Een boottocht door de Geibikei Gorge

De Geibikei Gorge is een natuurgebied dat op ongeveer twee uur reizen van Tokyo ligt, en een klein uurtje van Sendai. Het is één van Japan’s “Three Great Gorges” en biedt al sinds 1923 unieke boottochten aan. Best bijzonder want tot kort daarvoor wisten zelfs de mensen in de omgeving nauwelijks dat deze plek überhaupt bestond!

Epische rotsformaties, helder water, en de kleurrijke natuur zorgen te samen voor een indrukwekkende tocht. Ongeacht in welk seizoen je er bent. Want elke periode biedt unieke gezichten over de bijzondere rotsformaties en de nabijgelegen natuur. Dat gezegd hebbende is de herfst wel wat populairder vanwege de prachtige herfstkleuren.

De tocht

Voor nog geen twee tientjes kun je anderhalf uur lang een ontspannen boottocht maken door de gehele Gorge. Eventueel met een diner aan boord (dit kost dan wel extra). Tijdens deze boottocht word je langzaam tussen de twee grote kliffen door gevaren en kun je genieten van de rust en mooie uitzichten.

Onderweg kom je tal van kleine verrassingen tegen. Van kleine schrijnen, verborgen diep in de rotswanden tot unieke rotsformaties en meer. Let ook goed op de randen van de klif, want soms zie je daar nog avontuurlijke wandelaars bovenop lopen!

Stenen gooien

Na ongeveer een half uur varen is het tijd voor een korte pauze. Hier wordt er aangelegd op een klein stukje grond en kun je vanaf daar dieper tussen de rotsen lopen. Op en gegeven moment kom je aan bij een klein meer direct, naast een grote klif. Deze heet “Daigebi-gan” en dient een speciale functie! Er zit namelijk een gat in waar je wensstenen in kunt proberen te gooien.

Deze stenen – ofwel undama – zijn er in tien soorten met elk een eigen wens. Bijvoorbeeld voor geluk, liefde, gezondheid of geld. Als het je lukt om raak te gooien zou je wens uit moeten komen.

Voor 100 yen mag je vijf verschillende wensen uitzoeken om in het gat te gooien. Maar dat valt niet mee! Slechts één op de tien mensen weet ook daadwerkelijk raak te gooien met een steen. Mij is het niet gelukt maar mijn partner wel! Alleen heeft hij niet opgelet welke wens er in het gat is verdwenen…

Liederen

Al vrij vlot moet je weer terug naar de boot en begint de terugweg langs dezelfde route. Dat klinkt wellicht saai maar het is erg prettig om nog een keer de kans te krijgen alles te bewonderen. Je kunt immers vaak maar één kant tegelijkertijd op kijken.

Op de terugweg wacht er ook nog een andere verrassing. Want de bootmannen zijn er niet alleen om de boot te besturen en voort te duwen. Een uniek aspect aan deze tocht is het zingen van enkele Japanse liederen. En dit gebeurd alleen op de terugweg.

Op het moment dat de zang werd ingezet trok er ook een sterke bries over het water. Deze trok tal van gele bladeren van de bomen die om ons heen dwarrelden en voor een magisch moment zorgden. Het klinkt heel cliché of corny, maar de combinatie van de liederen en het natuurschoon gaf ons kippenvel, zo mooi was het.

Souvenir

Eenmaal weer aangemeerd word je (uiteraard) nog even door de souvenir winkel geleid. Neem vooral een kijkje want je vind enkele hele bijzondere voorwerpen. Zo kun je een CD kopen met liederen die de bootmannen zingen, maar ook handgemaakte items door de families van de bootmannen. Een gebruik dat in al in 1925 begonnen is.

Hiermee heb je niet alleen een mooi aandenken maar steun je ook daadwerkelijk (rechtstreeks) deze gezinnen en het instant houden van de tradities van de Geibikei Gorge. Reden genoeg om wat leuks aan te schaffen dus!

Oden

En voor degene die trek hebben gekregen van deze mooie tocht is er makkelijk wat lekkers in de buurt te vinden. Direct naast de ingang bevindt zich een lokaal restaurant met tal van smakelijk specialiteiten.

We kunnen je van harte de oden aanbevelen. Hierbij worden diverse ingrediënten urenlang langzaam gegaard in een heerlijk bouillon. Elke kom bevat een mix van lekkers en verwarmen je van binnenuit.

Het is al helemaal genieten met een klein beetje karashi (Japanse mosterd) erbij waar je al het lekkers in kunt dippen. Populaire ingrediënten in deze oden zijn o.a. een gekookt ei, daikon, bamboescheuten, fishcakes, en een stukje kombu.

En verder?

Verder is er jammer genoeg weinig te beleven in de directe omgeving van de Geibikei Gorge. Het gros van de mensen gaat er echt specifiek heen voor de boottocht. Ze nuttigen mogelijk nog ergens een maaltijd en vertrekken dan weer. Je kunt dan ook het beste je bezoek (vroeg) in de ochtend plannen zodat je de rest van de dag nog ergens anders heen kunt gaan.

Op de website van Geibikei Gorge worden enkele leuke tips gegeven over gebieden die je nog in de buurt kunt bezoeken. Meer weten over interessante bestemmingen in Japan? Of hoe je een reis kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie