GAME REVIEW: SONIC MANIA

Game Review: Sonic Mania

De Sonic the Hedgehog reeks kent al jarenlang zijn ups en downs. De ene game is steengoed terwijl de andere weer bagger slecht is. Voor de fans is het tegenwoordig een soort Russisch roulette als er weer een Sonic game wordt aangekondigd. Maar de fans hadden goede hoop voor Sonic Mania. Sonic Mania keert terug naar de roots waar Sonic the Hedgehog begon.

Ikzelf heb de 2D classics nog niet zo heel lang geleden voor het eerst gespeeld, want ik groeide op met Super Mario. Maar ik kreeg ook trek in meer 2D Sonic games, dus Sonic Mania werd gelijk op mijn Nintendo Switch gedownload toen hij in de Eshop verscheen. Maar is Sonic Mania een juweeltje of weer een Sonic game die je beter links kan laten liggen?

Dr. Eggman is weer terug!

Het verhaal speelt zich af na Sonic 3 & Knuckles. Tails pikt een raar energiesignaal op uit de richting van Angel Island en besluit samen net Sonic op onderzoek uit te gaan. Eenmaal aangekomen ontdekken ze dat Dr. Eggman ook het energiesignaal heeft opgepikt!

De snode Dr. Eggman is natuurlijk weer iets van plan om Sonic en zijn vrienden Tails en Knuckles uit de weg te ruimen. Deze keer is hij niet alleen, hij wordt bijgestaan door een groep van 5 Egg-robots genaamd de Hard-Boiled Heavies.

Terwijl Sonic en Knuckles de bron van het energiesignaal proberen te vinden, vinden ze een steen genaamd de ‘Phantom Ruby’, een mystieke steen die de kracht heeft de ruimte tussen dimensies te openen. Sonic en consorten worden daardoor gesleurd door tijd en ruimte, helemaal terug naar Green Hill Zone, waar het avontuur begint en het aan Sonic en zijn vrienden is om de Phantom Ruby van Eggman af te pakken en de orde in het ruimte-tijd continuum te herstellen.

2D op z’n best

Zoals vanouds zijn alle levels in 2D en speel je dus een 2D platformer met natuurlijk alle loopings en snelheid in de mix, zoals we wel van Sonic the Hedgehog gewend zijn. Het spel kent 12 zones die allemaal opgedeeld zijn in 2 acts.

Elke zone heeft zijn eigen thema met hun eigen gimmicks. Op het ene moment ren je door de groene vlakten van Green Hill Zone, het andere moment zit je middenin de Hollywood-achtige setting van Studiopolis Zone. Sommige zones zullen oude bekenden zijn. Zoals dus Green Hill Zone maar ook Egg Battery, Chemical Plant en Stardust Speedway keren terug. Natuurlijk zijn er ook nieuwe zones zoals Studiopolis, Press Garden en Mirage Saloon, dus voor oude fans en nieuwe fans is er genoeg te zien en te beleven.

Welk je ook speelt, ze zijn prachtig vormgegeven en komen echt tot leven, het is goed te merken dat er heel veel tijd en liefde is gestoken in het design van elke zone en ook van de levels zelf.

Telkens een ander pad

Levels in Sonic hoef je in tegenstelling tot de Mario games niet maar op 1 vaste manier te doorlopen, er zijn namelijk veel verschillende paden die je kan nemen naar het einde van het level. Dat maakt ook dat je een level gerust een paar keer kan spelen en nog steeds nieuwe geheimen en paden ontdekt.

Aan het eind van ieder level staat een eindbaas op je te wachten, die je moet verslaan om door te mogen naar het volgende level. Ik moet zeggen dat ik de boss designs van Sonic Mania één van de hoogtepunten vind van de game. Elke eindbaas is anders en moet je op een andere manier benaderen.

21731660_1157444407721228_3461103994832592691_o

Zoals we gewend zijn, zijn er ook bonuslevels die je (optioneel) kan voltooien. De Blue Sphere bonuslevels uit Sonic 3 keren terug, maar in tegenstelling tot Sonic 3 zitten de Chaos Emeralds niet verborgen achter deze bonuslevels maar krijg je een medaille op basis van hoe goed je het level voltooid. Met deze medailles speel je weer extraatjes vrij.

Leuk details is overigens ook dat je niet alleen met Sonic het spel kunt doorlopen, ook kan je als Tails en Knuckles spelen. Met Tails en Knuckles het spel nog eens doorlopen loont wel de moeite, want voor Tails en Knuckles zijn er unieke eindbazen en extras die je kan vrijspelen als je met hun het spel ook voltooid.

Lekkere deuntjes

Niet alle Sonic the Hedgehog games zijn even goed, maar één ding is altijd wel goed aan alle Sonic games en dat is de muziek. En dat is ook in Sonic Mania niet anders. Alle muziek in de game is fenomenaal en brengt alles echt tot leven. Ook de deuntjes van terugkerende zones hebben een facelift gekregen!

Weinig op aan te merken

Zijn er nog want minpuntjes aan te merken aan de game? Ja, maar ze zijn over het algemeen zeer klein. Er zijn wat game-breaking bugs maar daarvoor moet je zo specifiek te werk gaan dat je ze eigenlijk alleen met domme pech activeert. En zo is mijn Switch is eens door deze game gesoftlocked. Het spel ging in de achtergrond door terwijl ik mijn Switch in sleep mode wilde zetten.

Mirage Saloon Act 1 is een uniek level alleen voor Knuckles!
Mirage Saloon Act 1 is een uniek level alleen voor Knuckles!

Ook duurt het soms even voordat de home menu knop van de game reageert tijdens het spelen. Deze mankementjes zijn dan wel alleen aanwezig in de Switch versie, maar desalniettemin wel noemenswaardig.

Dus, wat heeft de Russische Sonic roulette voor deze game in petto? Nou, het is gewoon een goede Sonic game. Ik heb er onwijs van genoten en heb het spel meerdere malen doorlopen. Er zijn genoeg extraatjes om te unlocken in deze game, dus je bent er zeker wel eventjes zoet mee!

Review 0
9 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay9
Graphics9
Geluid10
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie