GAME REVIEW: SUPER MARIO ODYSSEY

Game Review: Super Mario Odyssey

Super Mario, wie is er niet groot mee geworden? Vraag een gemiddelde persoon op straat of ze het Mario deuntje kunnen zingen en vrijwel iedereen zal die beroemde eerste 6 noten van het Mario muziekje wel naar boven kunnen halen. Mario is niet voor niets “Mr. Videogame” en dat zal ook niet veranderen. Dus toen Nintendo met een gloednieuwe Mario game aankwam lagen de verwachtingen enorm hoog. Maar maakt Super Mario Odyssey deze verwachtingen waar?

Het verhaal begint zoals bijna elk Mario avontuur begint: Bowser kidnapt Peach. Deze keer niet om haar in zijn kasteel op te sluiten maar… Om met haar te trouwen?! Mario is er natuurlijk als de kippen bij, maar wordt overmeesterd en door Bowser helemaal naar een ander continent genaamd Bonneton geblazen.

Hier ontmoet Mario een spookje in de vorm van een hoge hoed genaamd Cappy. Cappy’s zusje Tiara is ook ontvoert door Bowser. Cappy neemt de vorm aan van Mario’s alombekende rode petje aan en zo slaan Mario en Cappy de handen ineen om samen Peach en Tiara te redden uit Bowser’s klauwen.

Bowser is echter niet alleen, want hij wordt bijgestaan door de Broodals, een viertal konijnen die als Bowser’s huwelijksplanners allerlei snode klusjes voor zijn bruiloft uitvoeren- waaronder het proberen uit te schakelen van Mario en Cappy.

Terug naar de roots

Super Mario Odyssey keert terug naar de roots van de 3D Mario games: deze game lijkt veel meer op Super Mario 64 en Super Mario Sunshine dan de 3D World en Galaxy games. Je wordt in een groot level gedumpt en wat je erin gaat doen mag je helemaal zelf weten. Geen tijdslimieten, geen vaste paden, dus je kan alles op een rustig tempo gaan ontdekken.

Grootse wereldreis

Om achter Bowser aan te gaan ga je in een luchtschip genaamd de Odyssey de hele wereld over. Het ene moment sta je in de grote zandvlakten van Tostarena en het andere wandel je door de straten van New Donk City. Elk koninkrijk heeft zijn eigen thema en inwoners die Mario kan tegenkomen op zijn avonturen. Elk koninkrijk heeft ook een probleem gaande waar Bowser achter zit, en het is aan Mario al deze problemen op te lossen.

Om van koninkrijk naar koninkrijk te reizen heeft de Odyssey brandstof nodig: de Power Moons die in elk koninkrijk verstopt zitten. Je kan deze op allerlei manieren vinden, zoals bosses te verslaan, mini-games te voltooien, bepaalde plekken te grondstompen of ze gewoon op te pakken.

Mocht je toch moeite hebben met het vinden van Power Moons, dan zijn er in-game genoeg manieren om wat hulp te krijgen bij het zoeken. Zo kan je met een papegaai genaamd Talkatoo praten voor een hint, of kan je bij Toad 50 muntjes inleveren om een locatie op je kaart aan te wijzen. Wil je niet betalen? Dan kan je ook een amiibo scannen om voor je een Power Moon te zoeken.

Nieuwe gameplay voor Mario

De core gameplay is gebaseerd op die van Super Mario 64, maar Odyssey geeft er zijn eigen draai aan. Het nieuwe element is dat Mario zijn hoed nu kan gooien. Hij kan deze op verschillende manieren gebruiken, van wapen tot springplank en… dingen over te nemen!

Door Cappy is Mario in staat letterlijk in de huiden te kruipen van zijn grootste vijanden. Van simpele Goomba’s tot een mega-grote T-Rex, er zijn een heel scala aan dingen voor Mario om over te nemen. Kijk niet raar op als ik zeg dat hier ook dingen zoals een cactus en een stuk vlees tussen zitten.

Elk ding dat je kan overnemen heeft zijn eigen unieke besturing, dus het is elke keer weer een feestje als je iets nieuws tegenkomt dat je kan overnemen.

Veel verrassingen

Over feestjes gesproken, de game is eigenlijk één groot feest. Odyssey breekt een heleboel Mario conventies, waardoor je verassing na verassing voorgeschoteld krijgt. Nintendo heeft een heleboel dingen gestopt in deze game, dingen die je ook totaal niet zou verwachten in een Mario game.

Één ding in het bijzonder zou ik heel graag willen aanhalen, maar dat gaat niet zonder spoilers, dus laat ik het erbij houden dat een T-Rex bij lange na niet het meest out-of-place ding is wat je gaat tegenkomen in deze game.

Afwisselende opdrachten

Wat ik ook erg tof vind is dat je op allerlei verschillende manieren opdrachten kan voltooien. Iets wat eerder regel dan uitzondering is in deze game: als je het ziet, kan je er op een of andere manier vast wel naartoe en/of op komen.

Soms moet je bijvoorbeeld gebruikmaken van een Bullet Bill om een groot gat te overbruggen, maar als je wat meer uitdaging wil, is het ook mogelijk om zonder Bullet Bill over te nemen, met wat precieze spring-kunsten hetzelfde gat over te springen. De gameplay vloeit heerlijk en dus zijn zulke precieze trucjes uitvoeren met wat oefenen, en met wat tijd een koud kunstje.

Geen echte uitdaging

Uitdagend is de game in het begin niet, maar zodra je de laatste eindbaas hebt verslagen komen er weer een reeks nieuwe uitdagingen bij die een stuk moeilijker zijn. Voor de doorgewinterde Mario speler is er dus ook zeker genoeg uitdaging om zichzelf zoet mee te houden, je hebt alleen wat meer geduld nodig voordat je bij die content komt.

Ook de zogenaamde boss-battles zijn niet al te moeilijk en zullen voor de doorgewinterde gamer maar weinig echte uitdaging bieden. Dat gezegd te hebben is niet storend omdat er zoveel ander moois is om je mee te vermaken in deze game.

Grafisch hoogstandje

Grafisch is de game een pareltje. Elk koninkrijk heeft zijn eigen vormgeving en thema, dus elke keer is het weer genieten van de mooie omgevingen die Nintendo je in de game voorschotelt. Door de unieke Snapshot modus die Nintendo in de game heeft gestopt kan je al het moois vastleggen en delen op de sociale media.

Deze modus is vrij uitgebreid. Je kan zelfs helemaal losgaan met filters om je kiekjes op te fleuren. Ik betrapte mezelf er toch wel op dat ik toch eventjes een paar leuke kiekjes wilde maken met deze modus, terwijl je eigenlijk de hele modus niet eens aan hoeft te zetten om de game uit te spelen.

Ook de muziek is steengoed, maar ook dit zal na al mijn lof over de andere elementen van deze game niet vreemd zijn. Later in de game unlock je een modus om je favoriete Mario Odyssey muziek af te laten spelen in plaats van de normale muziek, dus als je door New Donk City wil racen op een scooter terwijl de muziek van Bowser op de achtergrond speelt, het kan!

Ik kan eigenlijk geen minpuntjes vinden in deze game behalve misschien de moeilijkheidsgraad en het wat standaard verhaal. Het is allemaal gewoon goed en gelikt. De gameplay is leuk en afwisselend, de werelden schitterend, en je kunt je uren met de game vermaken zonder je te vervelen.

Nintendo heeft heel veel tijd en vooral ook heel veel liefde in deze game gestoken om ons een Mario game te geven die zijn voorgangers overtreft. En dat doet Mario Odyssey zeker! Of het alle hype waard is weet ik nog zo net niet, maar Super Mario Odyssey is absoluut een knaller van een game die je uren vermaak geeft, en de aanschaf van een Nintendo Switch meer dan verantwoord.

Review 0
9.5 / 10 Ons cijfer
Story9
Gameplay9
Graphics10
Geluid10

Super Mario Odyssey is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com, Nedgame, GameMania, Intertoys, Wehkamp, en Bart Smit.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie