Japanse Yen biljetten. Foto via Pixabay.

Geld in Japan: Alles over de Yen en betalen in Japan

“Kan ik pinnen in Japan?” is een vraag die we nog regelmatig krijgen. Niet zo vreemd want we zijn inmiddels zo gewend aan de euro en het gemak waarmee we in vrijwel alle landen in de omgeving ermee kunnen betalen dat het makkelijk is om te vergeten dat er nog vele andere landen zijn waar dit niet zo makkelijk gaat!

Zo gebruiken ze in Japan niet de euro maar een valuta die Yen (¥) heet. Deze valuta ziet er behoorlijk anders uit en rekent ook wat anders, maar is gelukkig snel genoeg aan te wennen. En dat is maar goed ook want je pinpas en creditcard zul je bijna nergens kunnen gebruiken.

Alles gaat cash

Japan is echt een cash land en vrijwel overal wordt er vanuit gegaan dat je contant (en bij voorkeur gepast) zult betalen. Met een kaart betalen is vrijwel nergens mogelijk, behalve hotels en soortgelijke locaties. Dat lees je goed. Ongeacht je bankpas zul je letterlijk in vrijwel geen enkele winkel, restaurant, of café, kunnen pinnen. En ook je creditcard heb je maar weinig aan. Zelfs bij pinautomaten heb je geen garantie dat je geld uit de muur kunt trekken. En dat betekent dat je even goed moet nadenken over je geld!

Zorg er dan ook voor je altijd meer dan voldoende contant geld bij je hebt. Plekken om te pinnen zijn er gelukkig wel voldoende want waar je altijd terecht kunt zijn de postkantoren (alleen open tijdens kantooruren), pinautomaten in konbini (kleine buurtsupermarkten) zoals 7/11, en de Citibank. Deze laatste is tijdens kantooruren open maar de pinautomaten zitten vaak in een apart hokje ernaast en die zijn wél 24/7 geopend. Je zult dan bij de ingang een soort grijze paaltje zien waar je je bankpas in kunt stoppen, hiermee kun je de deur openen.

In steden zoals Tokyo zul je vaak zat pingelegenheden tegenkomen maar zeker in kleinere dorpen kan dit soms wat moeilijker zijn. Dit betekent wel dat je er dus voor moet zorgen dat je in de gaten houdt hoeveel contant geld je bij je hebt en dat je op tijd pint!

Belangrijke tip: zorg ook dat je vóór vertrek via je bank wereldbetalingen inschakelt. Een hoop banken hebben tegenwoordig een bescherming tegen gebruik buiten Europa. Deze moet je van te voren activeren via het online bankieren.

Veilig met contant geld over straat

Hier zijn we het niet zo gewend om met contant geld over straat te gaan, en zeker niet met honderden euro’s. Vaak zijn we hier uit veiligheidsoverwegingen wat huiverig voor. Gelukkig is Japan over het algemeen een zeer veilig land en gaat het alleen in uitzonderlijke gevallen mis. Wees dan ook niet al te bang om met veel geld over straat te gaan. Zo lang je gewoon je gezond verstand gebruikt is het erg veilig.

Leer het geld kennen

Met al dit contante geld op zak is het ook wel handig om te weten wat wat is. Het briefgeld is niet zo moeilijk te herkennen, naast het feit dat het bedrag er uiteraard groot opstaat zijn ze ook verschillend van grote. Het kleingeld kan echter wel even wat tijd kosten om te wennen maar ook dat zul je snel genoeg onder de knie krijgen.

Afbeelding via JapanDeluxe.
Afbeelding via JapanDeluxe.

Briefgeld spreekt over het algemeen aardig voor zich maar de muntjes hebben ook nog enkele andere betekenissen of een bepaald nut binnen Japan:

  • De 5 yen muntjes zijn de standaard muntjes wanneer je een offer brengt in een shinto schrijn, handig om ze op apart te houden.
  • De 1 yen muntjes vervuilen al snel je portemonnee, probeer er zoveel mogelijk mee te betalen, of doneer ze aan het einde van je reis aan een goed doel.
  • De 100 yen muntjes worden vooral gebruikt bij vending machines en gachapon automaten, spaar ze op wanneer je kunt.

Andere waardes

Zoals je al op het briefgeld ziet staan zijn het behoorlijke andere bedragen waarmee je betaald! Ook de prijzen op artikelen kunnen je misschien afschrikken: van flesjes water voor ¥100 of een volledige maaltijd van ¥2000. Natuurlijk betekent dit niet dat je honderd euro voor een flesje water moet betalen. Bedragen worden simpelweg anders weergeven. Een beetje vergelijkbaar als we alles in centen zouden neerzetten (100 euro cent is immers €1,-). Daarbij moet er ook nog rekening gehouden worden met de wisselkoers.

Vind je het moeilijk om om te rekenen of te denken aan de wisselkoers? Dan zijn er een paar handige trucjes om toch een idee te krijgen hoe duur iets is.

Schuif bijvoorbeeld een denkbeeldige komma twee plekken naar links bij Japanse bedragen. Zie je bijvoorbeeld ¥3000 staan maak er dan €30,00 van en je hebt ongeveer het euro bedrag. Daar gaat dan nog de koers vanaf, wat meestal een derde of een kwart van de prijs is. Dus ergens tussen de €20,- en €25,- kom je dan uit.

Betaal op de juiste manier

Ten slotte is het handig om te weten dat het betalen zelf ook met wat meer ceremonie gaat. Zo is het gebruikelijk dat men bij het betalen het geld in het bakje legt dat bij de kassa staat. De caissière pakt het hieruit en legt hier ook je wisselgeld weer in terug.

Probeer ook zoveel mogelijk dingen met twee handen aan te geven, en voorkom dat briefjes gekreukeld raken. Prop ze dus niet in je broekzak of klein muntenportemonneetje maar gewoon een fatsoenlijke portemonnee. Wanneer je gekreukeld geld geeft laat je zien dat je geen waarde hecht aan hetgeen dat je koopt, én de persoon die het aan je verkoopt.

En al bellend afrekenen? Dat is al helemaal onbeschoft. Hier is dat eigenlijk al niet gepast maar wordt het vaak nog enigszins getolereerd. In Japan is het echter een enorme no-go.

Nog vragen?

Nu heb je de belangrijkste informatie over betalen in Japan, maar heb je toch nog een vraag die hier niet beantwoord is? Laat dan gerust een comment achter of stuur een berichtje!

Dit artikel – Geld in Japan: Alles over de Yen en betalen in Japan – verscheen voor het eerst op 8 april 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 8 april 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie