Ghibli Park: Pret(tig) of niet?

Als fan van Japanse anime komt het (bijna) niet meer voor dat je nog nooit van de animatiestudio Ghibli of van één van haar producties hebt gehoord. Namen als “My Neighbor Totoro”, “Princess Mononoke” of “Spirited Away” doen bij menigeen wel een belletje rinkelen. Voor hen en vele andere kwam er een aantal dagen geleden geweldig nieuws: Er is officieel bekend gemaakt dat er een Ghibli Park zal gaan komen!

Aan het begin van 2020 zou het nieuwe park klaar moeten zijn, wat perfect samenvalt met de Olympische Spelen die dat jaar in Japan plaatsvinden, én met de naar Studio Ghibli terugkerende legende Hayao Miyazaki met zijn nieuwe filmproductie “Goro the Catterpillar”.

Ghibli Park

Het Ghibli Park zal worden gebouwd in de EXPO 2005 Aichi Commemorative Park, of in het kort Moricoro Park, wat ten oosten van Nagoya ligt. In het park zelf zijn in het verleden al meerdere Ghibli- gerelateerde evenementen gehouden. Zo werd er in 2008 een grote Ghibli expositie gehouden, en werd in 2005 een replica gebouwd van het huis uit de film “My Neighbor Totoro”, waar Satsuki en Mei samen met haar vader naartoe verhuizen en in deze omgeving hun avonturen met Totoro beleven.

Veel fans zijn laaiend enthousiast over het Ghibli Park plan, omdat velen al jaren pleiten voor iets interactievers en vermakelijkers dan alleen het Ghibli museum zelf. Persoonlijk heb ik meer dan genoeg plezier van het museum zelf. Maar omdat veel activiteiten toch meer of zelfs alleen beschikbaar zijn voor kleine kinderen, kan ik mij voorstellen dat andere doelgroepen ook wat meer zouden willen ervaren. Echter kwam het voor sommige misschien teleurstellend over toen het kort hierna bekend werd dat het werkelijk om een PARK zal gaan, en niet een THEMA PARK.

Had je meer zoiets in je hoofd? Dan zal het daar toch nog langer moeten blijven. Image via takumitoxin (Twitter)
Had je meer zoiets in je hoofd? Dan zal het daar toch nog langer moeten blijven. Image via takumitoxin (Twitter)

Dat betekent dus geen wilde achtbanen of lange rijen voor het spookhuis maar rustige wandelingen door het park en vooral op afstand genieten van nagebouwde decor items en gebouwen zonder dat er échte interactie in plaats vindt.

Hoewel er bij de opening van het EXPO park een aantal attracties waren geplaatst, zijn de meeste door de jaren heen bijna allemaal verdwenen. Een aantal dingen die wel de tijd hebben doorstaan, zijn bijvoorbeeld het overdekte zwembad, de schaatsbaan en het reuzenrad. Daarnaast is er plaatst voor heel veel groen, heel veel!

Expo, Park en Museum

Het beboste gebied wat in 2005 voor de expo werd gebruikt, werd met de grootste zorg behandeld en men gebruikte op grote schaal alleen gerecyclede producten voor menselijke faciliteiten. Het thema voor de expositie was immers “De Wijzheid van de Natuur”.

Image via spoon-tamago
Image via spoon-tamago

Ghibli is met de aankondiging van het Ghibli Park dan ook niet van plan om daar vanaf te wijken. Ze willen er zoveel mogelijk aan doen om al het wilde- en aangelegde groen te laten waar het is. Indien er onverhoopt dan toch iets geplaatst moet worden, dan zal het aanwezige groen worden hergebruikt op een andere plek in het park. Hoeveel van de faciliteiten in het park zullen worden hergebruikt, is nog niet bekend.

Veel groen

Veel Ghibli- fans zijn enigszins teleurgesteld dat er dus nog steeds geen Laputa; Castle in de Sky- achtbaan van gaat komen en hopen dat hier nog een mouw aan valt te passen voor de plannen helemaal worden vastgelegd. Toch vraag ik mij af of deze groep mensen het park zelf dan wel eens hebben bezocht. Ja, ik ben een groot Ghibli-fan en ja, ik hou van pretparken. Maar ik ben in 2015 zelf in Moricoro park geweest en ik moet eerlijk bekennen dat ik het verschrikkelijk zonde zou vinden als dat mooie groen zou moeten wijken voor de moderne attracties.

Alle bloemen-en grasperken, de bomen, alles wordt daar met veel liefde verzorgd en onderhouden door oudere- vrijwilligers en de medewerkers van het park. Je zag gewoon aan hen hoeveel liefde ze hadden voor alles wat er groeit en bloeit. Er werd mij daar dan ook (zelfs in het Engels) met veel plezier verteld wat voor soort planten ze in daar, in dat specifieke stukje van het park hadden staan, of welke bijzondere insecten er in die bomen aan de overkant van het water leefde. Ik wordt er helemaal weer ontroerd van als ik er aan moet denken!

Gelukkig is Ghibli het hier mee eens. De natuur is voor de studio namelijk een grote inspiratiebron maar ze veel ideeën voor hun films uit halen. De studio melde dus dat het Ghibli Park zal gaan samensmelten met het uitbundig groene, huidige park en niet andersom. Gelukkig maar!

Bron: 1,2,3,4,5,6
Coverfoto: De replica van Satsuki en Mei’s huis uit “My Neighbor Tototro”. Foto door Schrijfster Kurimu.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie