Taiko no Tatsujin game review (PS4). Blog header.

Game Review: Taiko no Tatsujin: Drum Session! (PS4)

Timing, spanning en sensatie; dat is wat ritme games voor mij zijn. Mijn liefde voor dit game genre begon al vrij vroeg. WarioWare, Guitar Hero en Patapon zijn een paar games die ik vroeger verslonden heb. Met de globalisering en het internet zijn er tegenwoordig ook vele ritmegames voor je telefoon, die dan ook maar al te graag speel.

Het succes van ritme games is ook ongekend groot, vooral in Japan en de arcades staan er vol met ritme games. Eén van de oudste rotten in het vak is Taiko no Tatsujin. Taiko no Tatsujin (太鼓の達人) dat zich letterlijk vertaalt naar ‘Taiko Master’ is een game-series van Namco Bandai. Het idee van de game is gebaseerd op een echte trommel; de Taiko. Lees hier ook ons artikel over dit mooie Japanse instrument.

De game maakte zijn debuut in 2001 in de Japanse arcades, maar is over de jaren ook uitgebracht op consoles en handhelds zoals PS2, Playstation Vita, Nintendo DS en dit jaar op de Nintendo Switch en de Playstation 4.

Eerste officiële release in Europa

Ondanks dat de fanbase voor Taiko no Tatsujin en/of Japanse ritme games ongekend groot is, ook buiten Japan, heeft de serie nooit een game officiële gereleased hier. Nu met Taiko no Tatsujin: Drum Session! is samen met de Nintendo Switch versie; Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! is hier eindelijk een einde aangekomen.

Waar vele fans het met (illegale) ports moesten doen of speciaal Japanse consoles haalde om de games te kunnen spelen, kunnen ze eindelijk gemakkelijk vanuit de PS Store de game halen. Echter is het wel jammer dat er buiten Japan alleen een digitale kopie van de game te verkrijgen is. Mocht je net als ik toch de echte trommel ervaring willen hebben, de game bundel waar de game en de taiko trommel inzitten is vrij makkelijk te verkrijgen via het internet.

En aangezien de PS4 niet region-locked is, vertaalt de game zich automatisch naar het Engels (of de taal waar je je PS4 in op ingesteld hebt) en kun je gewoon lekker gaan trommelen, zonder in paniek te raken wat al die knopjes nou betekenen. Het is echter niet noodzakelijk om een trommel te hebben; je kan het ook gewoon spelen met je controller Zelf vind ik wel dat het de trommel veel meer speel plezier toevoegt, dus ik raad het zeker aan om er wel ééntje te halen.

Drum, drum let’s go!

Als je de game opent word je al snel begroet door een lekkere deuntje samen met een boel schattige personages die je al snel in de trommel stemming brengt. Het thema van de game is een Japanse zomer matsuri, dat je gelijk al ziet aan de schattige interface en de achtergrond muziek. De verschillende opties in het menu worden weergegeven als lantarens en super gemakkelijk te gebruiken.

Taiko Mode is waar je de verschillende nummers kan spelen. De game heeft meer dan 70 verschillende nummers waar je uit kan kiezen, met bekende nummers als de Shingeki no Kyojin OP, Vocaloid, My Neighbour Totoro, One Piece OP, Your Name Theme Song en nog vele meer! Klik hier voor de volledige songlist! Tijdens het spelen wordt de interface van scherm steeds voller en hyperder naar mate je combo beter wordt en/of je het nummer cleared.

Helaas heb je tijdens het spelen hier niet echt tijd om op te letten, maar tijdens een paar rust momentjes kun je even kijken en word je gelijk gemotiveerd om nog beter te gaan spelen. Alle schattige personages van de game zijn je aan het toejuichen!

De verschillende moeilijkheidsgraden waar je de nummers op kan spelen zijn, Easy, Normal, Hard en Extreme (sommige nummers hebben twee extreme versies!). Verder kun je de snelheid van het nummer aanpassen, als je een uitdaging nodig hebt of je kan een nummer oefenen door tegen jezelf te spelen. De game onthoudt namelijk je beste play. Dus als je geen zin hebt om tegen iemand anders te spelen maar je wil toch jezelf uitdagen, dan is dit een leuke manier om je taiko skills te verbeteren.

Don, Don, D..Bingo!

Verder heeft elk nummer heeft ook een bingokaart. Deze bingokaart bestaat uit verschillende mini achievements. Dit kan zijn dat je een full combo moet halen, of dat je minimaal x zoveel slagen moet hebben op het niveau Good. Als je dan 3 op een rij hebt (bingo dus) dan krijg een je DON coin. Heb je de normale bingo kaart vol, dan kun je ervoor kiezen om de hard bingokaart te gaan gebruiken. Zoals de naam al zegt, is bingo krijgen met deze kaart een stukje moeilijker. De coins die verkrijgt met je bingokaart kun je inwisselen bij de Treasure Box sectie.


Maak je Don helemaal je eigendon!

Deze treasure boxes kun je zien als een soort lootbox van deze game. Hier kun je allemaal accessoires voor je don (je trommel personage). Denk hier aan outfits, hoofdeksels, gezichtsuitdrukkingen, partners en nog veel meer! Zo kun je ook bepaalde titels krijgen die boven je PS naam komen te staan. Die van mij is bijvoorbeeld op het moment Read-Ignore Master, omdat ik nog wel eens vergeet op berichtjes te reageren…

Verder kun je ook begroetingen vrij spelen. Deze zijn zichtbaar als je online ranked gaat spelen of gewoon met je vrienden een vriendschappelijk duo’tje trommelt. Om de game helemaal je eigen te maken, kun je in de treasure boxes ook trommel geluidjes krijgen. Hiermee wordt geluid bedoelt dat je hoort als je op je trommel slaat of de knop op je controller indrukt. Ikzelf vind de standaard taiko trommel heel fijn, maar je kan dit bijvoorbeeld ook vervangen door scheet geluiden.

Taiko Ranked Match: True Taiko Skill Test

Denk je, na uren lekker getrommeld te hebben, klaar te zijn voor het echte werk? Dan heeft deze game de optie voor jou; Taiko Ranked Match. Voordat je echt aan je Road to Taiko Tatsujin kan beginnen, moet je eerst 10 nummers spelen om je start rank/level te bepalen. Daarna wordt je tegen mede-spelers geplaatst om te zien wie de beste is. Dit is echter niet “live”. Om lag(misbruik) te voorkomen, heeft de game het zo gedaan dat je tegen iemand zijn beste play speelt.

Zoals al eerder vermeld, onthoudt de game per nummer je beste play (high-score, full combo etc.). Mede Taiko spelers worden dus tegen jou personal best geplaats en jij van anderen. Je zou misschien kunnen denken dat de drang om op je beste te spelen minder is, omdat je niet “echt” tegen iemand speelt, maar niks is minder waar. Zodra de muziek begint en de 1e slag in beeld komt, ga je er ook volledig voor.

Een klein nadeel vind ik wel dat de game wel zegt dat je tegen iemand geplaatst wordt van ongeveer dezelfde rank als jij, maar ik heb het al wel eens meegemaakt dat iemand 30 levels hoger was dan ik. Dit kan er misschien aanliggen dat er nog niet zoveel Europese spelers zijn (het gaat wel per server), of misschien had ik gewoon een beetje pech. Naja, dan maar weer terug naar Taiko Mode om maar verder te oefenen.

Kortom: Donders veel plezier!

Ben je een diehard fan van de Taiko-serie, een ritme game fanaat of wil je een keer wat anders? Deze game is voor iedereen. Voor de Taiko veteraan is er genoeg uitdaging in de verschillende difficulties en de ranked modes. De ritme game fan even moeten wennen maar zal snel al aan zijn/haar trommel of controller gekleefd zitten en alle nummers af te trommelen. De gene die nog nieuw is in de ritme game wereld heeft genoeg opties om lekker rustig zijn slag te oefenen en langzamerhand beter te worden.

Er is een grote selectie in bekende en onbekende nummers van verschillende genres. Plus, er is ook al DLC die een hele boel nieuwe, leuke en uitdagende nummers toevoegt, dus aan muziek geen gebrek! Koop hier de game online via de PS Store met 50% korting op het moment (actie loopt tot 19-01-’19), of koop de game fysiek.

Spijtig genoeg lijkt deze voor de PS4 op de meeste plekken inmiddels uitverkocht maar voor de Switch is deze nog op meerdere plekken te krijgen, ook inclusief trommel,  bijvoorbeeld via Bol.com (krijgt in februari weer voorraad), Nedgame, of PlayAsia.

Game Review: Taiko no Tatsujin: Drum Session! (PS4)
8.3 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay9
Graphics8
Geluid9
Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie