Promo afbeelding voor Tokyo Mirage Sessions #FE Encore voor Nintendo Switch.

Game Review: Tokyo Mirage Sessions #FE Encore voor Nintendo Switch

In 2016 kwam Tokyo Mirage Session #FE voor het eerst uit op de Nintendo WiiU. Maar is nu ook verkrijgbaar als een geremasterde editie voor Nintendo Switch in de vorm van Tokyo Mirage Sessions #FE Encore! De WiiU versie hebben wij helemaal kapot gespeeld, maar is deze Nintendo Switch versie ook de moeite waard?

In Tokyo Mirage Sessions #FE Encore worden de toffe personages en character designs uit de Fire Emblem reeks perfect gecombineerd met de intrigerende werelden uit de Persona games. Hiermee weten ze een perfecte mix te maken van duistere krachten, een kleurrijke omgeving, spectaculaire gevechten, en een tof verhaal. Fire Emblem en de Persona franchises zijn twee van de meeste succesvolle Japanse game reeksen, met miljoenen fans over de hele wereld.

Idol helden

De doodgewone student Itsuko Aoi loopt in Tokio zijn jeugdvriend Tsubasa Oribe tegen het lijf. De ambitieuze Tsubasa is van plan mee te doen aan een talentenjacht voor popsterren. Maar wanneer de wedstrijd begint, wordt het podium bestormd door een zwerm onheilspellende figuren. Deze figuren ontvoeren Tsubasa en slepen haar een mysterieuze poort in. Itsuki gaat haar direct achterna en vindt hulp van enkele krachtige wezens aan de andere kant van de poort. Met hun hulp weten hij en Tsubasa de indringers af te weren. Het wordt duidelijk ze zich in de Idolasphere bevinden – een dimensie die de kloof tussen de twee werelden overbrugt.

In de Idolasphere nemen helden uit andere dimensies schimmige gestaltes aan, Mirages genoemd. Hoewel de meeste Mirages alles op alles zetten om onze wereld over te nemen zijn er ook een aantal die zich aan onze zijde scharen en hun krachten aan ons lenen, mits je bezit over een sterke Performa. Dit is een magische krachtbron die mensen bij zich dragen. Hoe sterker iemands gevoel voor creativiteit en zelfexpressie is, des te groter de kracht van hun performa. Niet iedereen heeft echter genoeg krachten om een band aan te gaan met mirages. Daarom is er slechts een geselecteerde groep performers die zichzelf Mirage Masters kunnen noemen.

Aan deze Mirage Masters de taak om de wereld te beschermen. Gelukkig hebben onze helden hiervoor de steun van het talentenbureau Fortuna Entertainment. Zij zijn in het geheim bezig geweest om te voorkomen dat Mirages onze wereld binnendringen. Als ze horen wat de jonge helden hebben meegemaakt in de Idolasphere, huurt het bureau hun talenten in. En zorgt er tegelijkertijd voor dat ze zichzelf kunnen ontpoppen tot ware idolen en Mirage Masters.


Persona elementen

Voor spelers die bekend zijn met de persona series zullen meteen elementen uit de dungeons van deze games herkennen. De monsters die tevoorschijn komen en het turn-based vechtsysteem in Tokyo Mirage Sessions #FE Encore zijn geheel gebaseerd op deze games. Elke keer wanneer je het gevecht aangaat met een Mirage verschijn je op een podium waar je, door middel van het kiezen van de juiste aanvallen, je tegenstanders moet verslaan.  Als je wint, verdien je ervaring en Performa en gaat je Stage Rank omhoog, waardoor je nieuwe vaardigheden kunt leren. Ook kun je nieuwe wapens smeden met Performa waarmee je sterkere vijanden kunt verslaan en nieuwe aanvallen kunt leren.

Je moet hiervoor ook goed op je wapens letten! Er zijn namelijk diverse wapens, elk met een eigen wapencategorie en element welke goed of slecht zijn tegen bepaalde monsters. Door de juiste aanval te kiezen kun je een “session” activeren. Daarbij zullen alle personages die matchen bij een “session” inspringen in het gevecht. Hiermee kun je extra schade kunnen berokkenen aan je vijanden! Ook kun je door bepaalde chapters en side-missies te voltooien extra aanvallen unlocken: zogenaamde Special Attacks en ook “ad-lib performances”. Deze worden op willekeurige momenten geactiveerd voor extra damage, gepaard met toffe visuele effecten.

Vind de optimale balans

De balans tussen je eigen level, krachten en mogelijkheden, en die met de vijanden is precies goed. Hierdoor kun je het maximale halen uit alle opties. En is er voor iedere speelstijl een goede manier van vechten te vinden. Ook doordat alle personages zo verschillende zijn is het echt fantastisch om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Zonder dat het vervelend of ingewikkeld wordt. Hierdoor blijf je met veel plezier de dungeons betreden en de gevechten aan gaan.

Joker uit Persona 5 in Tokyo Mirage Sessions #FE Encore.
Joker uit Persona 5 in Tokyo Mirage Sessions #FE Encore.
Sothis uit Fire Emblem Three Houses in Tokyo Mirage Sessions #FE Encore.
Sothis uit Fire Emblem Three Houses in Tokyo Mirage Sessions #FE Encore.

Fijn is ook dat je weer een moeilijkheidsgraad kunt instellen aan het begin van de game. En deze tussentijds kunt veranderen. Voor mensen die nog niet eerder een soort gelijke game hebben gespeeld zou ik alleen aanraden om ‘normaal’ te proberen. Deze is al moeilijk zat voor een eerste keer. Wil je alleen genieten van het verhaal? Zet hem dan op Easy, en je gaat als een trein door alle dungeons heen.

In Tokyo Mirage Sessions #FE Encore hebben de makers zichzelf dan ook echt overtroffen met het goed uitgedachte vechtsysteem. Mede door de diverse personages, de roep om strategisch denken, (die velen zullen herkennen uit de Fire Emblem series) en de spectaculaire effecten van de aanvallen, zit je dieper in de gevechten dan ooit te voren. En worden ze op geen enkel moment saai.

Ontdek het leven in Tokyo

Alsof de wereld redden nog niet genoeg is, hebben de helden ook nog te kampen met hun eigen dromen en drama’s. Tijdens de side-stories kun je ze helpen met het bereiken van hun ambities in de showbusiness. Zsta ze bij tijdens een live concert, help een handje tijdens een kookprogramma ,of geef een personage de kans om in een televisieprogramma te spelen! Telkens als je een hoofdstuk of side-story voltooit, verdien je extra vaardigheden die goed van pas zullen komen tijdens je avonturen in de andere dimensie. Ook wordt je zo nu en dan getrakteerd op toffe anime cut-scenes van optredens of andere gebeurtenissen.

Tijdens deze stukken leer je de andere personages beter kennen en zul je zien dat ze, ondanks hun begin als cliché anime personages, uitgroeien tot sympathieke characters. Het is vooral tijdens deze side-stories dat het idol-element wat meer belicht wordt. Natuurlijk heb je de elementen die je terug ziet tijdens de gevechten, maar als je daar een ander label op had geplakt was het ook goed geweest. In de extra verhaallijnen moet je écht aan de slag om beroemd te worden. Zo help je Touma met een aantal audities, en leer je Tsubasa (dankzij een zwerfkat) hoe ze verleidelijk kan kijken in haar commercial.

Screenshot uit Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
Screenshot uit Tokyo Mirage Sessions #FE Encore

Hierbij kun je ook de bekendste buurten van Tokyo verkennen zoals Shibuya en Harajuku. Jammer genoeg laat de game hier nog wel eens wat steken vallen. Want de omgevingen zijn niet zo interactief als je zou (verwachten?) hopen van een game zoals deze. Slechts enkele winkels en cafés kun je betreden. En ook het aantal interactieve NPC’s is teleurstellend. Degene die er zijn voegen meestal maar weinig toe.

Het echte spelen zit hem dan ook vooral in het unlocken van side-stories, en vechten in de dungeons. Het was leuk geweest als ze hier omheen toch nog wat meer persona-achtige elementen hadden toegevoegd. Waar je bijvoorbeeld nog vaardigheden kon trainen door huiswerk te maken en een bijbaantje kon nemen.

Fantastische RPG

Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat dit niets meer is dan een over-the-top schattige idol game, met *wat* elementen uit Fire Emblem en Persona. In tegenstelling zelfs! Het idol-element is zeker aanwezig maar op een fijne manier. Het is de basis voor de verhaallijn en we kunnen her en der genieten van een toffe performance (waarbij er echte liedjes worden gezonden) maar het overheerst niet.

Voor mensen die de game op de Wii U al hebben gespeeld is er echter maar weinig veranderd in Tokyo Mirage Sessions #FE Encore. Het ziet er mooier uit, loopt beter, er zijn wat quality of life verbeteringen doorgevoerd, en wat nieuwe personages toegevoegd. Maar de basis blijft gelijk. Dat gezegd hebbende heeft deze tweede playthrough me wederom meegenomen op een waanzinnig tof avontuur.

Het laat maar weer eens zien hoe zonde het is dat deze game tijdens het WiiU tijdperk over het hoofd is gezien door velen. Het is en blijft namelijk een fantastische game, die her en der nog altijd wel wat beter kan, maar over het algemeen voor uren speelplezier zal zorgen. Met name fans van de Persona franchise mogen Tokyo Mirage Sessions #FE Encore echt niet missen.

Wat we hier hebben is dan ook een zeer sterke JRPG met een goed verhaal, fantastisch battle-systeem, schitterende visuals en in z’n geheel genomen een waar genot is om te spelen. Dus heb je deze game nog niet in je collectie? Dan is dit hét moment.

Game Review: Tokyo Mirage Sessions #FE!
8.5 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay9
Graphics8
Geluid9
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie