Tokyo Railway Museum

Gratis Musea in Tokyo

Er valt van alles te doen en beleven in Tokyo, waaronder het bezoeken van één van de (letterlijk) honderden musea en galerieën in deze enorme stad. Maar het kan zijn dat je budget het je niet toelaat deze te bezichtigen omdat de reis al duur genoeg is, of vind je het simpelweg fijn om wat geld te besparen. Gelukkig zijn er dan voldoende alternatieven!

Er is namelijk een goed aanbod aan gratis musea in Tokyo. Dit zijn zeker geen aftandse of vergeten musea maar grote namen zoals The National Museum of Modern Art en het Sumo Museum. Om je het uitzoekwerk te besparen hebben wij ze voor je op een rijtje gezet:

Gratis Kunstmusea in Tokyo

Scai The Bathhouse – In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit geen badhuis. Althans, niet meer. Tegenwoordig is het een moderne kunst galerij die het gehele jaar door gratis te bezoeken is.

3331 Arts Chiyoda – In een oude middelbare school bevind zich tegenwoordig de ‘3331 Arts Chiyoda’ een verzameling van allerlei galerijen en wisselende tentoonstellingen. Alles op de begane grond is gratis te bezichtigen.

The National Museum of Modern Art – Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar het National Museum of Modern Art in Tokyo. Andere dagen is entree 500yen.

Tokyo Metropolitan Art Museum – Niet altijd gratis maar bepaalde tentoonstellingen wel. Kijk op de website voor het laatste nieuws over de exhibities.

Toei Animation Gallery – Anime fans zullen de naam wellicht herkennen want Toei is één van de meest bekende animatie studios in Japan. In deze galerij kun je een brede selectie van hun werk bewonderen in de vorm van schetsen, cells, figures, merchandise en meer.

Suginami Animation Museum – Altijd al willen weten hoe anime gemaakt worden? Dan is een bezoekje aan het Suginami Animation Museum misschien wel wat voor je! Jammer genoeg is alle informatie in het Japans, evenals alle tours. Maar er valt alsnog genoeg te zien om je mee te vermaken.

Gratis historische musea in Tokyo

Sumo Museum – Sumo is de nationale sport van Japan en dat wordt maar al te duidelijk in het Sumo Museum. Een fantastisch museum met een enorme verzameling, helemaal gratis.

ADMT Advertising Museum Tokyo – Reclames en advertenties zijn overal en kennen een eeuwenlange geschiedenis. Ook in Japan wordt dit extra belicht in het super leuke en interessante ADMT Advertising Museum in Tokyo. Vooral erg leuk als je ook zelf een woordje Japans kan maar ook prima te bezoeken voor iedereen die niet verder komt dan “sushi” en “sake”.

Currency Museum – Gek op geld? Of wil je graag meer weten over de geschiedenis van de Japanse valuta? Dan is het Currency Museum de plek voor jou, zeker omdat het gratis is!

Tokyo Metropolitan Police Museum – Dit kleine museum in Ginza zal vooral leuk zijn voor de liefhebber of voor hen die op een regenachtige dag in de buurt zijn. Het museum is niet gericht op Engelse bezoekers dus alles is in het Japans.

Stationary Museum – Liefhebbers van allerhande schrijfwaren kunnen hun lol op in het Stationary Museum. Dit gratis te bezoeken museum bevat een zeer uitgebreide collectie met als hoogtepunt een enorme kalligrafie kwast van 15kg en waarvoor de staartharen van 50 paarden zijn gebruikt! Vrijwel alles is echter in het Japans.

Gratis wetenschappelijk & Technologische musea in Tokyo

The NHK Broadcasting Museum – In het NHK Broadcasting museum kun je de gehele Japanse broadcasting geschiedenis bekijken. Niet alleen hebben ze een enorme verzameling aan materiaal maar kun je ook een hands-on ervaring krijgen bij het maken van je eigen “programma”. Veel in het Japans maar gelukkig ook voldoende Engelse ondersteuning.

Meguro Parasite Museum – Opzoek naar een uniek museum en ben je niet snel bang of vies van parasieten? Dan kun je gratis en voor niets naar het Meguro Parasite Museum.

Sony showroom – Je kunt hier gratis de nieuws innovaties van sony bekijken én uitproberen. Denk aan camera’s maar ook meer dan voldoende games.

Toyota MegaWeb – Ze omschrijven zichzelf als een auto themapark maar het is meer een leuke showroom waar je gratis naar binnen kunt. Daarnaast zijn er ook betaalde attracties zoals de testbaan. Meer weten? Lees hier wat wij van Toyota Megaweb vonden.

Panasonic Showroom – Net als Sony en Toyota heeft ook Panasonic een vrij toegankelijke showroom. Op de derde verdieping na is alles gratis te bezichtigen.

Museum of Maritime Science – Japan heeft een sterke band met het water. Gezien het feit dat het een enorme verzameling eilanden is, is dit niet zo vreemd. Dit museum benadrukt deze band waarin de oceaan niet alleen Japan beschermt, maar Japan ook de oceaan moet beschermen.

Rainbow Tokyo Sewerage Museum – We hebben inmiddels al een aantal erg bijzondere musea gehad en we voegen er nog eentje aan toe met het Rainbow Tokyo Sewerage Museum. Een museum dat zich richt op de toevoer en afvoer van water en vuil in Tokyo en omgeving.

Gratis overige musea in Tokyo

Japanese Sake Information Centre – Het sake informatie centrum in Tokyo is niet direct een museum maar wel een zeer interessante plek om van alles te weten te komen over Japanse sake, en kun je er ook sake proeven! Proeverijen e.d. zijn echter alleen tegen betaling.

Yebisu Beer Museum en Garden Palace – Yebisu is een zeer bekend Japans biermerk en je kunt gratis hun museum bezoeken. Wederom alles in het Japans maar dat drukt de pret zeker niet. Een standaard bezoek is gratis maar wil je een toer met gids (alleen Japanse) en/of bier proeven dan is er een toeslag nodig.

Suntory Musashino Beer Factory – In tegenstelling tot het Yebisu Museum is Suntory wel wat beter voorbereid op niet-Japanse bezoekers. Niet alleen spreken ze er beter Engels, kun je een Engelse audio-toer volgen, maar kun je ook nog eens gratis drie soorten bier proeven!

Ginza Maison Hermes le Forum – Spraakmakend museum over het gelijknamige modehuis. Gratis toegang maar alles in het Japans.

Espace Louis Vuitton Tokyo – Ook Louis Vuitton biedt een interessante galerij met kunst en ontwerpen gerelateerd aan of geïnspireerd door hun collecties door de jaren heen.

Asakusa Culture Tourist Information Center – Dit informatie centrum in Asakusa is meer dan alleen een plek voor toeristen om informatie te halen. Buiten dat het een interessant gebouw is leer je ook veel over de geschiedenis van de wijk en zijn er wisselende exposities.

Meer musea

Mocht het museum dat je graag wilt bezoeken nou niet in deze lijst staan? Dan zou je ook nog kunnen kijken naar een Grutt Pass. Dit is een speciale pas waarmee je korting kunt krijgen, of zelfs gratis naar binnen kunt bij maar liefst 49 musea en 2 dierentuinen door heel Tokyo! De pas kost zo’n 2000yen maar wanneer je naar 3/4 musea gaat heb je dit er vaak alweer uit. Voor een volledig overzicht van alle plekken waar je de Grutt Pass kunt gebruiken kun je hier kijken.

Meer uitjes en toeristische trekpleisters in Tokyo bekijken? Hier vind je ons volledige overzicht van gratis uitjes en toeristische trekpleisters in Tokyo en hier onze overige Tokyo Travel Guides.

Dit artikel – Gratis Musea in Tokyo- verscheen voor het eerst op 20 oktober 2016 en is voor het laatste geüpdatet op 20 oktober 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie