Blog header voor het artikel over de Pokémon Theme song in de Top 2000. Foto van de Pokémon Munchlax op straat. Foto via Pixabay.

Gotta catch ‘em all! in de Top 2000

De Top 2000 is een jaarlijks festijn tegen het einde van het jaar, 2000 liedjes die in het hart van heel Nederland geraakt heeft. Het mooie is dan ook dat ze niet eens recent hoeven te zijn, het kunnen net zo goud gouden classics zijn die hedendaags nog steeds een impact hebben.

Tussen al die liedjes springt er toch een enkeling uit, een geluid die voor velen onder ons een lijflied geweest is. (En nog steeds!) Woorden die we al schreeuwend voor de televisie hebben meegezongen, generaties hebben hier hele goede herinneringen aan: De Pokémon Theme Song!


I wanna be the very best

Pokémon is uiteindelijk uitgegroeid tot een van de grootste en meest succesvolste franchise. Van films tot games en uiteraard een anime serie, vanaf eind jaren ’90 kon niemand meer om Pokémon heen. De originele games dateren al van 1996 en het duurde niet lang voordat er een anime in de maak was. Een jaartje later kwam de allereerste aflevering op de buis, niemand had ooit durven dromen dat dit een van de langstlopende anime ooit zou worden. De serie deed het heel goed bij de kijkers maar we kunnen niet ontkennen dat er nog iets was waardoor we in de ban waren van Pokémon.

In Nederland duurde het nog wel een tijdje voordat we de serie te zien kregen, maar in 1998 zorgde Fox Kids er voor dat we ook konden meegenieten. Voor de Westerse landen klonk de eerste minuut heel anders dan de originele Japanse versie, dat bleek een geniale zet te zijn want we kregen er een geweldig openingslied voor terug.

Like no one ever was

Het lied was zeker niet zoals de meeste openingsliederen destijds klonken. John Siegler en John Loeffler zorgen voor een hele sterke compositie met diepgaande teksten. Buiten het Pokémon thema om gaat het over een persoon die alles op alles wilt zetten om de beste te zijn. Doe daar een frisse stem met harde uithalen van Jason Paige er bij en het bleek een klapper te zijn. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat dit lied heeft aangeslagen bij het publiek. Gotta Catch ‘Em All is de titel van het lied en werd destijds door 4Kids gecreëerd als tagline.

Het beviel zo goed dat er bewust voor werd gekozen om het hele lied rond die ene tagline te schrijven. De producers zochten een jonge stem met een ruige uithaal, het duurde niet lang voordat Jason achter de microfoon kroop om het in te zingen. Jason was destijds bekend met het inzingen van reclame jingles, in feite is Gotta Catch ‘Em All een hele grote reclame jingle dus alles viel op zijn plaats.

Dit was trouwens niet de eerste keer dat Nederland te maken kreeg met Jason. Zijn er mensen die zich “Soepie?” nog herinneren? Vlak voor zijn Pokemon avontuur heeft Jason (met The Wonderboys) een bescheiden hit gehad met “It’s Over” die speciaal geproduceerd was voor een Nederlandse soep reclame.

To catch them is my real test

Het lied heeft heel wat harten gestolen bij kids over de hele wereld. Het lied was zodanig populair dat het zelfs terug te horen was in speelgoed en videogames. Met zo’n knetter van een wereldwijd geliefd nummer zou je denken dat dit een grote hit is geweest in vele hitlijsten. Nummer 1 in ons hart maar helaas heeft het lied toch niet echt in de hitlijsten gestaan, vooral omdat het lied nooit fysiek als single is uitgebracht. Destijds een vereiste met bijhorende verkochte aantallen om zo in een hitlijst te komen.

Het lied is echter wel verschenen op het Pokémon album: 2.B.A Master uit 2000. Een album die het wereldwijd heel goed deed. Het heeft in minstens 10 landen in de top 100 gestaan en heeft zelfs twee maal een nummer 1 positie wisten te bemachtigen. In Nederland stond het album op de 86e plaats. Als we kijken naar de populariteit van het lied heeft het wel goed gescoord met zelfs een nummer 3 positie in de Verenigde Staten.To train them is my cause

Het lied heeft jaren later toch nog de waardering gekregen waar alle fans op gehoopt hadden. Door een actie om iedereen aan te sporen om Gotta Catch ‘Em All de Top 2000 in te krijgen heeft het lied toch een hit-notering gekregen! Sinds 2015 is het jaarlijks terug te vinden in de lijst der lijsten.

2015 – 1666

2016 – 232

2017 – 284

2018 – 115

Het is uniek dat een lied zulke hoge pieken kent in de Top 2000 na een nette positie onderaan, dit jaar is Gotta Catch ‘Em All gestegen van 284 naar 115 en laat artiesten als Coldplay, Queen, The Beatles en Ten Sharp achter zich.

Wie nog meer wil horen van een samenwerking tussen Jason Paige en Pokémon; hij zong ook nog Viridian City dat tevens terug te vinden is op 2.B.A Master. Ook dit is nooit op single uitgebracht maar is wel terug te horen in de anime serie. Verder heeft Jason zelf eigen varianten gemaakt op Gotta Catch ‘Em All die terug te vinden zijn op zijn YouTube kanaal.
Het is een feest om te zien dat er nog zo veel mensen zijn die met plezier dit lied de Top 2000 in stemmen, dat heeft dit lied ook steevast verdiend.

Op 31 December tussen 12:00 en 13:00 uur kan je genieten van Gotta Catch ‘em All tijdens de Top 2000 op NPO Radio 2. Of ten allen tijden gewoon via YouTube!

Tags:
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie