Game Review: Final Fantasy Type-0 HD remake

Jullie kennen allemaal het gezegde. Geef een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Nou is dat in de eerste plaats een beetje alle apen over 1 kam scheren en aan de andere kant niet perse iets negatiefs. Dit laatste bleek voor mij waar te zijn bij Final Fantasy Type-0. Want hoewel de aap misschien niet de mooiste is, en de gouden ring van deze remake hem niet mooier maakt, is hij wel geweldig om mee te spelen.

Maar laten we eerst even vanaf het begin beginnen. Final Fantasy Type-0 was een PSP-original die is overgebracht naar de PS4. Vandaar de naam HD remake. Oorspronkelijk kwam deze uit op 27 oktober 2011, uiteraard door Square Enix, en speelt zich af in vergelijkbare werelden als Final Fantasy XIII en Final Fantasy XV. Zoals je al ziet is het al een relatief oude game en is duidelijk te zien dat de game is overgezet van PSP naar de PS4. Maar daarover later meer.

2725684-image-for-last-final-fantasy-type-0-hd-trailer-released-227

Het verhaal gaat over “Class Zero”, een groep van 14 studenten die lid zijn van een magische school in de “Dominion of Rubrum”. Zij moeten de “crystal” beschermen tegen de aanvallen die net begonnen zijn en komen daarmee in een ingewikkeld verhaal vol geheimen en plot twists. De manier waarop alles wordt gepresenteerd is niet de typische happy setting die je vaak bij de Final Fantasy games terug ziet. Het is allemaal wat donkerder en serieuzer,  wat ik wel verfrissend vond voor de verandering.

Jammer genoeg wordt niet altijd even veel uitleg en achtergrond gegeven over het verhaal en de wereld waardoor het, zeker in het begin, een beetje lastig inkomen is.Uiteindelijk komt het erop neer dat er 4 landen zijn met krachtige kristallen die een vredesverdrag hebben. Land 1 valt echter land 2 aan en vernietigd daarmee niet alleen het land zelf maar ook meteen het vredesverdrag. Vervolgens valt land 1 ook nog eens land 3 en 4 aan en moet jij als inwoner van land 4 alles op alles zetten jullie kristal te beschermen. Naarmate je verder in de game komt diept het verhaal zich wel verder uit en krijg je steeds meer te weten over de gang van zaken en het hoe en waarom van de game.

Je verdedigt echter niet in je eentje je land. Allereerst ben je in het bezit van 14, jawel, 14 unieke characters. Ieder met zijn of haar eigen vaardigheden, wapens en technieken. In battles kan je er met 3 tegelijkertijd spelen en kan je afwisselen met wie je speelt tijdens de battle. Mochten 2 mensen doodgaan, geen probleem, dan kan je gewoon wisselen tussen de 11 andere spelers.

PuCdn

De battles werken met een volledig real-time vechtsysteem. Dus niet als bij turn-based een moment waarop je even rustig kunt nadenken over je volgende aanval. Dit maakt het, in combinatie met de teams van 3 en het totale aantal characters, een ontzettende spannende manier om te battlen. ontstant ben je aan het controleren welke spelers je hebt, misschien nodig hebt en welke een must is om in leven te houden.

Hierbij moet je uiteraard goed je HP en MP balkes in de gaten houden maar eigenlijk zijn deze een bijzaak in het grote geheel van je battle. Het allerbelangrijkste is namelijk het behalen van critical hits. Tijdens het gevecht ontstaat er een bijzonder moment in het aanvalspatroon van je vijand, een soort opening. Op dat moment moet je toeslaan voor je critical hit. Deze wil je echt krijgen want ze maken het verschil tussen een ellenlange battle of een quick win. Het behalen is echter niet altijd even makkelijk maar oh zo bevredigend wanneer het je wel lukt!

Afhankelijk van welke vijand je voor je hebt zul je goed moeten nadenken welke characters het beste in te zetten zij. Elke vijand reageert weer anders en wil je dus een critical hit halen, of überhaupt het gevecht winnen dan zul je behoorlijk strategisch moeten gaan denken. Niet alleen tijdens de gevechten maar ook in de manier waarop je je teams samenstelt en traint. Hiervoor zul je ook echt side-missies moeten doen en veel trainen doormiddel van random encouters. Door alleen maar het hoofdverhaal te volgen zul je namelijk al snel vijanden tegenkomen die vele malen sterker zijn en maar moeilijk kunt verslaan. Wat grinden is dan ook noodzakelijk.

Gamespot

final-fantasy-type-0-hd-machines-gameplay-screenshot-xbox-one-ps4

Final-Fantasy-Type-0-HD-Screenshots-7

Het is dan ook een game waar je veel tijd in moet investeren en geduld bij moet hebben. De gesprekken met de npc’s lijken soms eindeloos door te gaan. Dit is nodig om het verhaal te snappen, maar voor de mensen die daar minder in geïnteresseerd zijn duurt het allemaal best lang.

Dan komt ook nog de voorbereiding op de gevechten. Veel tijd moet worden besteed aan het leren van nieuwe skills, magic en onwikkelen van chocobo’s en het op pijl houden van alle persoonlijke ontwikkelingen van de characters. Met 14 mensen is dat best lastig en kan je een beetje kwijt raken wie, wie is. De binding met de characters zal eerder plaats vinden door de manier van vechten dan door de persoonlijkheid van een character.

Wat de mensen waarschijnlijk het meest zal afschrikken om deze game te spelen zijn de graphics. Er is gekozen om de PSP port naar de PS4 een klein beetje op te stoffen, maar daar is het dan ook wel bij gebleven. Begrijpelijk genoeg ziet dat er vandaag de dag niet allemaal even sexy uit, maar mensen, beoordeel een boek niet door alleen de kaft te bekijken. Wanneer je namelijk 1 á 2 uur in de game zit, wil je het niet meer weg doen. Ongeacht hoe het eruit ziet.

De manier waarop deze game in elkaar zit, gameplay en diepgang, is echter iets waar de meeste Final Fantasy liefhebbers op zitten te wachten de afgelopen jaren. Wanneer deze game met de huidige graphics standaard en de snelheid waarmee dingen geladen kunnen worden, dan heb je iets waarmee je menig liefhebber blij kan maken. Maar ondanks het gebrek ervan bij deze game, is wat overblijft een ontzettende verslavend en heerlijk speelbare game die alle lof verdient die die eigenlijk momenteel niet krijgt.

Game Review: Final Fantasy Type-0 HD remake
7.8 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay9
Graphics7
Geluid8

[bol_product_links block_id=”bol_576552b47266b_selected-products” products=”9200000036048469,9200000051233336,9200000040832333,9200000057524619,9200000057227384,9200000037356804,9200000057524615,1004004013556935,9200000031627753″ name=”FFTypeO” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X