25 jan Gifu (stad): Een unieke toeristenstrekpleister
In het midden van het eiland Honshu ligt een prefectuur waar veel buitenlanders die voor het eerst naar het land reizen, niet snel over zullen praten. Het is echter een zeer populaire bestemming voor de Japanners zelf. Ik heb het hier over de prefectuur Gifu.
De prefectuur telt vijf onofficiële gebieden die gemeentes de ruimte geven om hun eigen omgeving te promoten. Gezien het feit dat de gehele omgeving voor meer dan 80% uit bos bestaat, en veel Japanners in een grote(re) stad wonen, hoef je er niet lang over na te denken dat het gebied een belangrijke trekpleister is voor de nationale bevolking.
Een verfrissend uitzicht
Sinds de omgeving zichzelf uitspreidt tussen het berggebied van Hida en het zeer vruchtbare Nobi Heiya (Nobi Plains), is er veel frisse lucht en een verkoelende bries. Vergis je alleen niet, want in het lagere gedeelte kan het in de zomer alsnog gemakkelijk boven de 30 graden worden, waarbij het vochtig aanvoelt. Hoe dichter je naar de bergen gaat, hoe minder je hier last van kan hebben. Maar daarbij zal de temperatuur ook dalen, het is maar net waar je van houdt.
Het hedendaagse Gifu bestaat uit de twee provincies van Hida en Mino, en voor een gedeelte uit Echizen en Shinano. De naam “Gifu” is een verbintenis tussen de naam van een zeer belangrijke berg in China en de geboortestad van de leermeester Confucius.
Gifu: Bruisend middelpunt
De hoofdstad Gifu, heeft een ligging in het zuiden en functioneert al eeuwen als een belangrijk trefpunt voor de noordelijke en zuidelijke gebieden dankzij haar ligging. Ook werden er in vroegere tijden vanuit deze stad vele pogingen gewaagd om het land te unificeren, en dat is uiteindelijk dus ook gelukt.
Vandaag de dag is Gifu nog steeds een bruisende en groeiende stad. Waar het voorheen populair was voor de fabricage van kleding, is de stad nu meer bekend om zijn hoge productie van metaalbewerking en de groenrijke omgeving.
Naast een aantal mooie parken, musea, het kasteel van Gifu en de Nagaragawa (indoor) Onsen zijn er ook een aantal mooie schrijnen en heiligdommen te vinden. De oudste is de Inaba schrijn. Deze is nog steeds erg populair en blijkt al in het jaar 85 AD te zijn gebouwd. Aan het eind van augustus kan je langs de Nagara rivier een traditionele Noh theatervoorstelling meemaken.
Als je zin hebt om te shoppen, op zoek bent naar echte leuke Japanse winkels en geen internationale kledingketens wil aandoen zoals H&M, sla dan vooral Yanagase niet over! Dit overdekte winkelcentrum biedt ruimte aan vele kleine winkeltjes waar je vast wel iets kan vinden van Japanse origine.
Het winkelgebied had in de jaren ’60 grote populariteit vergaard dankzij een nationaal bekend liedje, de Yanagase Blues. Het liedje hoor je nu af en toe nog wel eens voorbij komen in het winkelcentrum zelf.
Unieke ervaringen in Gifu
Eén van de meest belangrijke toeristische aantrekkers in de stad is het aalscholver vissen (Ukai) op de Nagara rivier. Bij deze methode van vissen maakt men gebruikt van getrainde aalscholvers in plaats van hengels. De aalscholver krijgen een touwtje om hun nek gebonden die op zo’n formaat zit dat de aalscholver nog prima kan ademen en vis kan vangen, maar de grotere vissen niet zelf kan doorslikken.
Als de aalscholver dat formaat vis heeft gevangen, komt de vogel aan boord van het bootje van zijn baas zodat hij de vis uit de keel kan halen. Het seizoen om deze manier van vissen met eigen ogen te zien is tussen half mei en half oktober.
Niet zo’n fan van vissen of op zoek naar wat meer diervriendelijk vermaak? Breng dan een bezoekje aan het Mt. Kinkazan Eekhoorn park. Op deze ‘heuvel’ midden in de stad, vind je een grote familie eekhoorns die je met de hand mag voeren! Het is mogelijk om er via een kabelbaan te komen. Op deze manier heb je meteen een prachtig uitzicht over de omgeving van de stad.
Meer in Gifu
Gifu biedt dan ook meer dan voldoende vermaak om een bezoek te rechtvaardigen. Maar niet alleen deze stad is een bezoek waard. De gehele omgeving biedt ontzettend veel moois en diverse activiteiten die menig Japan liefhebber zal weten te waarderen. In deel 2 van de Gifu reeks zullen we dit uitgebreid onder de loep nemen.
Geen reactie's