je kan verkennen. Soms gaat het tempo van gebieden vrijspelen redelijk langzaam, maar er zijn meer dan genoeg missies om je zoet te houden in de tussentijd.

Je kan zelf je eigen character maken! Afbeelding via Twinfinity

Je kan zelf je eigen character maken! Afbeelding via Twinfinity

Door het vrijspelen van gebieden en het verslaan van monsters voelt de game een beetje aan als Monster Hunter. Net zoals bij Monster Hunter moet je grote en gevaarlijke monsters uitschakelen. Hierdoor is het belangrijk dat je wapenuitrusting en je job goed aansluiten op het type monster dat je gaat bevechten. Er zijn meer dan 20 jobs die je kan aannemen, zoals o.a. monk, black mage en white mage.

Elke job heeft ook zijn eigen unieke skills. Tijdens het vechten kan je tot 8 verschillende skills gebruiken. Door deze skills te gebruiken in een combo bouw je punten op voor een Crystal Surge. Tijdens een Crystal Surge krijgen je skills speciale attributen, zoals bijvoorbeeld dat je aanvallen een Earth element krijgen en kan je sterkere aanvallen doen. Skills hebben een cooldown periode, dus je moet wel slim omgaan met je skills om te voorkomen dat je een tijdje alleen normale aanvallen kan uitvoeren.

Een greep uit de jobs die je kan aannemen, zoals bijvoorbeeld de Black Mage en White Mage. Afbeelding via Gamesradar

Een greep uit de jobs die je kan aannemen, zoals bijvoorbeeld de bekende Black Mage en White Mage.

Voorbereiding is dus heel erg belangrijk, en daar hoort het grinden voor experience en materialen om nieuwe wapens en dergelijke te maken ook bij. Gelukkig zijn veel wapens en pantsers overdraagbaar tussen de jobs, dus je kan gerust experimenteren met je speelstijl.

Naast alleen op pad gaan kan je ook monsters vangen om ze je te helpen tijdens een gevecht. Helaas is de AI (artificial intelligence) van deze monsters niet altijd betrouwbaar, wat nogal frustrerend kan zijn tegen sterke eindbazen. Daarom kan je er ook voor kiezen om lokaal of online op pad te gaan met andere spelers. Online spelen werkt op zich prima, maar zoals gebruikelijk speelt de snelheid en sterkte van je internet en dat van anderen een grote rol in hoe speelbaar het spel online is. Toch is het leuk om met meerdere mensen op pad te gaan om een sterk monster neer te halen.

Afbeelding via Final Fantasy.net

Afbeelding via Final Fantasy.net

Waar de game een boel dingen goed doet zoals combat en crafting, zijn er ook mindere dingen. Final Fantasy staat bekend om grootse verhalen, maar in dit spel komt het verhaal niet echt uit de verf. Verwacht dus een geen epische verhaallijn, want de focus op het spel ligt overduidelijk op het neerhalen van monsters. Meer een soort Final Fantasy cross-over met Monster Hunter dus.

Ook is het grafisch soms een wazige en blokkerige warboel, wat jammer is omdat de Nintendo 3DS zeker mooie graphics kan weergeven. De game is dan ook zeker geen meesterwerkje, maar ben je een Final Fantasy fan en mocht je zin in hebben in een RPG waarin je tientallen uren zoet mee kan zijn, dan is deze game zeker de aanschaf waard!

Game Review: Final Fantasy Explorers
7 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay8
Graphics6
Geluid7

[bol_product_links block_id=”bol_56c1d7afd8dcf_selected-products” products=”9200000051233336,9200000036048469,1004004013556935,9200000037356804,9200000031627753,9200000047222382″ name=”FF Explorers” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X