GAME REVIEW: PERSONA 4 GOLDEN

Game Review: Persona 4 Golden

Oh man, Persona 4: Golden voor PS Vita. Wat een goede game! Zó goed zelfs dat ik er geen seconde spijt van heb gehad dat ik speciaal voor deze JRPG een PS Vita heb gekocht. Misschien moet ik dit dan ook geen review meer noemen maar gewoon een artikel waarin ik vertel hoe awesome deze game is! Er zijn maar weinig games die je écht weten mee te slepen in een interessant en goed doordacht verhaal en daarnaast ook nog toffe gameplay bieden. Deze murder-mystery JRPG heeft hier echter geen enkele moeite mee!

Meeslepend van begin tot einde

Persona 4: Golden is een re-make van Persona 4, welke in 2009 voor de Playstation 2 uitkwam. Die game werd al erg goed ontvangen maar P4G doet hier nog eens een flinke schep bovenop met betere animaties, een beter verhaal en nóg meer verschillende dingen om te ervaren.

Waaronder de toevoeging van een aantal online elementen; zoals het kunnen zien welke keuzes andere spelers hebben gemaakt; het toevoegen van anime cut scenes; een geheel nieuw personage; en nog tientallen andere (kleinere) dingen.

Het verhaal begint met onze protagonist: Yu Narukami, een middelbare scholier wiens ouders (een jaar) naar het buitenland gaan. Yu kan echter niet mee en moet nu bij zijn oom en nichtje in Inoba gaan wonen. Als stadse jongen uit Tokyo staat hij echter niet echt te springen om naar Inoba, een kleine plattelands dorp, te verhuizen.

Een paar dagen na Yu’s aankomst in Inoba staat het hele dorp op z’n kop na het vinden van een moordslachtoffer. Al snel volgt een tweede en voor Yu het goed en wel beseft zit hij midden in een mysterieus en  dodelijk avontuur. Bij toeval ontdekt Yu dat hij een speciale gave bezit waarmee hij (in een mysterieuze TV-wereld) zogenaamde Persona’s kan oproepen. Deze sterke spirits vechten voor hem (en zijn vrienden) en zijn onmisbaar bij het ontrafelen van het geheim achter de moorden.

Houd je leven op orde

Tegelijkertijd moet je echter ook nog voldoende tijd door brengen met je vrienden en familie, moet je ervoor zorgen dat je goede cijfers haalt op school, én zul je toch ook echt een bijbaantje moeten nemen! Door hard te studeren en veel tijd door te brengen met de personages in het spel kun je, je vaardigheden ontwikkelen, speciale items krijgen, geld verdienen, en je sociale banden versterken met je vrienden (hier profiteren vooral je persona’s van).

Het is dus niet alleen simpel tijdverdrijf maar ook nog eens erg belangrijk dat je een goede balans weet te vinden in de manier waarop je met je tijd om gaat.

Afbeelding via GameSpot.
Afbeelding via GameSpot.

Dit bovenstaande zul je vooral doen in de “echte” wereld maar een groot deel van het spel zul je echter doorbrengen in de tv-wereld, waar je met behulp van je persona’s tientallen monsters zult moeten bestrijden. Op die manier ontrafel je elke keer weer een stukje van het mysterie. De game weet op een perfecte manier het vertellende aspect van een visual novel te combineren met dungeon-crawling en zelfs een stukje LifeSim gaming.

Uitstekende speelbalans

En voor degene die geen zin hebben in ellenlange verhalen of uren doelloos grinden in dungeons, zoals bij zoveel JRPG’s het geval is, dat is hier nergens voor nodig! Persona 4: Golden weet hier namelijk een prima balans in te vinden. Al moet ik eerlijk bekennen dat het op gang komen wel wat lang duurt. Wanneer je echter eenmaal écht in het verhaal zit ben je dit echter allang weer vergeten!

Sterker nog, je zult zien dat je tegen het einde van het spel met liefde nog veel langer had doorgespeeld, en dat terwijl de game al echt groot is! Voor een eerste playthrough ben je zo een uurtje of 60 bezig, wat al snel kan oplopen naar een uur of 100 als je écht alles gedaan wilt hebben.

Al met al is de verhaallijn uitstekend, zijn de personages goed uitgedacht, is het gevechtssysteem interessant en afwisselend, en is er bovenal gewoon héél erg veel te doen. Op die manier blijven je uren geboeid spelen en verwacht dan ook niet dat je deze game “even” in een middagje uit speelt!

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie