Gogatsu Byou: De Japanse “mei ziekte”

Elk jaar rond mei worden duizenden mensen in Japan getroffen door een mysterieuze ziekte: de gogatsu byou, ofwel “mei ziekte”. Vaak begint deze ziekte zich te verspreiden vlak na de “Golden Week” een periode van ruim een week met tientallen festivals en vieringen waarbij de meeste Japanners vrij zijn. Maar wanneer dit weer voorbij is en iedereen weer naar school of aan het werk moet volgt er voor hen een flink klap.

De klap van het “echte” leven

Het nieuwe schooljaar begint in Japan niet in september maar in April. Het is ook de periode wanneer een hoop net afgestudeerden beginnen aan hun nieuwe baan. In het begin is iedereen super enthousiast en blij en starten ze vol goede moed aan een nieuwe “levensfase”.

Maar na een week heerlijk vrij te hebben gehad en genoten te hebben van de velen festiviteiten slaat de realiteit ineens toe. Het optimisme en de lol van een nieuw schooljaar of nieuwe baan is al wat minder geworden. En na een lekkere week vakantie (vrij tijdens Golden Week) wordt het echt duidelijk dat iedereen weer een heel schooljaar moeten ploeteren en huiswerk maken, of dat ze een heel leven vol werken te wachten staat.

Gogatsu Byou slaat toe

Deze klap kunnen een hoop mensen maar moeilijk verwerken. Op dat moment slaat de mei ziekte toe en kan iemand zich behoorlijk ziek voelen. Iemand die Gogatsu Byou te pakken heeft gekregen voelt zich depressief, vermoeid, en geïrriteerd. Officieel is Gogatsu Byou dan ook geen “echte” ziekte maar meer een mentale staat die soms wel eens vergeleken wordt met een lichte burn-out.

Er is dan ook weinig aan te doen, en het enige advies dat men geeft is “wen er maar aan, word sterker, en til er niet te zwaar aan”. En voor de meeste mensen is dit ook voldoende. Na een periode van gewenning weten ze hun draai te vinden en “genezen” ze weer van de mei ziekte. Maar voor een aantal mensen verandert het in een groter probleem.

Moeite met aanpassen

Voor een kleine groep mensen heeft de mei ziekte blijvende gevolgen. Zij hebben ontzettend veel moeite met het aanpassen en vooral mensen die net beginnen aan een full time baan hebben het vaak erg zwaar. Gemiddeld genomen schieten de ziektedagen en absenties omhoog en komt het regelmatig voor dat bedrijven in mei weer een groot aantal nieuwe sollicitatie rondes moeten houden omdat mensen van baan willen wisselen.

Maar naarmate mei verder vordert en mensen weer in hun ritme komen verdwijnen één voor één alle gevallen van Gogatsu Byou en komt vrijwel iedereen er weer volledig bovenop.

Bron: 1, 2, 3.
Dit artikel – Gogatsu Byou: De Japanse “mei ziekte” – verscheen voor het eerst op 15 mei 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 6 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie