Game Review: Star Ocean Integrity and Faithlessness

Het is alweer 20 jaar terug dat de eerste Star Ocean game werd uitgebracht, toendertijd voor de Super Famicon. Er is nooit een officiele EU of US versie voor geweest, maar het is zeker even de moeite waard om de beelden ervan terug te zien. Dit, omdat ze het idee van toen, op erg goede wijze in de huidige tijdsperiode is gestopt.

De overige Star Ocean games zijn over het algemeen wel uitgekomen in US en/of EU maar hebben nooit echt voet aan wal gekregen hier. Desalniettemin is er een grote groep mensen van over de hele wereld die getrouw elke keer de allernieuwste Star Ocean games kopen en zich keer op keer in deze sci-fi JRPG storten! Ik ben er hier één van.

Het verhaal van Star Ocean speelt zich af tussen ‘Second Story’ en ‘Till the end of time’. Voor de niet-kenners maakt het nauwelijks iets uit, maar voor de kenners merk je het in de kleine dingen die je zult herkennen uit voorgaande games. Maar nogmaals, zelfs al zou je nog nooit een Star Ocean game gespeeld hebben dan kun je rustig met deze beginnen.

Je start het verhaal met de hoofdpersoon, Fidel Camuze, die op een enigszins onderontwikkelde planeet leeft. Wanneer een gigantische crash op zijn planeet iedereen flink wakker schud komt hij ineens in aanraking met geavanceerd buitenlands leven en begint zijn grote avontuur. Alles draait hierbij om de mysterieuze Relia die hij, samen met enkele anderen (zoals Miki Sauvester) met beschermen en begeleiden. Hiervoor ga je een ruimteavontuur waarbij je van de ene verbazingwekkende situatie naar de andere gaat. En het einde? Dat bepaal jij! Als speler kies jij namelijk hoe het verhaal afloopt.

Jammer genoeg is het verhaal op veel vlakken wel erg voorspelbaar en zit het vol clichés. Ook de kenmerkende cutscenes die je vaak in dit soort games zien ontbraken. Wellicht geen halszaak maar het zijn toch vaak wel de moment waarop je even “ooeeeeh” zegt wanneer er weer eentje start.

Ook was het prettig geweest als men wat meer had nagedacht over het reizen. Op den duur zal je moeten wisselen tussen verschillende steden op de planeet en er is geen teleportatie mogelijkheid. Dit maakt dat je soms wel érg lang van de omgeving kan genieten. Niet perse storend om de omgeving te zien, maar een teleport optie was wel erg prettig geweest. Een troost is wel dat, de omgevingen die je door loopt ontzettend mooi zijn. De gehele game ziet er vanaf begin af aan super mooi uit. De kleuren zijn vol en de bewegingen zijn vloeiend. Mooie achtergronden en omgevingen en heeft zeker zijn memorable plekken.

star_ocean_5_field

star_ocean_5

Het is echter het battle systeem waarom ik vooral zo enthousiast ben over deze game. Het kunnen ontwikkelen van je character, niet alleen met level, maar ook met skills, is erg verslavend. Het is een fijne combinatie van klassiek JRPG en moderne RPG. Real-time vechten, maar wel met de gedachte dat je bepaalde skills moet gebruiken om deze verder te trainen. Wat ook een ontzettend coole gimmick is, is de overgang van open wereld naar battle. En andersom. Wanneer je battle klaar is, loop je eigenlijk vrijwel gelijk weer door. Geen laad tijd, geen extra menuutjes of andere ongein, je kan gelijk weer door. Erg soepeltjes gedaan.

Ook hier zit wel een kleine kant tekening. In het begin leer je de basis van vechten. Snelle aanval, sterke aanval, verdediging en ontwijken. Iets wat ze erg goed hebben uitgewerkt overigens. Dit maakt het juist jammer dat naarmate de game vordert, dit allemaal enigszins overbodig raakt. Je kan het gross van de gevechten winnen door je sterkste aanval te spammen en je hebt dus geen strategie meer nodig dan. Dit is dus niet helemaal in balans, zeker wanneer je met je team lekker bezig gaat is een gevecht zo gewonnen.

De teams zijn overigens ook het benoemen waard. Je team bestaat uit diverse characters, zeven om precies te zijn. Je leert ze allemaal even goed kennen, maar ook even goed niet. Het is precies genoeg om geïnteresseerd te raken in de characters maar doordat echte diepgang uitblijft mis je de echte emotionele band die je met ze op zou kunnen bouwen. Nu komt het vaak voor in JRPG’s dat je een team hebt van mensen waarmee je kunt vechten. Wat wel zeldzaam is, is dat ze ook allemaal tegelijkertijd actief zijn tijdens de gevechten. In Star Ocean vecht je echter wel degelijk met je gehele team van, in dit geval zeven verschillende characters.

Dit zorgt er nog al eens voor dat het gevecht een explosieve chaos wordt en waarbij het soms moeilijk is een overzicht te houden. Het is een leuke twist maar of het nou ook echt een verbetering is geworden? Daarbij komt ook de AI (artificial intelligence) van je team. Deze moet goed afgesteld zijn zodat de personages ook zelf kunnen vechten zonder directe aanstuuring. Waar ik in het begin dacht dat mijn hele team me hartstikke goed aan het ondersteunen was, bleek dat een illusie te zijn toen ik er goed op ging letten. Je kan gelukkig tijdens de battle gemakkelijk switchen van character, maar als je wilt dat je hele team mee werkt, zal je het echt zelf moeten doen. De AI van je team is namelijk ingesteld op slapen, zo lijkt het.

26080571372_d3be8ea80e_b

Star-Ocean-Integrity-and-Faithlessness (1)

Waar ik echter helemaal niks op aan te merken is de muziek. Wellicht het sterkste punt van deze game. Mooie melodische of opzwepende muziek brengen je echt in de spanning van het moment en/of van de omgeving. Iedereen die deze game speelt zal er ongetwijfeld een nieuwe favoriet lied aan over houden!

Dit geldt ook voor de stemmen van de characters. Normaliter gaat het met de Engelse stemmen van Japanse games niet zo heel goed, maar dit keer hebben ze de voice-acting echt genaild. Het is heerlijk om te luisteren naar de stemmen en ze lijken gewoon goed en normaal te passen met de characters. Net als dat ik liever naar de Nederlandse Patrick luister van SpongeBob dan de Engelse Patrick. Het klinkt gewoon fijner.

Deze game komt dan ook zeker met flink wat plus en minpunten. Het werkt zeker verslavend en het speelt op bepaalde momenten erg fijn. Maar daarvoor moet je soms flink door de bagger heen banjeren. Het is jammer, want deze game had een waardige tegenstander van de Final Fantasy series kunnen zijn. Het is nu eerder een ruwe diamand die nog even flink opgepoetst moest worden.

Zeker met de release van enkele zeer sterke JRPG’s in de afgelopen maand (en aankomende periode) is het dan ook een game waarvan je moet nadenken of je hem echt wilt hebben. Met een relatief korte speelduur, en de bovengenoemde fouten zal het voor velen een game zijn die ze links laten liggen. Voor mij, als Star Ocean fan, was de keuze echter snel gemaakt, en ben ik blij met deze nieuwste aanwinst voor mijn collectie.

Game Review: star ocean integrity and faithlessness
7 / 10 Ons cijfer
Story6
Gameplay6
Graphics8
Geluid8

[bol_product_links block_id=”bol_577bad88e2f24_selected-products” products=”9200000057831932,9200000057831934,9200000058383869″ name=”starocean” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X