Game Review: Toukiden Kiwami (Oni-gelooflijk leuk)!

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: mensen die bezwaar hebben tegen brute hack ‘n slash games kunnen deze post maar beter meteen overslaan. Toukiden: Kiwami is namelijk een grootschalig hack ‘n slash spel waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk monsters met de meest brute wapens te kapot te hakken en te verslaan.

Het genre heeft vaak zijn piek-momenten waarbij het ineens enorme populariteit geniet en daarna weer volledig inzakt. Wanneer je nooit bent meegesleurd in de hype kan het moeilijk zijn te begrijpen wat er nou zo bijzonder is aan al dit soort games. Begrijpelijk want wanneer je 2 minuten naar de intro filmpjes kijkt lijkt het alsof je alleen maar dezelfde moves gebruikt om steeds weer dezelfde soort vijanden te verslaan.

 

Dieper dan de buitenkant doet vermoeden

Maar zoals het gezegde luid, een boek moet je niet alleen beoordelen aan de hand van z’n kaft. De game geeft namelijk voldoende ruimte voor beginners en mensen die onbekend zijn met het genre om de smaak lekker te pakken te krijgen.

Door je goed op gang te helpen en je her en der de nodige tips te geven krijg je direct de kans om het verhaal te leren waarderen, van de personages te gaan houden, en erachter zult komen dat er behoorlijk wat strategie te pas komt aan het kapot maken van je vijanden.

Toukiden Kiwami is een game die van origine van de PS Vita komt. Weet je nog wel, die handheld van Sony? Ik geef je even 5 min. dan herinner je het vast nog wel 😉 De game (Toukiden: Age of Demons) die daarop te spelen was had volgens kenners een enorm potentieel om het goed te doen op een groter platform en zo gezegd zo gedaan.

 

Maximale uit de PS4

Wat Toukiden hier erg sterk heeft gedaan is een flink deel van de potentie van de PS4 gebruiken om de game er een heel stuk mooier eruit te laten zien, een grote hoeveelheid aan content erbij te voegen, en zijn ze uiteraard niet vergeten om de koppeling met je handheld te maken.

De visuele kracht van de PS4 zorgt hierbij voor een levensechte belevenis. Vooral de zeer gedetailleerde character designs voor zowel oni als mens komen ontzettend goed naar voren en slepen je hierdoor extra mee in hun verhaal.

 

Het blijft toch een port

Maar zeker niet alles is perfect! Het is immers een PS Vita port. De grond structuur lijkt soms op een PS2 versie, maar geloof me als ik zeg dat je niet zoveel naar de grond zal gaan kijken. De vijanden waar je tegen zult vechten zijn enorm en je zult al je aandacht dan ook bij hen moeten houden. De achtergrond ziet er daarentegen wel weer mooi uit.

Maar wat moet je nou eigenlijk allemaal gaan doen in deze game? Om niet al te veel te verklappen over het spel, zullen we het enigszins generiek houden. De wereld waarin je leeft is 8 jaar geleden plotseling overspoeld door levensgevaarlijke monsters, genaamd Oni. Deze monsters willen de wereld overnemen, maar jij gaat daar uiteraard een stokje voor steken!

Rustig op de bank hangen is immers nogal lastig als enorme monster je huis steeds slopen. Als nieuwste slayer neem jij dus de taak op je om de rest van de mensheid, samen met de andere slayers, te beschermen tegen deze gigantische monsters.

 

Meeslepend verhaal

De verhaallijn zal je meenemen in de persoonlijkheid van de personages, in de achtergrond van de Oni’s en waarom jij dit allemaal aan het doen bent. Hierbij moet wel gezegd worden dat de teksten af en toe behoorlijk lang van stof zijn en je er de nodige boeken mee zou kunnen vullen…

Gelukkig is er ook een speed-knop ingebouwd waardoor je makkelijker door de teksten heen komt als je even geen zin hebt om te lezen. Voor mij voegden de teksten maar weinig toe, het verhaal is ook zonder prima te snappen, maar voor echte fans en liefhebbers zullen de teksten een leuk extraatje zijn die je nog verder de wereld van de oni brengt.

Het bevechten van deze enorme monsters hoef je gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Ten eerste krijg je de keuze om met een enorm wapen deze monsters te bevechten. Daarnaast heb je ook andere personages die je bijstaan tijdens de gevechten. Je kan groepen maken van 2 tot 4 spelers waarbij je kunt kiezen uit game personages, of online met vrienden of onbekenden te spelen.

Afbeelding via HackInformer.

Afbeelding via HackInformer.

Dit online systeem is echt een blessing. Eenmaal ingelogd maak je een ruimte aan waar mensen je kunnen joinen, ook je vrienden kunnen hier “binnenlopen” door gebruik te maken van het zeer makkelijke zoek-systeem. Voor mensen die “bang” zijn om met vreemden te spelen, geen zorgen! De community is momenteel erg vriendelijk en behulpzaam, hoewel ze niet in grote getalen zijn.

 

Online en offline cross-over

Het grootste voordeel, of misschien juist nadeel, aan het online systeem is dat je je online ontwikkelingen meeneemt naar je offline game. Dus heb je net een te zwak wapen offline, dan kun je online gaan “trainen” om je wapen te versterken, zodat je weer verder offline kan. Daarin schuilt wel het gevaar dat je online zo over-leveled raakt dat er offline niet meer zoveel te behalen valt. Maar dat is een keuze om te maken.

Ik noemde hierboven al even specifiek het “trainen” van je wapen. Het enorme wapen dat je krijgt speelt een grote rol in de game en was voor mij één van de dingen waar ik het meeste plezier aan beleefde. Bij het maken van je charater in het begin van de game heb je tal van opties waarmee je je waperncarriere kan starten;

  • Sword
  • Knife
  • Spear
  • Gauntlets
  • Chain & Sickle
  • Bow
  • Club
  • Naginata
  • Rifle

De laatste 3 zijn een toevoeging op het origineel van de PS Vita versie. En een zeer welkome toeving mag ik zeggen. De Naginata is voor mij de favoriet, maar gedurende de game kan je met alle gemak van de wereld wisselen van wapens.

Deze wapens gebruik je uiteraard bij het verslaan van de Oni. Mep alleen niet in het wilde weg want het is belangrijk dat je bepaalde lichaamsdelen kapot maakt voordat je het monster uiteindelijk verslaat. Deze lichaamsdelen zullen je namelijk helpen in de vooruitgang van je wapen en daarmee feitelijk ook de verhaallijn.

Met een sterker wapen krijg ook meteen sterkere team aanvallen. Erg vermakelijk om te zien hoe je op een gegeven moment een monster met slechts één krachtige teamaanval kan verslaan, terwijl je vorige week nog hevig hebt staan zweten om zo’n zelfde monster met geluk te kunnen verslaan.

 

Personaliseer je game

Daarnaast zijn er nog tal van andere manieren die je helpen bij het upgraden en personaliseren van je wapen (zoals spirits). Afhanklijk van je speelstijl en persoonlijke keuzes kun je hier enorm veel kanten mee op. Hierin schuilt dan ook een groot stuk van het plezier en ontstaat de dwang om verder te spelen: je moet en zal de juiste combinaties vinden en het meest krachtige wapen ooit krijgen waardoor je in één klap dwars door alles heen mept en geen enkele oni meer schijn van kans maakt!

Vooral voor liefhebbers van het hack ‘n slash genre is dit een game die je zeer veel biedt: graphics, content, variatie, story. The total package!

Het moet je echter wel liggen. Als uit het verleden is gebleken dat je niks hebt met dit genre zul je ook aan Toukiden Kiwami niet veel plezier beleven. Maar mocht monstera kapot maken hetgeen zijn waar je hartje sneller van gaat kloppen, dan is deze game zeker aan te raden.

 

Game Review: Toukiden Kiwami
7.8 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay9
Graphics8
Geluid7
Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X