Gratis tempels en schrijnen in Tokyo

Een van de meest bijzondere dingen in het straatbeeld van Tokyo (en Japan in het algemeen) zijn de vele tempels en schrijnen die je op straat en in parken kan tegenkomen. Sommige zijn klein maar fijn, terwijl andere grote, kunstige bouwstukken zijn met veel details. Je kunt ze prima van buitenaf bewonderen maar vaak bevinden de echte schatten zich diep binnen de muren of de binnenste tuinen, en die zijn lang niet altijd gratis te bewonderen. Het prijskaartje kan hiervan oplopen tot tientallen euro’s, wil je er veel, of de allermooiste bewonderen.Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende goedkope en zelfs gratis alternatieven te vinden!

Note: het verschil tussen een schrijn en een tempel heeft te maken met het “geloof” dat erachter zit. Een schrijn is verbonden met Shintoïsme, een tempel met boeddhisme of confucianisme.

Gratis tempels in Tokyo

Ueno Park – Niet alleen is Ueno Park een mooi park maar vind je er ook een tiental schrijnen en tempels, verspreid door het park en de nabije omgeving. Het merendeel hiervan is gratis.

Zojoji Temple – Vlak naast de Tokyo Tower vind je de Zojoji Tempel, een tempel die al sinds 1393 bestaat. Lang niet alles is echter nog origineel. Sterker nog, het oudste gedeelte is de hoofduitgang die herbouwd werd in 1622.

Gotoku-ji Cat Temple – De kat met het zwaaiende pootje kennen jullie vast wel! Deze maneki neko, zoals ze heten, worden veelal aanbeden maar in deze tempel gaat het wel heel ver! Alles in deze tempel draait om de maneki neko en je vindt er dan ook honderden, zo niet duizenden beeldjes van deze kat.

Sogenji / Kappa-dera Temple – De kappa is een mythisch water wezen wat sommige van jullie misschien ook wel kennen uit de Harry Potter boeken en films! Daar kreeg deze de naam ‘wierling’ maar het gaat in principe om hetzelfde beestje. In deze tempel worden deze boeven tevreden gehouden met hun favoriete maaltje: komkommers!

Yushima Seido Temple – Deze indrukwekkende tempel wordt ook wel “De tempel der wijze” genoemd omdat het voorheen een neo-confucianistische academie is geweest.

Gratis schrijnen in Tokyo

Ueno Park – Zoals hierboven al genoemd is Ueno Park niet alleen een mooi park maar vind je er ook een tiental schrijnen en tempels, verspreid door het park en de nabije omgeving. Het merendeel hiervan is gratis.

Sensoji – Sensoji wordt door velen de mooiste schrijn in Tokyo genoemd en ook ik ben persoonlijk erg gecharmeerd van deze bijzondere schrijn. Niet alleen is de schrijn zelf erg mooi maar ook de buurt, Asakusa, is absoluut een bezoekje waard.

Meiji Jingu – Ook de Meiji Jingu is zo’n beroemde plek in Tokyo. Gelegen in Yoyogi Park is het een zeer mooie plek voor een wandeling. Niet alleen is de schrijn zelf erg mooi de omgeving is ook de moeite waard. Let op dat er t/m oktober 2019 renovaties plaatsvinden (ter voorbereiden van het 100-jarige jubileum in 2020). Overlast voor bezoekers wordt zo veel mogelijk beperkt.

Yasukinu Schrijn – Een schitterende schrijn maar tevens ook erg omstreden. Er worden hier gesneuvelde Japanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht en geëerd. Volgens sommige ook ernstige oorlogsmisdadigers en zou dus geen plek van eerbied moeten zijn.

Kanda Myojin – Kanda Myojin zullen de lezers van The Sushi Times wellicht herkennen! Deze schrijn staat namelijk ook wel bekend als de Anime Schrijn en is beroemd vanwege de vele anime tekeningen en gerelateerde gebeden die er achter worden gelaten.

Hanazono-Jinja Shrine – Deze schrijn ligt goed verstopt en je zou er dan ook zo voorbij kunnen lopen. De ingang ligt namelijk tussen twee hoge gebouwen in en voert je eerst over een smal pad. Van de drukke winkelstraten van Shinjuku belandt je in één keer in een soort oase van rust en sta je pal tegenover een fel gekleurde schrijn. Ook vinden er op zondag vaak kleine vlooienmarkten plaats op het terrein.

Tokyo Daijingu Shrine – Dit is één van de vijf grote schrijnen van Tokyo en staat in bijzonder hoog aanzien omdat de geest van Amaterasu (een zeer belangrijke kami binnen Shinto) zich zou huisvestigen in deze schrijn. Het is tevens ook één van de weinige schrijnen met een Engelstalige website en die goed is ingesteld op toeristen.

Imado Jinja Shrine – Ook al noemden we hierboven al een tempel die geheel in het teken staat van maneki neko, de Imado Jinja schrijn zou de “echte” geboorteplaats zijn van deze gelukbrengende katten. Verder is het een relatief kleine schrijn maar is een bezoek, zeker voor geliefden en echtparen aan te raden. Het zou namelijk je relatie versterken!

Meer tempels en schrijnen

Meer tempels een schrijnen bezoeken? Let dan vooral op op de wat kleinere locaties. Vaak zijn deze gratis of voor een zeer kleine bijdrage te bezoeken. De grotere/mooiere tempels en schrijnen vragen vaak wel een entreeprijs die kan oplopen tot zo’n €10,- per bezoek. Wil je nog meer budgetvriendelijke uitjes in Tokyo? Bekijk dan hier het volledige overzicht van gratis uitjes en toeristische trekpleisters in Tokyo!

Dit artikel – Gratis tempels en schrijnen in Tokyo – verscheen voor het eerst op 20 oktober 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 20 oktober 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie