GAME REVIEW: KINGDOM HEARTS 2.8 FINAL CHAPTER PROLOGUE

Game Review: Kingdom Hearts 2.8 Final Chapter Prologue

Kingdom Hearts is een serie die mij heel erg aan het hart ligt. Ik weet nog goed dat ik een eerste kennismaking met de serie kreeg toen ik bij een vriendje op de basisschool ging spelen. Hij liet mij Kingdom Hearts zien, een spel met Disney en Final Fantasy figuren. Het zag er leuk uit met al die bekende gezichten, vrolijke kleuren en leuke gameplay.

Toen er bij mijzelf een PS2 in huis kwam was het eerste spel daarom ook gelijk Kingdom Hearts. Ik heb zo’n beetje alle delen wel gespeeld. Ik was zo’n fan dat ik zelfs de Japanse versies van Birth by Sleep en Kingdom Hearts 2 Final Mix importeerde, ook al begreep ik niets van de Japanse taal. Inmiddels zitten alle KH fans met smacht te wachten op Kingdom Hearts 3. Maar voordat we eindelijk met KH3 aan de gang mogen kwam Square Enix met Kingdom Hearts 2.8 Final Chapter Prologue. Een hele mond vol voor een game titel!


De basis

Voor mensen die nog nooit van Kingdom Hearts hebben gehoord een hele korte introductie: Kingdom Hearts is een actie RPG gemaakt door Square Enix en Disney die in 2002 voor het eerst uitkwam op de Playstation 2 en combineert o.a. personages en werelden van Disney met personages uit de Final Fantasy reeks. Het speelt zich af in een bijzonder universum waar de helden tegen het kwaad (zoals de ‘heartless’) vechten met speciale krachten en wapens die men Keyblades noemt.

Door de jaren heen zijn er vele games van uitgebracht waarvan sommige remakes zijn, andere weer verdiepingen, en weer andere volledige nieuwe verhalen binnen de wereld van Kingdom Hearts. De franchise kan dan ook verwarrend overkomen omdat de verhaallijnen niet bepaald in chronologische volgorde worden uitgebracht, en dan komen er ook nog eens versies zoals deze 2.8 voorbij welke eigenlijk een soort re-makes en extra achtergrond bieden bij de al bestaande games.

Pas bij Kingdom Hearts 3 (die later dit jaar uitkomt) gaat het verhaal weer echt verder. Voor nu krijgen we echter een game die bestaat uit 3 onderdelen welke we onderstaand bespreken.

***LET OP DEZE REVIEW BEVAT SPOILERS***

Kingdom Hearts X: Back Cover

Laat ik als eerst maar bij Kingdom Hearts X: Back Cover beginnen. Back Cover heeft geen gameplay, maar is een set cutscenes die bij elkaar zo’n uurtje duren die vertellen over wat er vooraf ging aan de Keyblade War, één van Kingdom Hearts’ meest belangrijke gebeurtenissen. De Keyblade War was een oorlog tussen Keyblade Masters, met als gevolg dat alle werelden werden opgeslokt door de duisternis.

Back Cover volgt het verhaal van de Master of Masters en zijn zes volgelingen. Hij schreef vijf boeken waarin de gebeurtenissen die zich zullen voltrekken in de toekomst beschreven stonden, waaronder het einde van de wereld. Vijf van de zes volgelingen kregen allemaal een exemplaar, met als doel proberen het einde van de wereld te voorkomen. Ook geeft hij elk van de vijf volgelingen de leiding over een eigen unie van Keyblade wielders, die ze moeten aansturen waar nodig.

Als ze erachter komen dat er een bladzijde ontbreekt in alle exemplaren, ontstaat er nieuwsgierigheid naar wat er op die verloren pagina staat. Daardoor ontstaat onenigheid in de groep en de unies met als gevolg dat alle voorspellingen beschreven in het boek uitkomen en de Keyblade War begint…

Zoals we wel gewend zijn van Kingdom Hearts games is dat er steeds meer onthullingen gedaan worden die meer vragen oproepen dan ze beantwoorden, en dat is ook zeker met Back Cover het geval. Wie is de Master of Masters en wat is zijn einddoel? Welke opdracht had de zesde volgeling? En en en… Jammer genoeg zullen we  tot KH3 moeten wachten op antwoorden. In die zin voegt het heel weinig toe en hoop ik inderdaad dat we in KH3 meer te zien krijgen.

Kingdom Hearts: Dream Drop Distance HD

Het grootste gedeelte aan vlees wat aan dit spel vastzit vind je in deze game. Het is een HD port van Kingdom Hearts Dream Drop Distance, welke een paar jaar terug verscheen op de Nintendo 3DS.

Kingdom Hearts DDD HD begint waar Kingdom Hearts: Coded eindigt. Hoofdpersonages Sora en Riku moeten bij Master Yensid een examen afleggen om Keyblade Master te worden, genaamd de Mark of Mastery. Dit is noodzakelijk om de snode plannen van Master Xehanort te stoppen. Ze moeten door een droomwereld reizen om dit examen af te leggen. In deze droomwereld moeten ze zeven slapende werelden wekken die na hun herstel uit de duisternis in slaap zijn gevallen. Maar deze droomwereld is geen veilige plek, want monsters genaamd Dream Eaters zullen proberen Sora en Riku te stoppen.

Als je de 3DS versie hebt gespeeld, dan zal deze versie op een facelift in schermresolutie na niets bijzonders toevoegen. De 3DS versie was een zeer vermakelijke game en de conversie naar HD is zeker erg goed gelukt. Maar het ietwat gebrekkige verhaal is niet verbeterd en door de gameplay elementen die uniek zijn in KH3D zijn de werelden nog steeds een beetje kaal en leeg.

De gameplay is wel nog steeds even uitstekend en ook aan de muziek is niets aan te merken, terwijl het wel opmerkelijk is dat de muziek geen facelift heeft gehad zoals bij de HD versies van Kingdom Hearts en Kingdom Hearts 2 op de PS3.

Kingdom Hearts 02: Birth By Sleep -A Fragmentary Passage-

Laten we eerlijk zijn, dit deel is de enige reden waarom veel KH fans hebben uitgekeken naar KH2.8 FCP. Dit deel vertelt namelijk het verhaal van Aqua, één van de 3 hoofdpersonages uit Kingdom Hearts: Birth By Sleep, 10 jaar nadat ze in de World of Darkness terecht is gekomen vanwege het redden van één van haar vrienden. Al die jaren heeft ze rondgedwaald in de hoop een uitweg te vinden.

Na jaren stuit ze op de Castle of Dreams, één van de werelden die ze in de World of Light heeft bezocht. Ze is verschrikt dat deze wereld is opgeslokt door de duisternis en nu thuishoort in de World of Darkness. Ze gaat op onderzoek uit wat er gaande is, alhoewel ze ook langzaamaan haar persoonlijke strijd met de duisternis aan het verliezen is.

Als er één ding gelijk gezegd moet worden is dat het dit deel echt ongelooflijk mooi eruit ziet. Het draait op Unreal Engine 4, dezelfde engine waar Kingdom Hearts 3 ook gebruik van maakt. In principe is dit een tech-demo die laat zien wat we allemaal kunnen verwachten van Kingdom Hearts 3!

Gameplay en performance

Qua gameplay is het grotendeels gelijk aan Kingdom Hearts: Birth by Sleep, maar daarom niet minder goed. Het is helemaal duidelijk dat het Kingdom Hearts team de switch naar UE4 heel goed heeft doorstaan en tijdens het spelen merkte ik eigenlijk geen verschil tussen de gameplay van Kingdom Hearts 2 en dit deel.

Helaas is het wel zo dat de camera niet altijd even lekker meewerkt- een probleem dat vrijwel in elke KH game terugkomt. Zeker omdat dit deel een paar eindbazen kent die nogal chaotisch over het speelveld bewegen en je soms geraakt wordt door aanvallen die je niet aan ziet komen of je tegen obstakels aanloopt terwijl je probeert aanvallen te ontwijken. Ook bemerkte ik tijdens het spelen dat het spel soms wat haperingen heeft qua framerate. Ik heb niet op een PS4 Pro gespeeld, dus ik ga ervan uit dat de game beter draait op een PS4 Pro. Maar ook op een PS4 is de game nog steeds prima speelbaar!

Met een paar uurtjes heb je dit deel wel uitgespeeld. Daarna kun je jezelf uitdagen door op Critical Mode de game nogmaals te doorlopen. In Critical Mode verschijnen geen HP orbs meer en staan abilities zoals Second Chance en Leaf Bracer uit, dus elk gevecht wordt een zenuwslopende uitdaging. Om de korte duur van dit deel iets uit te rekken heb je tientallen missies die je kan doen om je garderobe uit te breiden. Door missies te voltooien krijg je bijvoorbeeld schattige kattenoortjes of engelenvleugeltjes die Aqua kan dragen. Deze variëren van het slaan van bepaalde dingen in de omgeving tot het verslaan van een bepaald type Heartless.

De moeite waard?

Samen met KH1.5 KH 2.5 HD Remix is dit het laatste deel dat ons klaarstoomt voor Kingdom Hearts 3. KH3D HD is een zeer goede HD port, Back Cover doet veel vragen opwekken en 0.2 Birth by Sleep -A Fragmentary Passage- is een heel gaaf voorproefje van het spel waarop we al meer dan 10 jaar wachten: Kingdom Hearts 3. Hopelijk is het nu wel afgelopen met al die prequels en interquels en hoeven we niet lang meer te wachten totdat we met Sora en consorten voor eens en altijd afrekenen met Master Xehanort!

Game Review: Kingdom Hearts 2.8 Final Chapter Prologue
8.5 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay9
Graphics9
Geluid8
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie