Game Review: Splatterfest met Splatoon!

Shooters worden maar al te vaak meteen geassocieerd met een hoop bloed, geweld, en bestempeld als games voor “volwassenen”. Niet echt een genre wat je tegenkomt in de range Nintendo spellen dus. Splatoon voor de WiiU brengt hier echter verandering in! Er is geen enkel genre waar Nintendo geen grote veranderingen in teweeg heeft gebracht en ik heb zo’n gevoel dat ze dat met Splatoon weer gedaan hebben!

Splatoon is namelijk een 3rd person arena shooter waar je met je cartoonachtige “inkling” een soort half inktvis, half mens hybride het gevecht aan gaat met andere Inklings. In teams van 4 vs. 4 start elke keer een 3 minuten durende battle waarbij je zoveel mogelijk van de arena in jouw kleur inkt moet zien te spuiten terwijl je tegelijkertijd ook probeert te voorkomen dat je “gesplat” wordt door de tegenpartij en uiteraard zelf je uiterste best doet om hen wél te “splatten”. Het team dat aan het einde van de drie minuten het meeste in hun kleur gespoten heeft is de winnaar!

Uiteraad is alles geheel in de charmante Nintendo stijl die we inmiddels wel gewend zijn maar dan met extra veel kleur en leuke details! Er komt dus geen bloed bij kijken en alles is geheel kindvriendelijk neergezet. Dit betekent echter niet dat het geen toffe game is voor de wat oudere spelers onder ons, zoals ikzelf. Met 25 jaar op de teller ben ik niet echt meer een kind te noemen (ha! who am I kidding? 😉 ). Daarbij komt ook nog dat ik meestal niet zoveel op heb met het shooter genre maar toch heeft deze game mij geheel in z’n greep!

Bij het opstarten van de game kom je terecht in Inkopolis, een moderne metropool waar alleen de “freshest” (a.k.a. coolest) Inklings wonen. Binnen deze stad heb je de mogelijkheid om nieuwe gear en wapens te kopen, naar de single player modus te gaan, nog wat extraatjes unlocken als je een splatoon amiibo hebt of naar de lobby gaan om je te begeven in de uitdagende wereld van de online mulitplayer battles.

Als ietwat angstige beginneling vond ik het iets te eng om meteen de multiplayer in te duiken en begon ik mijn avontuur in de single player modus waar je door een oude, ietwat, gestoorde kapitein wordt ingelijfd in een bijzonder team inklings in de strijd tegen de kwaadaardige octolings. Deze aartsvijanden van de Inklings stelen namelijk constant hun energie en dat moet gestopt worden! Aan jouw de taak om dit te doen.

Splatoon_1-720x405

Hiervoor moet je elke keer door aparte areas spelen waarbij je al je skills als Inkling moet gebruiken! Van vijanden splatten met verf, tot jezelf in een inktvis veranderen om door verf te zwemmen, en allerlei mini puzzels op te lossen om verder te mogen naar de volgende area. In elk van deze gebieden kun je ook “sunken scrolls” vinden waarmee je in de multiplayer nieuwe wapens unlocked, het is dus sowieso nodig om deze single player te spelen.

Echt heel veel uitdaging biedt deze echter niet. Zelfs voor een ongeoefend shooter gamer wist ik me met twee vingers in de neus door de eerste tien levels heen te splatten. Het enige wat soms voor wat problemen zorgt zijn de bosses aan het eind van elke reeks areas.

Het drukt de pret echter zeker niet want door de snelle speelstijl, de toffe graphics en het gave design van de diverse gebieden, die elke keer weer geheel anders zijn, maken het zeker tot een ontzettend leuke ervaring. Daarnaast is het ook een uitstekende manier om het klappen van de zweep te leren kennen en jezelf klaar te stomen voor de multiplayer gevechten.

Splatoon-Single-Player-Wii-U

Want even oefenen is zeker aan te raden! Waar je bij normale shooters altijd puur en alleen de controls op je controller kunt gebruiken wordt er bij splatoon ook gebruik gemaakt van motion detection. Dit betekent dat je niet alleen de controls op de gamepad gebruikt maar deze ook moet bewegen om met nóg meer precisie te kunnen richten. Ik zelf ben er nog niet van overtuigd of ik dit nou prettig vind of niet maar ik vermoed dat met voldoende spelen het vanzelf second nature wordt. Kun je hier nou echt niet aan wennen dan heb je gelukkig ook nog de mogelijkheid om motion control super simpel via de opties uit te zetten.

Na een aantal proefrondjes te hebben gedaan in de single player mode was ook ik voor mijn gevoel helemaal klaar om mijn eerste multiplayer gevecht aan te gaan! Met ietwat klamme handen liep ik de lobby in en kon ik kiezen wat voor multiplayer modes ik wilde gaan spelen.

Zo is er een 1 vs. 1 battle mode waarbij je samen met een vriend of vriendin tegen elkaar kunt strijden, mits je beiden in dezelfde kamer zit en het niet erg vindt dat er eén iemand speelt via de gamepad en de ander via de tv en wii remote. Daarnaast kun je de meest populaire en belangrijkste opties kiezen: online mutiplayer battles. Ook hierin heb je weer diverse keuzes, zo kun je samen met vrienden gaan vechten, of met willekeurige mensen wereldwijd. Overigens heb je ook nog ranked battles welke pas toegankelijk zijn vanaf level 10 en net wat serieuzer zijn dan de andere speelmodes.

Voor mij was de keuze snel gemaakt en kon mijn multiplayer battle met onbekende mensen gaan beginnen! Of nou ja, kon het wachten op teamleden beginnen. Er moeten namelijk eerst 8 random mensen bij elkaar gezocht worden om mee te spelen. Gelukkig ging dit vrij vlot én kon je tijdens het wachten een leuke minigame spelen via de gamepad.

Al snel was het duidelijk dat de singeplayer modus weliswaar een goede oefening was maar je deze niet echt kan voorbereiden op het “echte werk”. Vijanden die uit het niets verschijnen en je splatten met enorme verfrollers, tegenstanders die vanaf een muurtje je stiekem “snipen” van een afstand of mensen die gewoon in het wilde-weg-schietend zich een weg banen door de arena: je komt ze allemaal tegen.

Voor ik het wist was ik zo’n 3uur en tientallen battles verder en was ik nog lang niet uitgesplat! Het leuke is om constant met wisselende teams te spelen, met wisselende wapens, én meerdere wisselende arena’s per dag. Doordat alles zo willekeurig er aan toe gaat speel je nooit twee keer hetzelfde potje en blijft het hilarisch als je door een stupide actie ineens omver gerold wordt door een enorme verfroller of zelf een super strak schot maakt en iemand totaal verrast.

2x1_PLAY_Poll_Splatoon_ColorInk_V2.0290fa9874e6c2e6db1c3f61b1e85eb024429302

Daarnaast blijft het keer op spannend wie er als winnaar naar voren stapt en geeft elke overwinning je een gevoel van trots. Ook leuk is dat je na elke battle, ongeacht of je wint of verliest, experience points toegekend krijgt waarmee je level omhoog gaat én je gear verbeterde of nieuwe abilities krijgt waardoor je nog beter wordt tijdens de gevechten. Deze abilities, samen met het type gear en wapen dat je kiest zorgen ervoor dat je je eigen speelstijl kunt creëren en er dus nog meer variatie komt in de manier waarop er gespeeld wordt.

Ook deze game is echter niet geheel perfect. Zo mis je toch, wanneer je een aantal uur gespeeld hebt, wat variatie in het aantal arena’s en de keuze aan speelmodussen. Zo zou het fijn zijn als er 3/4 verschillende arena’s per keer beschikbaar waren en zou er gedacht kunnen worden aan wisselende een spelmodussen voor ook de normale multiplayer battles (en niet alleen bij ranked games) zoals “Capture the Flag” etc. Ook is het spelen met vrienden nog niet echt perfect. Je kunt namelijk samen met een vriend een game joinen maar je kunt niet bepalen of tegen elkaar of met elkaar wilt spelen. Dit is dus elke keer volledig random.

Nintendo heeft echter al wel aangegeven hier in de toekomst (ook gratis) DLC voor uit te brengen. Gezien het feit dat ze dit ook gedaan hebben rondom het verzoek om makkelijker met vrienden te spelen hebben we dan ook goede hoop dat ze hier zeker wat goeds mee gaan doen.  In de tussentijd biedt Splatoon echter meer dan genoeg om je uren lang te vermaken!

Splatoon is te koop voor ongeveer €40,- en o.a. verkrijgbaar bij: Bol.com, Intertoys, Nedgame, en Amazon.

 

Game Review: Splatoon
8.5 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay9
Graphics9
Geluid8

 

[bol_product_links block_id=”bol_55d46a11cd051_selected-products” products=”9200000041220512,9200000042938772,9200000041220504,9200000041220516,9200000041220500,9200000045624259,9200000045563906,9200000046468782,9200000045839503″ name=”SplatoonSite” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”620″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X