Game Review: Pokemon Super Mystery Dungeon

De Pokemon Mystery Dungeon reeks is een spin-off series die inmiddels al bij haar zevende titel is aangekomen: Pokemon Super Mystery Dungeon! De reeks volgt in grote lijnen hetzelfde verhaal: je bent een mens die in een Pokémon is veranderd en er achter moet zien te komen hoe je terug kan naar de mensen wereld terwijl je tegelijkertijd de Pokémon wereld moet redden.

Om hierin te slagen moet je door de wereld reizen, andere Pokémon helpen, missies aannemen, steeds weer andere Mystery Dungeons verkennen, listige valstrikken in die kerkers ontwijken en krachtige Pokémon bestrijden. De gevechten verlopen om beurten en laten je gebruik maken van basisaanvallen, kenmerkende Pokémon-acties en verzamelde voorwerpen.

Het is een serie die volledig los staat van de klassieke Pokémon RPG games en die niet iedereen aanspreekt. Ik zelf ben echter wel een groot liefhebber en heb elke titel uit deze spin-off series getrouw gespeeld. Het is dan ook een bitterzoet gevoel om nu ook Pokemon Super Mystery Dungeon onder handen te nemen aangezien het de allerlaatste titel uit deze toffe reeks zal zijn.

 

Episch avontuur

Gelukkig wordt het groots aangepakt met een nog epischer avontuur, nieuwe features, en nóg meer Pokémon om te verzamelen. In deze titel vind je namelijk alle 720 Pokémon terug en is het aan jou om ze allemaal te leren kennen!

Net als in vorige delen, begint het avontuur wanneer je wakker wordt en ontdekt dat je in een Pokémon bent veranderd. Aan het begin van het spel moet je een aantal vragen beantwoorden die bepalen in welke van 20 populaire Pokémon (alle starters, Pikachu, en Riolu) je bent veranderd.

635687580556133234

Erg handig bij deze game is ook dat, wanneer je niet tevreden bent met de uitkomst, je de keuze krijgt om zelf te kunnen kiezen in wie je wel wilt veranderen. Ik heb er zelf voor gekozen om dit niet te doen en gewoon met de uitkomst van de quiz mee te gaan! Het resultaat? Ik veranderde in een Riolu!

 

Wennen ana je leven als Pokémon

Verward werd ik als Riolu wakker naast een klein meertje, zonder geheugen of maar enig besef van waar ik was moest ik al snel alles op alles zetten om te ontsnappen aan een paar geweldadige Beheeyem die het op mij voorzien hadden! Geholpen door een Nuzleaf wist ik te ontsnappen en bood hij me zelfs een plek in zijn huis aan, hij vond immers niet dat hij een kind moederziel alleen kon laten.

Een kind ja, want in deze versie uit de Mystery Dungeon reeks ben je een nog niet volwassen Pokémon. Dit houdt in dat je ook braaf naar school moet gaan, niet zomaar kunt gaan en staan waar je wilt, en nogal eens te maken krijgt met wat preken als je wat verkeerds hebt gedaan.

 

Langzame start

Dit verhaal loopt echter wel wat anders dan je gewend bent uit voorgaande titels. In de vorige titels dook je eigenlijk altijd in no-time diep de storyline in en was je constant bezig met mensen redden en je geheugen terug krijgen. In dit geval ligt het tempo een stuk anders!

3DS_PokemonSuperMysteryDungeon_scrn_02

Zo lijk je eerst te maken te krijgen met een soort slice-of-life story line waarbij er maar weinig aandacht wordt besteedt aan je geheugenverlies, het feit dat je eigenlijk een mens bent, of de Beheeyem die je achterna zaten, en duurt het tot de derde Boss (zo’n 3/4 uur spelen) voor je net als voorheen bij een rescue team (in dit geval expedition team) terecht komt. Vanaf daar kun je weer aan de slag gaan met missies en krijgt de echte verhaallijn weer een wat prominentere rol.

 

Combineer school en avontuur

De eerste paar uur ga je echter braaf naar school waar je je partner (in mijn geval Fennekin) en je klasgenoten ontmoet. Samen met hen beleef je een aantal avonturen waarbij je kennis maakt met het spel. Je hoeft je al die tijd dus echt niet te vervelen!

Via het naar school gaan wordt je namelijk op op een leuke manier geïntroduceerd met de dungeons en enkele nieuwe functionaliteiten.

Zo is er tijdens je avonturen de optie om items genaamd looplets en emeras te verzamelen. Dit zijn een soort armbanden waar je juwelen in kunt stoppen en op die manier speciale krachten kunt krijgen.

Ze zijn echter alleen geldig binnen de dungeon en verdwijnen weer wanneer je de dungeon verlaat. Het heeft mij persoonlijk gigantisch verbaasd om te zien hoe leuk deze nieuwe feature is, zeker aangezien sommige missies anders behoorlijk pittig kunnen zijn.

tumblr_inline_nuu5j28k471sizo03_500

Door slim gebruik te maken van de emeras die je vindt kun je hele gevechten namelijk volledig op z’n kop zetten en zelfs van veel sterkere tegenstanders winnen. Vooral emeras zoals awakening (voor evolution en mega evolution), dizzying stare (waarmee je vijanden confused maakt), of barrage (waarmee je zonder PP twee keer kunt afvallen) zijn zo nu en dan echt mijn reddende engel geweest.

 

Hogere moeilijkheidsgraad

Je zult namelijk merken dat de moeilijkheidsgraad wat hoger ligt dan bij voorgaande games, en zeker de boss battles bieden zo nu en dan een behoorlijke uitdaging. Goed gebruik van je items en je teamleden is dan ook van essentieel belang. Waar je voorgaande games “random” nieuwe teamleden kon verzamelen door ze te verslaan in dungeon is daar dit keer iets geheel nieuws op verzonnen: de connection orb.

Deze orb is een enorme, melkwegachtige kaart die de speler verbindt met andere Pokémon en toegang biedt tot nieuwe missies. De Connection Orb maakt het makkelijker om nieuwe Pokémon te vinden, er contact mee te maken en er vriendschap mee te sluiten, waardoor weer nieuwe missies beschikbaar komen. Deze bevriende Pokémon kunnen soms een veel hoger level hebben waardoor je ook hier weer wat makkelijker door sommige dungeons heen kan komen zonder keihard te moeten grinden.

Het is overigens ook erg leuk dat je met deze bevriende Pokémon een  combinatie-aanval (genaamd “Allience Moves”) kan maken waarbij je de vijand omsingelt en in één keer aanvalt. Hoewel deze move niet zo spectaculair is als Nintendo zelf beweerde kan het af en toe een hele uitkomst zijn! Niet alleen qua kracht van de aanvallen maar ook om alle team leden in de juiste positie te krijgen tijdens de gevechten.

 

Hulp van buitenaf

Mocht je tijdens een avontuur nou toch in de problemen komen en bewusteloos raken dan kun je wederom hulp inschakelen via Pelipper Island, een mysterieus eiland waar je in Pokemon Super Mystery Dungeon met behulp van een ander (sterker) team de dungeon weer in kunt gaan om jezelf te reviven, of via wondermail om hulp kunt vragen van andere spelers. De wondermail functie is niet nieuwe maar gelukkig wel enorm verbeterd!

In plaats van een street pass request krijg je nu een (QR)code die je bijvoorbeeld op facebook, twitter, of instagram kunt delen. Iemand kan deze scannen/invoeren en je zo redden. Je bent dus niet meer afhankelijk van de minimale kans dat er iemand met street pas toevallig niet voorbij komt.

Eenmaal weer gerevived verlaat je Pelipper Island weer om verder te gaan met het voltooien van je missie in de maingame. Jammer genoeg is het doen van missies wel wat minder belonend geworden. In plaats van een reward na elke missie krijg je nu slechts een enkele keer een echte reward die je moet ophalen in het Kanghaskan Connection Café. Dit café is overigens sowieso de moeite waard omdat je regelmatig nieuwe Pokémon tegenkomt waarmee je een connectie kunt maken in je Connection Orb.

Door al deze nieuwigheidjes schiet je door de eerste paar uur heen en valt de wat langzame voortgang van het verhaal bijna niet meer op. Ook zullen fans van deze games her en der wat oud-en-vertrouwde elementen voorbij zien komen of scenes en situaties die voortborduren uit gebeurtenissen uit de oude games.

 

Minder diepgang

Jammer genoeg verdwijnt dit gevoel naarmate je verder komt wel en begin je wat meer haken-en-ogen te zien in de verhaallijn. Zo is deze een stuk minder “volwassen” dan we gewend zijn uit voorgaande titels. Zo zijn de teksten wat meer simplistisch neergezet en gaan ze over het algemeen gewoon wat minder diep, ook is de subtiliteit en het echte mysterie wat minder aanwezig.

Het is zeker niet slecht(er dan de vorige titels) maar gezien alle andere verbeteringen en nieuwe toevoegingen had ik juist gedacht dat ook het verhaal dit keer episch zou worden en alhoewel ik me zeker weer vermaakt en ingeleefd heb was het toch nét niet wat ik ervan had verwacht.

 

Waardige afsluiter

Toch heb ik met zeer veel plezier ook deze laatste titel gespeeld, en alhoewel ik nog lang niet klaar ben met alle free-play missies en vele andere ontdekkingen, kan ik al wel met zekerheid zeggen dat het een waardige afsluiter is voor Mystery Dungeon reeks!

Door goed te luisteren naar feedback van fans, het verbeteren van bestaande functies, toevoeging van nieuwe features of terugbrengen van favorieten uit het verleden, en de mogelijkheid om alle Pokémon te verzamelen en aan je team toe te voegen heeft The Pokemon Company wederom een top game neergezet die zeker de liefhebbers van dungeon-crawlers enorm zal kunnen bekoren!

Ook spelers die (nog) niet bekend zijn met de franchise zullen met veel gemak in kunnen stappen en door de afwisseling en het toegankelijk verhaal kan het spel zowel jong, als oud vele uren weten te vermaken.

[bol_product_links block_id=”bol_56cae15263382_selected-products” products=”9200000052260393,1004004013539732,1004004004527908,1004004006136461,1004004007242272,1004004006136462″ name=”pkmnmystery” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X