Blogheader voor artikel over Pokémon Go. Foto via Pixabay.

Het goede van Pokémon Go

Dat Pokémon Go al bekend is hoeven we je niet te vertellen. En ook al mag de game inmiddels over zijn hoogtepunt en hype heen zijn, nog altijd spelen miljoenen mensen wereldwijd het dagelijks. De media heeft er al meer dan genoeg over bericht, vaak op sensatie belust, en gericht op het belachelijk maken en demoniseren van de game. Er zijn dan ook genoeg mensen die zich, terecht of onterecht, zorgen hebben gemaakt over deze game en wat voor impact het zou hebben op de omgeving.

Zo zou de jeugd nergens meer oog voor hebben behalve voor het spel. Ze zouden er asocialer van worden, meer ongelukken veroorzaken en volledig verslaafd raken aan deze game. Iedereen weet inmiddels dat Kijkduin een bizarre plek is waar veel mensen inderdaad vaak geen oog meer hebben voor de omgeving en de boel kapot maken (gelukkig zijn er ook nog genoeg mensen die wel rekening houden met de omgeving).

Aan de andere kant zijn er inmiddels ook meer dan voldoende goede kanten van dit spel zichtbaar geworden, al worden deze lang niet altijd goed belicht. Wij vonden het tijd om juist deze goede dingen eens te benoemen!

Het brengt mensen bij elkaar

Op kleine schaal kan er gezegd worden dat mensen bij elkaar zijn gekomen. De afgelopen weken heb ik meer onbekende mensen ontmoet, gesproken en mee gelachen dan dat ik me een half jaar geleden had kunnen voorstellen. Op zo’n beetje elke openbare plek was ik te vinden met mijn mobiel in mijn hand, en was ik bij lang na niet de enige.

Overal verzamelden zich mensen en iedereen wist van elkaar wat je aan het doen was. Er werden praatjes en grappen gemaakt, mensen wisselden tips uit, wezen elkaar op goede plekken of je deelde enthousiast jouw vangsten van die dag. Het voelde alsof je onderdeel werd van iets veel groters dan jezelf en dat is een erg tof gevoel.

Toerist in eigen dorp/provincie/land

Daarnaast ben ik, samen met vele anderen, heel wat nieuwe plekken gaan ontdekken in mijn omgeving en opnieuw gaan kijken naar wat er allemaal te vinden is. Zo zag ik ineens kunstwerken en monumenten voor wat ze waren. Ik was me er van bewust wat het was, in plaats van dat je er dagelijks langs loopt zonder nou te weten wat het is.

Natuurlijk had ik dat ook uit mezelf kunnen gaan ontdekken, maar nu had ik er ineens een “reden” voor. Binnenpaadjes, aangelegen dorpjes en nieuwe steden heb ik allemaal ontdekt en zal ik ook zeker vaker blijven bezoeken, simpelweg omdat ik nu weet wat voor leuks er te zien en doen is (en dan heb ik het dus niet alleen over de Pokémon).

Al loopt niet iedereen rond om zijn Pokémon te vangen. Op Kijkduin vang je zittend ook meer dan genoeg.
Al loopt niet iedereen rond om zijn Pokémon te vangen. Op Kijkduin vang je zittend ook meer dan genoeg.

Dit gaat overigens gepaard met veel meer activiteit. Nu was ik al vrij actief maar door Pokémon Go ben ik veel vaker naar buiten gegaan de afgelopen tijd en meer kilometers gelopen dan ik normaal in een jaar doe.

Natuurlijk is het de vraag of dit opweegt tegen de negatieve effecten van de houding die je aanneemt tijdens het spelen maar men kan niet ontkennen dat al die extra beweging door het lopen goed is voor je. En voor de jeugd, of mensen in het algemeen, waarvan maar al te vaak wordt gezegd dat ze nooit buiten komen, is dat dus een super groot voordeel!

Therapeutisch hulpmiddel

Daarnaast biedt Pokémon Go ook een onverwacht therapeutisch hulpmiddel voor mensen met bijvoorbeeld autisme. Meerderde professionals uit de gezondheidszorg hebben al aangegeven dat zij zeer positieve ervaringen hebben waarbij mensen met autisme makkelijker over straat gaan en makkelijker contacten kunnen leggen dankzij Pokémon Go.

Zo stond er in de Volkskrant het volgende: “Psychiatrisch verpleegkundige Lex Brouwer (Autismecentrum Dijk & Duin, onderdeel van Parnassia Groep) ondervindt aan den lijve hoeveel effect de animatiefiguren in het smartphonespel – bedacht door een Japanse ontwerper met autisme – op zijn cliënten hebben. Hij behandelt veel jongvolwassenen die sinds kort helemaal opleven. ‘Ze zijn socialer en hebben een beter humeur. Puur en alleen door Pokémon. Deze jongeren blijven binnen omdat ze de buitenwereld niet aankunnen. Ze zijn vaak erg geïsoleerd. Dit trekt ze naar buiten.’ Externe prikkels die normaliter lastig zijn worden niet ervaren, door de blik op het scherm, denkt Brouwer. ‘Je staat midden in de buitenwereld, maar kunt je ook afsluiten. Ideaal. We denken er zelfs over om dit in ons behandelplan op te nemen.'”

Slecht een van de vele voorbeelden die je online kunt vinden.
Slecht een van de vele voorbeelden die je online kunt vinden.

Ook op diverse (kinder)afdelingen in ziekenhuizen door het hele land hadden patiënten ineens een fantastisch tijdverdrijf in de palm van hun hand. Zij kunnen nu in een wereld stappen die buiten het ziekenhuis afspeelt en deelnemen in het avontuur. En dat met simpelweg een mobieltje in je hand. Ook wordt het zelfs gebruikt voor revalidatie doeleinden en andere vormen van therapie!

3660E1DB00000578-3695104-One_of_the_posts_on_social-a-105_1468824303281

Dit is niet alleen in Nederland zo maar over de hele wereld. Zo is er online al de oproep gekomen om mensen te helpen. Vele ziekenhuizen zijn Pokéstops of andere belangrijke punten dus ben je in de buurt en wil je iemand die in het ziekenhuis ligt een beetje steunen en wat lol gunnen? Zet dan eens een lure aan zodat ook zij van Pokémon Go kunnen meegenieten. Het is maar iets kleins maar het draagt wel bij aan positiviteit en meeleven met de medemens.

Economische boost

Maar niet alleen op sociaal aspect heeft Pokémon Go op diverse manieren een positieve invloed. Kleine en grote bedrijven spelen hier ook op in. Van lokale cafeetjes die nu ineens druk bezocht worden door de inzet van PokéStops tot aan grote bedrijven die mensen in dienst nemen en uitbetalen in PokéCoins. Slim, kapitalistisch, maar het bevordert zeker ook de economie.

Ik weet niet eens meer hoe vaak ik net even een extra drankje deed in een café, alleen maar omdat er weer een lure werd aangezet. Sterker nog, samen met vrienden zijn we juist naar het café gegaan omdat we wisten dat daar een PokéStops stond.

Sowieso is Pokémon Go op nog meer vlakken  een boost geweest voor de economie. Buiten het feit dat mensen meer naar openbare plekken gingen of vaker een drankje deden bij een café is ook de verkoop van bijvoorbeeld powerbanks met meer dan 100% gestegen en bij sommige bedrijven zelfs met 130%!

Ook telefoonwinkels hebben een hogere piek dan normaal gezien in de verkoop van smartphones ten tijden van de lancering en ook op de Pokémon Games voor de 3DS heeft Pokémon Go een zeer positieve invloed gehad. Voor het eerst sinds twee jaar tijd schieten deze namelijk ook weer de lucht in.

Verder zie je allerhande creatieve mensen hun eigen Pokemon Go merchandise op de markt brengen of springen horecaondernemingen nog extra in op de hype door speciale Pokémon Go smoothies en cakes aan te bieden of zelfs korting te geven aan Pokémon Go spelers.

funny-pokemon-go-signs
Signs-in-the-window

Op een wat groter niveau kan je een hoop goeds doen met het gebruik van Pokemon GO. Zo heb ik al enkele sponsorlopen gezien die Pokémon GO inzetten om mensen mee te laten lopen. Er werd geld opgehaald voor ontzettende nare ziektes, doordat mensen graag meedoen met een sponsorloop waarbij Pokestops worden ingezet.

Ook over enkele dagen is er weer een loop voor het goede doel. Op zondag 4 september kun je mee doen met een sponsorloop voor de Hersenstichting. Het enige wat je hoeft te doen is Pokémon vangen bij de Pokestops in Zeist langs een weg van 6km lang. Hoe geweldig is dat?

Inzamelingsacties voor het goede doel

Maar het kan zelfs nog beter. In Japan zijn vier grote provincies (Kumamoto, Miyagi, Iwate, en Fukushima) bezig om samen met Niantic het proces te versnellen om delen van het land te laten herstellen van een aantal rampen. De afgelopen jaren zijn er verschillende aardbevingen geweest waaronder in maar 2011. Deze enorme aardbevingen richtten niet alleen veel schade aan maar veroorzaakten ook nog eens een enorme tsunami die een gigantische ravage achter liet. Nog altijd hebben veel gebieden dagelijks last van de gevolgen en zijn ze nog lang niet volledig hersteld.

Een versterking van de economie is nodig om de kosten hiervoor te kunnen dekken en mensen weer op weg te helpen. Een manier om extra geld binnen te halen is door een betere toeristische industrie. Hoe meer toeristen, hoe meer geld ze kunnen verdienen en door Pokémon Go op unieke wijze in te zetten hopen ze dit te kunnen bereiken.

De vier burgemeesters (en Yuru Kyara mascottes van de regios).
De vier burgemeesters (en Yuru Kyara mascottes van de regios).

In een persconferentie hebben deze vier provincies een deel van hun plannen bekend gemaakt. Maar liefst 45 minuten lang hebben ze verteld hoe ze, door samen te werken met Niantic (het bedrijf achter Pokémon Go) het “genezingsproces” in deze gebieden willen versterken en versnellen. Zo willen ze er extra veel Pokestops laten plaatsten, bijzondere (en wellicht zelfs exclusieve en legendary) Pokémon laten verschijnen, en andere speciale Pokémon Go evenementen opzetten. Juist op de plekken waar ze het hardst getroffen zijn, is toerisme nodig. Dus daar zullen ze dan ook te vinden zijn.

Veel meer dan “maar” een spelletje

Al met al kan gelukkig wel gezegd worden dat er een hoop goeds uit Pokémon Go is gekomen. Natuurlijk willen we niet ontkennen dat Pokémon Go ook overlast veroorzaakt voor buurtbewoners en soms natuur. Er zijn uiteraard altijd mensen die hun gezond verstand niet gebruiken en je moet gewoon goed opletten met wat je doet, meer dat geldt voor alles.

Wat ons betreft is Pokémon Go dan ook bovenal een ontzettend leuke game die mensen op een nieuwe manier bij elkaar brengt en een uniek speelervaring biedt. Het is onschuldige vermaak, mits je gewoon je verstand gebruikt. Tel daarbij ook nog bovenstaande initiatieven en andere positieve acties bij op en je kan dan ook bijna niet anders dan zeggen dat Pokémon Go zijn stempel al aardig op de wereld heeft gedrukt.

Bronnen: 1, 2, 3, 4.

Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

1 Reactie
  • Filana
    Geplaatst op 10:36h, 03 september Beantwoorden

    Ben door Pokemon GO zelfs zichtbaar afgevallen (heb al tijd niet gewogen haha) en met het warme weer voor het eerst in jaren weer een kleurtje. Ook een keer een minimeeting gedaan met twee mensen van een forumpje. En dat voor een binnenzittende nerd. 😉

Geef een reactie