Game Review: Tales of the Abyss 3DS

De ‘Tales of’ serie, die in Japan in dezelfde rij te noemen valt als Final Fantasy en Dragon Quest, is enorm populair! De ‘Tales of’ serie, die in 1995 is gestart door Yoshiharu Gotanda onder Namco Tales Studio (huidig Bandai Namco Studios), is er eentje die elke RPG liefhebber minstens één keer gespeeld zou moeten hebben. 

Er zijn genoeg platformen waar je ze terug op kan vinden zoals de Game Boy Advance, Playstation (2 , 3), Super Nintendo en natuurlijk de Gamecube, dus voor ieder is er wat wils! Los van games voor diverse platformen zijn er ook tal van manga, anime en films uit deze serie voortkomen. Dit keer houden we het echter bij ‘Tales of the Abyss’, een wat oudere game voor de 3DS, welke een PS2 Port game is. Dit betekent dat de game hetzelfde is al de playstation 2 versie, maar dan omgebouwd voor de Nintendo 3DS.

De Tales serie staat bekend om haar sterk verhaallijnen waarbij uiteindelijk een groep lotgenoten de wereld gaan redden. Bij Tales of the Abyss is dat niet veel anders en ondanks andere Tales series te hebben gespeeld bleef ook dit keer het verhaal fris en verrassend!

Je volgt Luke Fon Fabre, de 17 jarige zoon van Duke Fabre, in het koninkrijk van Kimlasca. Zeven jaar geleden is hij ontvoerd en is daarbij zijn geheugen over zijn kinderjaren kwijtgeraakt, hij heeft er dus geen idee meer van wat er toen allemaal gebeurd is.

Maar buiten dat, leeft hij verder een prima leventje. Totdat een jongedame met de naam Tear op komt dagen! Zij ontketent een reeks bizarre gebeurtenissen voor Luke, waardoor hij in aanraking komt met een gevaarlijke buitenwereld en in een ingewikkeld plot terecht komt! In één keer staat Luke centraal in een groot avontuur waarbij hij een oorlog tussen koninkrijken zal moeten gaan verhelpen!

Afbeelding via GameFaqs.

Afbeelding via GameFaqs.

Vanzelfsprekend, bij deze series, is het verhaal verder gevuld met emotionele drama, gevatte humor en een goede presentatie van alle personages en hun karater eigenschappen. Guys onlogische angst voor vrouwen, Tears geheime liefde voor alles er wat schattig uitziet, en de komische relatie tussen Luke en Mieu, een klein blauw beestje / Cheagle – elk personage zal je een kijk geven over hoe ze zijn op een komische dan wel op een emotionele manier die nooit verveeld.

Afbeelding via BandaiNamcoGames.

Afbeelding via BandaiNamcoGames.

Een verhaal is natuurlijk leuk, maar het is een RPG, dus er moet ook gevochten worden! Voorop gesteld, het is niet je typische turn-based type RPG. Bij random encounters zal je in een gevecht scherm komen waarbij je personage van links naar rechts kan rennen (waarbij je de linker trigger kan gebruiken om vrij te lopen voor een meer strategische positie).

Je gebruikt de button-smash A knop om aan te vallen, Y om te blokken en X om een menu te openen voor bijvoorbeeld het gebruik van items. Het is echter niet simpelweg de A knop slaan! De richting waarbij je je joystick gebruikt bepaald welke (speciale) aanval de personage gebruikt. Het is in het begin even wennen, maar al snel werkt het erg prettig en voelt het alsof je in een vrij gevecht bent waarin jij controle hebt over wat er gebeurd.

Je krijgt met elke gevecht uiteraard EXP en level je up om daarmee weer nieuwe, sterkere, aanvallen te leren. Hoe hoger je level is des te meer er mogelijk wordt met alle vormen en combinaties van aanvallen. Het is noodzaak om het vechtsysteem onder de knie te krijgen want je zult ontzettend veel gevechten aan moeten gaan.

Afbeelding via wikipedia

Afbeelding via wikipedia

Buiten de toffe gevechten en het spannende verhaal is er ook nog de prachtige omgeving. Overal waar je komt zie je een schitterend gevormde, en unieke achtergronden. Flinke tijd zal moeten zijn besteed om al de verschillende steden, plaatsen, en sceneries te maken!

Dit, in combinatie met de geweldige muziek op de achtergrond, maakt het elke keer een plezier om rond te lopen voor je main missie, of onderweg naar een stevige grind sessie. Ook maakt het de Boss battles des te meer intenser en zul je jezelf betrappen op wellicht wat versnelde hartkloppingen en kleine zweet druppeltjes op je voorhoofd.

Afbeelding via AnimeGr.

Afbeelding via AnimeGr.

Dan zijn er natuurlijk ook wel wat minpunten te noemen. Zoals ik al eerder heb genoemd, is deze game een PS2 port. Aan de ene kant is het wonderbaarlijk te noemen dat z’n enorme game van de PS2 naar de 3DS is gekomen, maar er wordt daarmee helaas niet optimaal gebruik gemaakt van de de capaciteiten van de 3DS.

De 3d renderingen (en dan heb ik het dus niet over het 3d bril effect) van de personages is soms angstvallig slecht, en “ouderwets” gebeurd. Hierdoor ziet de game er soms onnodig korrelig en blokkerig uit, wat ten koste gaat van de prachtige omgeving.

Afbeelding via Destructoid.

Afbeelding via Destructoid.

Dan is er nog het Saven. Je bent niet vrij om over al te Saven waar je maar wilt, er zijn zogenoemde Save Points. Hoewel er in de open wereld wel een mogelijkheid is om te Saven, is dit niet overal het geval. Dus mocht je in een moeilijke dungeon zitten en je moet weg, zul je dus je 3DS moeten dichtklappen en aan je lader leggen om op een later punt verder te gaan. Of, de dungeon afbreken en de volgende keer weer vanaf je laatste save point verder te gaan.

Tenslotte is er nog, naar mijn mening, het meest jammerlijke wat de game heeft gebracht; de “Skit”. Gedurende de game komt er regelmatig de optie links onder om op Start te drukken om een “Skit” te volgen. Dit is een gesprek tussen de personages onderling, die iets meer diepgang zouden moeten geven aan de personages, dan wel het verhaal.

Echter, je krijgt dit enkel in (langzaam) typende tekst te zien waarbij geen geluid is toegevoegd. In verhouding met de rest, is dit iets wat ik vrijwel altijd vermijd omdat het zo’n vertraging is in het spel, en de toevoeging tot de rest van het verhaal minimaal is.

Maar al met al mag gezegd worden dat de kritische punten onder doen aan alle pracht en praal van deze game. Tales of the Abyss biedt een geweldig verhaal, een verslavend gevecht systeem, en meeslepende muziek die je elke keer geboeid houden om door te blijven spelen. Een prachtig voorbeeld over hoe een typische JPRG kan, en moet zijn!

 

Game Review: Tales of the Abyss 3DS
7.5 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay7
Graphics7
Geluid8

 

[bol_product_links block_id=”bol_57764a56ca880_selected-products” products=”1004004011662115,1001004011578677,9200000047688670″ name=”talesofabyss” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X