Game Review: Xenoblade Chronicles X

Toen Joyce mij vroeg mijn review over Xenoblade Chronicles X een beetje beknopt te houden, schoot maar één ding door me heen: ‘ONMOGELIJK’. Zo immens veel content kent dit spel. Dus alhoewel ik heel graag een review met diepte wil geven, zal ik om jullie een enorm lange lap tekst besparen maar in grote lijnen vertellen waarom je deze game absoluut niet mag missen! 😉

In het jaar 2054 komt de Aarde middenin een kruisvuur te liggen tijdens een gevecht tussen twee Alien-rassen. De twee rassen zijn op technisch gebied veel verder en sterker dan de techniek op Aarde, waardoor de mensheid niet veel anders kan dan de Aarde verlaten en het heelal in te vluchten.

Helaas worden veel vluchtschepen tijdens het lanceren vernietigd door de aliens, maar de White Whale weet te ontkomen. Het lot wil echter dat de aliens achter de White Whale aangaan en halen het ruimteschip alsnog neer, waardoor het uit elkaar breekt en neerstort op een planeet genaamd Mira. Elma, één van de hoofdpersonages, vindt jou en samen met haar en de andere leden van de organisatie B.L.A.D.E. is het de taak om Mira bewoonbaar te maken.

Je kan zelf je eigen hoofdpersonage maken. Klein, groot, man, vrouw, jong, oud, de combinaties zijn eindeloos!

Je kan zelf je eigen hoofdpersonage maken. Klein, groot, man, vrouw, jong, oud, de combinaties zijn eindeloos. Later in de game kan je je personage zelfs nog eens naar hartelust aanpassen!

Het verhaal is korter dan die van zijn voorganger, maar het is wel interessant. Daarnaast is de wereldopbouw van XCX uitstekend te noemen. Vooral door (vaak optionele) Affinity Missies uit te voeren krijg je mee wat de mensen zoal bezighoudt. Deze missies zijn anders dan normale missies omdat in deze ook veel cut-scenes zitten die het verhaal uitdiepen. Dat niet alleen, door sommige van deze missies uit te voeren ontmoet je weer nieuwe personages die je kan toevoegen aan je team. In totaal kan je met 19 personages aan de slag!

Naast de mensheid zijn er nog een aantal Alien-rassen in het spel die je vergezellen en helpen tijdens je reis door Mira, zoals o.a. de schattige Nopon en de hyperintelligente, door pizza geobsedeerde Ma-non. Ik ging helemaal op in deze wereld! Het is zo gaaf om te zien hoe al deze rassen in vrede samen leven. Al met al voelt het als een echte wereld, veel meer juist dan dat van zijn voorganger.

Daarbij is ook de muziek in het spel is fantastisch. Wat ook niet verbazend is, aangezien het componeerd is door Hiroyuki Sawano, onder andere bekend van de muziek uit de anime Attack on Titan en Kill la Kill. Het past heel goed bij de sfeer van het spel en zelfs na uren in hetzelfde gebied te hebben rondgedoold ben ik de deuntjes nog niet zat.

Je kan letterlijk overal naartoe in dit spel. Als je het kan zien, dan houdt niets je tegen er naartoe te gaan!

Je kan letterlijk overal naartoe in dit spel. Als je het kan zien, dan houdt niets je tegen er naartoe te gaan!

Mira kent 5 gebieden die je naar hartenlust kan verkennen: Primordia, Noctilum, Oblivia, Sylvalum en Cauldros. Je kan gelijk naar elk gebied afreizen als je dat wil. Dit zegt ook gelijk wat over hoe het verhaal in de game is opgezet. Je reist niet van gebied naar gebied om een cut-scene te zien, een eindbaas te verslaan en vervolgens door te reizen naar het volgende gebied zoals in de meeste JRPGs. Je zal steeds dezelfde gebieden trotseren om je missies (er zijn er honderden) uit te voeren.

Als er wat gezegd moet worden over deze gebieden: ze zijn enorm groot, ontzettend mooi en divers. Zo groot dat elke uithoek van een gebied weer anders is qua lokale flora, fauna en landformaties. Gelukkig raak je zelden verdwaald: de gamepad voorziet je altijd van een landkaart en je kan altijd fast-travel gebruiken om naar een eerder gevonden landmark of eerder geplaatste data-probe terug te keren.

Naast hun eigen flora en fauna heeft elk gebied ook zijn eigen weertypes, die variëren van regen en onweer tot elektromagnetische stormen en zoveel pollen dat je bijna niets meer ziet. Elk type weer heeft een effect op je gevechten en de manier waarop je je begeeft door deze enorme gebieden, dus het is altijd opletten geblazen!

In Sylvalum krijg je soms te maken met het mooie Crimson Aurora weer-effect.

In Sylvalum krijg je soms te maken met het mooie Crimson Aurora weer-effect.

Over gevechten gesproken, natuurlijk is een JRPG pas een JRPG als je ook met monsters en ander gespuis op de vuist gaat. Het vechtsysteem bouwt voort op die van Xenoblade Chronicles. Je voert van tijd tot tijd automatisch een aanval uit en je kan speciale technieken genaamd Arts gebruiken om extra schade toe te richten of jezelf tijdelijk sterker te maken. Na het gebruik heeft een art een ‘cooldown periode’ waarbij je deze tijdelijk niet kan gebruiken totdat deze weer is opgeladen.

Daarbij kan ieder personage naast zijn of haar arts twee wapens gebruiken: eentje voor melee en eentje voor ranged. Je kan op elk moment tussen melee en ranged wapen wisselen, ook tijdens een gevecht. Er is een breed scala aan wapens dat je kan gebruiken, maar welke precies hangt af van welke klasse je kiest om te spelen. Wel kan je altijd van klasse veranderen, dus experimenteer gerust met je speelstijl!

Alle arts hebben een verschillende kleur, met een verschillend effect. Groen is bijvoorbeeld voor buffs, en geel voor een aanval op afstand.

Alle arts hebben een verschillende kleur, met een verschillend effect. Groen is bijvoorbeeld voor buffs, en geel voor een aanval op afstand.

Soms kom je monsters op Mira tegen die megagroot zijn. Deze vijanden zijn niet bedoeld om te tackelen met je kleine zwaardje maar met het grote geschut: Skells. Skells zijn grote mechas ala Gundam die je kan gebruiken om het verkennen en vechten een stukje aangenamer te maken.

Ik zeg stukje, want het is niet zo dat je gelijk alles neermaait wat op je pad komt in zo’n Skell. Ook zit je niet vast aan je Skell, er zijn genoeg missies waar je op plekken moet zijn waar je je Skell even moet parkeren en te voet verder moet gaan.

Skells maken het vechten natuurlijk ook wat makkelijker. Vijanden doen minder schade en je aanvallen zijn sterker. Maar zelfs middenin een gevecht kan je je Skell aan de kant zetten! Maak je trouwens geen zorgen als zo’n gevaarte een keer kapot gaat, ze zijn automatisch verzekerd en je kan altijd een nieuwe kopen! Maar juist daardoor voelt een Skell als meer dan een wapen, je wil er gewoon zuinig op zijn.

Deze grote Sylooths moet je gewoon te lijf gaan met een Skell.

Deze grote Sylooth moet je gewoon te lijf gaan met een Skell.

Vliegen en vechten in je skell kost wel brandstof! Gelukkig kan je brandstof makkelijk aanvullen door je skell te parkeren of door Miranium, een materiaal dat je automatisch uit mining-probes haalt om te zetten in Skell brandstof.

Vliegen en vechten in je skell kost wel brandstof! Gelukkig kan je brandstof makkelijk aanvullen door je skell te parkeren of door Miranium, een materiaal dat je automatisch uit mining-probes haalt, om te zetten in brandstof.

Zijn er nog mindere puntjes aan deze game? Jawel. Het spel zet soms vijanden die je moet uitschakelen om een missie te voltooien neer op plekken die krioelen van monsters die veel sterker zijn dan jij. Doordat de AI soms vrolijk een art gebruikt die vijanden aantrekt krijg je soms dat deze monsters zich gaan mengen in het gevecht.

Ook het verzamelen van bepaalde materialen een rotklus. Bepaalde materialen vind je namelijk alleen maar in bepaalde gedeelten van een gebied, terwijl het spel zelf maar mondjesmaat een indicatie geeft waar je die materialen precies kan vinden. Vaak moet je dus mazzel hebben dat je zo’n materiaal al tijdens een eerdere missie hebt opgepikt of ben je genoodzaakt er een guide bij te halen om te zien waar je alles precies kan vinden. Het is jammer dat dit hekelpuntje, dat ook aanwezig was in zijn voorganger, niet is aangepakt in XCX.

Toch zijn het maar kleine smetjes op een hele toffe, goede en enorm grote game. Geloof me als ik zeg als alles besproken in deze review nog maar het topje van de ijsberg is van wat dit spel je te bieden heeft. Er is zoveel te zien en zoveel te doen. Ik zat oprecht op bepaalde punten met open mond te spelen omdat het spel zo fantastisch mooi is. Overigens is het lezen van de online handleiding is ook ten zeerste aan te raden.

Als je al fan was van Xenoblade Chronicles dan ga je deze game ook zeker tof vinden. Ben je geen fan maar wil je wel een game waarin je totaal in kan opgaan en honderden uren zoet mee kan zijn kijk dan niet verder! Dit is een game die je als WiiU bezitter echt niet mag missen!

 

Xenoblade Chronicles X review
9 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay9
Graphics9
Geluid10

 

[bol_product_links block_id=”bol_5671c630c4c9a_selected-products” products=”9200000049658100,9200000048981965,9200000049658108,9200000040213061,1004004011558658,1004004011558659″ name=”xenobladereview” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X