Japanse Yen biljetten. Foto via Pixabay.

Geld in Japan: Alles over de Yen en betalen in Japan

In Japan gebruiken ze geen euro, maar een valuta die Yen (¥) heet. Deze valuta ziet er behoorlijk anders uit en rekent ook wat anders, maar is gelukkig snel genoeg aan te wennen. En dat is maar goed ook want je pinpas en creditcard zal je bijna nergens kunnen gebruiken.

Hoewel je hier waarschijnlijk nog zelden contant geld op zak hebt, maar vooral met je pinpas of telefoon betaalt is dat in Japan nog niet zo gebruikelijk. Sterker nog, op veel plekken zal je niet kunnen betalen met je pinpas of creditcard. Betalen met je telefoon is al helemaal uitzonderlijk.

Cash betalen in Japan

Japan is over het algemeen echt een cash land. Vrijwel overal wordt er vanuit gegaan dat je contant (en bij voorkeur gepast) zult betalen. Ongeacht je bankpas zal je in heel weinig winkels, restaurants, of cafés, kunnen pinnen. Zelfs bij pinautomaten heb je geen garantie dat je geld uit de muur kunt trekken. En dat betekent dat je even goed moet nadenken over je geld!

Zorg er dan ook voor je altijd meer dan voldoende contant geld bij je hebt. Plekken om te pinnen zijn er gelukkig wel voldoende. Waar je altijd terecht kunt zijn de postkantoren (alleen open tijdens kantooruren), pinautomaten in konbini (kleine buurtsupermarkten) zoals 7/11, en de Citibank. Deze laatste is tijdens kantooruren open maar de pinautomaten zitten vaak in een apart hokje ernaast en die zijn wél 24/7 geopend. Je zult dan bij de ingang een soort grijze paaltje zien waar je je bankpas in kunt stoppen, hiermee kun je de deur openen.

Belangrijke tip: zorg ook dat je vóór vertrek via je bank wereldbetalingen inschakelt. Een hoop banken hebben tegenwoordig een bescherming tegen gebruik buiten Europa. Deze moet je van te voren activeren via het online bankieren.

Betalen met de Suica Card

Sinds de corona-tijd is betalen in Japan wel wat veranderd. Zo kun je tegenwoordig al wel op iets meer plekken terecht met je creditcard en in sommige steden al met je telefoon. Toch blijft dit uitzondering op de regel. Wat wel veel gedaan wordt is betalen met de zogenaamde Suica card. De Suica card is eigenlijk een soort OV-pas. Je kunt hem opladen en gebruiken om je metrokaartjes mee te kopen. Maar je kunt inmiddels veel meer met de Suica-card.

Je kunt ermee betalen bij vending machines of je boodschappen afrekenen bij de konbini. Maar je kunt er ook mee terecht bij je taxi, diverse restaurants, Starbucks en bij steeds meer winkels. Vooral bij winkels in grote winkelcentra zoals Sunshine City of Diver City in Tokyo kun je terecht met je Suica-card.

Toch blijft het in de meeste gevallen noodzakelijk om in elk geval wat contant geld op zak te houden voor het geval dat. Al helemaal als je buiten de grote steden reist.

Veilig met contant geld over straat

Hier zijn we het niet zo gewend om met contant geld over straat te gaan, en zeker niet met honderden euro’s. Vaak zijn we hier uit veiligheidsoverwegingen wat huiverig voor. Gelukkig is Japan over het algemeen een zeer veilig land en gaat het alleen in uitzonderlijke gevallen mis. Wees dan ook niet al te bang om met contant geld over straat te gaan. Zo lang je gewoon je gezond verstand gebruikt is het erg veilig.

Leer het geld kennen

Met al dit contante geld op zak is het ook wel handig om te weten wat wat is. Het briefgeld is niet zo moeilijk te herkennen, naast het feit dat het bedrag er uiteraard groot opstaat zijn ze ook verschillend van grote. Het kleingeld kan echter wel even wat tijd kosten om te wennen maar ook dat zul je snel genoeg onder de knie krijgen.

Afbeelding via JapanDeluxe.
Afbeelding via JapanDeluxe.

Briefgeld spreekt over het algemeen aardig voor zich maar de muntjes hebben ook nog enkele andere betekenissen of een bepaald nut binnen Japan:

 • De 5 yen muntjes zijn de standaard muntjes wanneer je een offer brengt in een shinto schrijn, handig om ze op apart te houden.
 • De 1 yen muntjes vervuilen al snel je portemonnee, probeer er zoveel mogelijk mee te betalen, of doneer ze aan het einde van je reis aan een goed doel.
 • De 100 yen muntjes worden vooral gebruikt bij vending machines en gachapon automaten, spaar ze op wanneer je kunt.

Andere waardes

Zoals je al op het briefgeld ziet staan zijn het behoorlijke andere bedragen waarmee je betaald! Ook de prijzen op artikelen kunnen je misschien afschrikken: van flesjes water voor ¥100 of een volledige maaltijd van ¥2000. Natuurlijk betekent dit niet dat je honderd euro voor een flesje water moet betalen. Bedragen worden simpelweg anders weergeven. Een beetje vergelijkbaar als we alles in centen zouden neerzetten (100 euro cent is immers €1,-). Daarbij moet er ook rekening gehouden worden met de wisselkoers.

Vind je het moeilijk om om te rekenen of te denken aan de wisselkoers? Dan zijn er een paar handige trucjes om toch een idee te krijgen hoe duur iets is.

Schuif bijvoorbeeld een denkbeeldige komma twee plekken naar links bij Japanse bedragen. Zie je bijvoorbeeld ¥3000 staan maak er dan €30,00 van en je hebt ongeveer het euro bedrag. Daar gaat dan nog de koers vanaf (of bij), wat meestal een derde of een kwart van de prijs is. Dus ergens tussen de €20,- en €25,- kom je dan uit. Ook dit went al vrij snel als je er bent.

Betaal op de juiste manier

Ten slotte is het handig om te weten dat het betalen zelf ook met wat meer “ceremonie” gaat. Zo is het gebruikelijk dat men bij het betalen het geld in het bakje legt dat bij de kassa staat. De kassière pakt het hieruit en legt hier ook je wisselgeld weer in terug. Je geeft het dus niet rechtstreeks aan de kassière.

Probeer ook zoveel mogelijk dingen met twee handen aan te geven en voorkom dat briefjes gekreukeld raken. Prop ze dus niet in je broekzak of klein muntenportemonneetje maar gewoon een fatsoenlijke portemonnee. Wanneer je gekreukeld geld geeft laat je zien dat je geen waarde hecht aan hetgeen dat je koopt én de persoon die het aan je verkoopt.

En al bellend afrekenen? Dat is al helemaal onbeschoft. Hier is dat eigenlijk al niet gepast maar wordt het vaak nog enigszins getolereerd. In Japan is het echt een enorme no-go!

Nog vragen?

Nu heb je de belangrijkste informatie over betalen in Japan, maar heb je toch nog een vraag die hier niet beantwoord is? Laat dan gerust een comment achter of stuur een berichtje!

Dit artikel – Geld in Japan: Alles over de Yen en betalen in Japan – verscheen voor het eerst op 8 april 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 2 december 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

5 Reactie's
 • Jan de cock
  Geplaatst op 15:48h, 02 mei Beantwoorden

  Hoi, leuk artikel, wel jammer dat je niet in Japan kunt gaan lenen als buitenlander om vastgoed aan te kopen, met die lage rente zou dit wel leuk zijn 😉 Groetjes

 • Siu Fong
  Geplaatst op 23:38h, 20 mei Beantwoorden

  Hallo Joyce,

  Weet jij toevallig of ik in Tokio met mijn pinpas van ING V-pay pinpas geld kan opnemen? Of alleen met Maestro pinpas?

  Groetjes Siu

  • Joyce
   Geplaatst op 11:43h, 22 mei Beantwoorden

   Hi Siu, Op internet vind je daar wisselende verhalen over maar ik heb afgelopen reis gewoon geld kunnen opnemen met de ING V-pay pinpas 🙂 Let wel dat je een internationale atm moet hebben, zoals bijvoorbeeld een 7/11. Maar bij twijfel kun je het altijd even navragen bij de ING.

 • Esther
  Geplaatst op 22:07h, 07 juni Beantwoorden

  Hi Joyce ik kom er maar niet achter wat gunstiger is: contact geld in yen meenemen uit Nederland of pinnen ter plekke. Weet jij daar meer over? Dank je! Gr Esther

  • Joyce
   Geplaatst op 08:49h, 08 juni Beantwoorden

   Hi Esther,
   Ik heb meestal een klein bedrag aan yen (iets van €50 of €100) in contanten mee voor ik naar Japan ga. Maar dat is meer “voor het geval dat”. In principe kun je in Japan op het vliegveld al meteen pinnen. Dit kost je €2/€3 euro per keer maar dan hoef je tenminste niet met grote bedragen cash over straat 🙂

Geef een reactie